Ac i husbilen

AC i husbilen hade varit skönt.. eller?

En AC i husbilen hade varit skönt iförrgår när det var 32 grader både i och utanför FrankieBoy. Men vi har ingen AC i bodelen faktiskt och om du läser vidare får du veta varför.

När vi läste på om AC i husbilen var det inte lätt att få ett besked på vad som var rätt. Det finns så klart flera olika faktorer till varför vissa väljer att ha det och andra inte. Vi har AC i ”hytten”, det tycker vi är viktigt och det är skönt att ha när vi kör. Men så här resonerade vi kring AC i bodelen.

Behöver inte vara fabriksmonterad

Eftersom vi köpte en helt ny bil valde vi först och främst utrustning som kändes viktig att få fabriksmonterad. Exempelvis sånt som har med el och gasol att göra (solcell och LPG-tank..). En AC går bra att eftermontera.

Elstolpe nödvändigt

För att kunna använda AC:n krävs att FrankieBoy är kopplad till ström och vi vill inte stå på el hela tiden och vara beroende av el när vi ska välja plats för natten. Vi vill minska elförbrukningen så mycket vi kan, dock kräver ju vårt jobb att vi kan ladda datorerna så när solcellerna inte räcker behöver vi el för det.

På ställplatser och campingar finns ström, men det kostar ofta några 10:or extra per natt. Det är det så klart värt om det är vidrigt varmt. Men det har blivit dyrare med el i Europa har vi hört och de tar betalt per förbrukning på vissa ställen. Så det kan bli mer än några 10:or om en har otur.

Hur ofta skulle vi använda den?

Eftersom vi är i Sverige på sommaren och i Europa på vintern är vi förhoppningsvis inte längre perioder i högvärme. Fast ja, den här sommaren är ju extrem i Sverige och en AC hade varit skönt ibland. Särskilt i förrgår. Men en vänjer ju sig vid värmen, till och med jag som brukar tycka att värmen är olidlig när den går över 22 grader har den här sommaren börjat frysa när det är svalare än 22 grader. Med en AC i husbilen hade jag nog tyckt värmen varit mycket jobbigare, då jag hade svettats som tusan så fort jag lämnat FrankieBoy. Nu är det liksom lika varmt överallt 🙂 Och på nätterna är det svalt och skönt i husbilen, då behövs ingen AC, inte ens när det varit 32 grader på dagen. Duntäckena är utbytta mot sommartäcken.

Kostnad & modell

Det är också en prisfråga. Om vi beställt från börjat så skulle det kostat ca 20 000,- . Vi avstod och fick det mässerbjudandet till annat lull-lull som vi tyckte var viktigare. Vad det kostar att eftermontera vet vi inte. Här finns förteckning på utrustningen (lull-lull) vi har i FrankieBoy.

Extra vikt & utrymme

Läste någonstans att en AC väger mellan 30-40 kg. Det är ganska mycket vikt. Är det värt att kunna lasta de kg mindre för att ständigt ha en AC på taket som vi kommer använda vid extremt varmt väder, om vi står på el? Nej, det tyckte inte vi.

Sen ska vi avvara utrymmet för en AC också. En takmonterad variant tar plats på taket (där vi kanske hellre vill ha en solcell till) och en taklucka försvinner eller måste flyttas. Det finns inbyggda varianter också och den skulle i så fall ta utrymme i garage eller annat utrymme vi använder till annat. Och det finns helt säkert andra varianter vi inte har koll på.

Summa summarum kring AC i husbilen

Nej, vi känner inte ett behov av att installera en AC i husbilen. Inte ens nu när vi har en supervarm sommar i Sverige. Kanske vi ändrar oss efter en vinter i Europa. Kanske inte. Förhoppningsvis inte. Hade vi haft en hund eller katt i bilen hade vi garanterat haft en AC. Och skulle vi börja köra i Europa sommartid skulle vi nog överväga det också.

Hur resonerar du? Har du AC i husbilen? Varför? Varför inte?

/Anna

Publicerat:

i:

22 svar till ”AC i husbilen hade varit skönt.. eller?”

