Tareq Taylor är en TV-profil jag alltid gillat, sedan första gången jag såg honom i ett trädgårdsprogram. Och hans egna TV-serie Tareq Taylors matresa var en fantastisk resa att få vara med på!

Det är sex stycken 30-minuters avsnitt på SVT Play. I söndagskväll tittade jag på alla sex i ett sträck och uppskattade varje minut.

Vad är det då med Tareq som jag gillar så mycket? Ja, det är nog att jag upplever honom som väldigt genuin, ödmjuk och transparent. Han känns som en passionerad och engagerad person.

Tareq Taylors Matresa

De där sex avsnitten från Jerusalem och Tel Aviv gav mig mycket mer än jag kunde ana. Tareqs pappa är från Palestina och serien handlar om hur han tar med sig sina två söner för att besöka hans hemland, pojkarna har inte varit där på ca 35 år.

Mat

Programmen handlar självklart om mat. Färgglad, smakrik och spännande. Jag älskar ju Zeinas matlagning och den är ju också från fjärran östern så det är många kryddor och maträtter jag känner igen från hennes blogg.

Det är många scener från marknader där dofterna från lokala frukt och grönsaker nästan hoppar ur skärmen. De gör en hel del vegetariskt och i ett program ändrar de en traditionell kötträtt till en vegetarisk variant. Älskar att de bjuder in även mig som inte äter kött till att hitta rätter att prova!

Krigsområde

De låter mig som tittare att få en skymt av krigsområde det är. Att få en pytteliten inblick i hur det är att leva med dagliga skjutningar och förstörelse. Programmen visar så många människoöden vilket påminner mig om hur privilegierat mitt liv är.

Älskar att Tareq reagerat på att det bara är män överallt i restaurangköken, så han söker upp ett par restauranger där kvinnorna styr. Han bidrar till att synliggöra patriarkatet.

Han besöker även ett bageri där de anställda är en härlig blandning av religioner och nationaliteter. Där existerar ingen krigszon, palestinier och israeler arbetar sida vid sida. Där finns inga spänningar och alla respekterar varandra. Det finns hopp.

Relationer

Tareq, hans bror och hans pappa, bjuder på en väldigt personlig resa. Tårar och skratt blandas under de två veckor som de spenderar tillsammans. Enormt berörd blev jag. Ser många liknelser i våra uppväxter och liv, men vi präglades till helt olika val i våra vuxna liv.

Programserien bjöd även på fina vyer, böljande hav, sol och för mig nya insikter.

Tack Tareq!