En AC i husbilen hade varit skönt iförrgår när det var 32 grader både i och utanför FrankieBoy. Men vi har ingen AC i bodelen faktiskt och om du läser vidare får du veta varför.

När vi läste på om AC i husbilen var det inte lätt att få ett besked på vad som var rätt. Det finns så klart flera olika faktorer till varför vissa väljer att ha det och andra inte. Vi har AC i ”hytten”, det tycker vi är viktigt och det är skönt att ha när vi kör. Men så här resonerade vi kring AC i bodelen.

Behöver inte vara fabriksmonterad

Eftersom vi köpte en helt ny bil valde vi först och främst utrustning som kändes viktig att få fabriksmonterad. Exempelvis sånt som har med el och gasol att göra (solcell och LPG-tank..). En AC går bra att eftermontera.

Elstolpe nödvändigt

För att kunna använda AC:n krävs att FrankieBoy är kopplad till ström och vi vill inte stå på el hela tiden och vara beroende av el när vi ska välja plats för natten. Vi vill minska elförbrukningen så mycket vi kan, dock kräver ju vårt jobb att vi kan ladda datorerna så när solcellerna inte räcker behöver vi el för det.

På ställplatser och campingar finns ström, men det kostar ofta några 10:or extra per natt. Det är det så klart värt om det är vidrigt varmt. Men det har blivit dyrare med el i Europa har vi hört och de tar betalt per förbrukning på vissa ställen. Så det kan bli mer än några 10:or om en har otur.

Hur ofta skulle vi använda den?

Eftersom vi är i Sverige på sommaren och i Europa på vintern är vi förhoppningsvis inte längre perioder i högvärme. Fast ja, den här sommaren är ju extrem i Sverige och en AC hade varit skönt ibland. Särskilt i förrgår. Men en vänjer ju sig vid värmen, till och med jag som brukar tycka att värmen är olidlig när den går över 22 grader har den här sommaren börjat frysa när det är svalare än 22 grader. Med en AC i husbilen hade jag nog tyckt värmen varit mycket jobbigare, då jag hade svettats som tusan så fort jag lämnat FrankieBoy. Nu är det liksom lika varmt överallt 🙂 Och på nätterna är det svalt och skönt i husbilen, då behövs ingen AC, inte ens när det varit 32 grader på dagen. Duntäckena är utbytta mot sommartäcken.

Kostnad & modell

Det är också en prisfråga. Om vi beställt från börjat så skulle det kostat ca 20 000,- . Vi avstod och fick det mässerbjudandet till annat lull-lull som vi tyckte var viktigare. Vad det kostar att eftermontera vet vi inte. Här finns förteckning på utrustningen (lull-lull) vi har i FrankieBoy.

Extra vikt & utrymme

Läste någonstans att en AC väger mellan 30-40 kg. Det är ganska mycket vikt. Är det värt att kunna lasta de kg mindre för att ständigt ha en AC på taket som vi kommer använda vid extremt varmt väder, om vi står på el? Nej, det tyckte inte vi.

Sen ska vi avvara utrymmet för en AC också. En takmonterad variant tar plats på taket (där vi kanske hellre vill ha en solcell till) och en taklucka försvinner eller måste flyttas. Det finns inbyggda varianter också och den skulle i så fall ta utrymme i garage eller annat utrymme vi använder till annat. Och det finns helt säkert andra varianter vi inte har koll på.

Summa summarum kring AC i husbilen

Nej, vi känner inte ett behov av att installera en AC i husbilen. Inte ens nu när vi har en supervarm sommar i Sverige. Kanske vi ändrar oss efter en vinter i Europa. Kanske inte. Förhoppningsvis inte. Hade vi haft en hund eller katt i bilen hade vi garanterat haft en AC. Och skulle vi börja köra i Europa sommartid skulle vi nog överväga det också.

Hur resonerar du? Har du AC i husbilen? Varför? Varför inte?

/Anna