 1. Profilbild för Kicki

  Håller med dig det kan vara både och…
  Själv tycker jag ofta att det blåser från viss AC speciellt irriterande när det ska sovas. Inbillar mig att jag blir förkylt mm
  men det hade nog varit skönt för er under dessa dagar!!!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja, jag vill nog helst inte leva med AC längre stunder än nödvändigt.

 2. Profilbild för Helena på s/y Wilma

  Vi brukar försöka sträva efter devisen; ”ju färre saker som kan gå sönder, desto bättre?”. Vi människor är ofta snabba på att köpa till en massa extrautrustning…men man missar ofta det som kommer i kölvattnet på varje ny pryl…underhåll, energiförbrukning, kostnad, plats och utrymme…
  ..

  Så vi tycker ert val är mycket klokt, att först utvärdera och se behovet innan ni eventuellt investerar i en AC i bodelen.

  En AC är ju liksom inte det nödvändigaste även om det kan vara skönt. Nä då är husbilens hjul o ratt, solpanel och matlagningsmöjligheter mm viktigare ???

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Precis så, det är ju en av anledningarna tt vi väljer att minimalisera och det går ju fint att praktisera även i husbilen. Bra att du påminde mig om det! Vi är liksom inte färdiga. blir nog aldrig det. Tänket behöver ständigt utvecklas.

 3. Profilbild för Yvonne

  Blir så nostalgisk av att läsa om ert husbilsliv. Bytte husbil mot stuga för 10 år sedan. AC hade jag satsat på om jag skulle bo permanent i husbilen. Härligt att gå läsa om er livsstil.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi tänker nog tvärtom.. tack vare att vi bor på heltid så är en AC kanske mindre intressant 😉

 4. Profilbild för Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doulq

  I befinner oss i husvagn just nu, på camping. Jag håller efter några dagar på att smälta bort. Hade gärna haft AC men vagnen är en polar från 74 ?. Så det skulle få plats, har letat som en tok efter vanlig bordsfläkt men det finns inte.

  Gällande Polaren älskar jag den, sonens pappa köpte den för 3 år sedan. Det är 70-tals känsla på alla sätt och vis, men för en som aldrig fick uppleva 70-talet känns det jättekul :).

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Att stå stilla på en camping där det inte fläktar. DET hade jag inte klarat nu. Å andra sidan har ni kanske badvatten i närheten. Fläktarna är nog slut på alla lager… Men tack för det tipset, det ska jag faktiskt köpa mig en!

   1. Profilbild för ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★
    ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

    Nej, det är hemskt i värmen och då älskar jag sommar och sol 😮
    Är inne på att köpa en AC till hemmet i alla fall, men får väl vänta till hösten. Lika bra att bunkra 😉

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Vi har alltid pratat om AC, men aldrig köpt någon faktiskt 🙂

 5. Profilbild för Peter
  Peter

  Äntligen!! Vad kul att hitta någon som aktivt bloggar om permanentboende i husbil, denna sida ska följas…..Har själv börjat så smått att ”förbereda” för ett boende i husbil, om några år framåt i tiden. Dock kommer jag bo i Sverige året om då jag har jobb här, så då får man fundera och klura ordentligt vilken bil man ska ha. Nä nu ska jag fortsätta läsa era andra inlägg…..

  Må gott!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Välkommen hit Peter! Såg att du lagt dubbla kommentarer, men jag godkände bara den första.. hoppas det är ok. Jag måste godkänna din första kommentar, därför du inte såg den direkt. Förhoppningsvis slinker dina följande kommentarer igenom direkt. Kul att du gillar vår blogg!

 6. Profilbild för Rolle o Carina

  Visst vore det skönt med en AC en sommar som denna!
  Men förra sommaren då hade det inte behövts 🙂
  Och sen så gillar ju vi ”Fricamping” vid en sjö!

  Ha det gott o njut…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja så är det ju. Vi vill inte heller känna behovet av el. Lika bra en vänjer sig vid värmen 🙂

 7. Profilbild för Reiselinda

  Vi har inte heller AC. Det var väl egentligen inget val vi gjorde, men vi klarar oss fint utan. När det är som varmast uppsöker vi skuggan helt enkelt. På de nästan tre månaderna vi har varit i Tyskland nu så är det endast två-tre nätter som varit jobbigt varma. Många ställplatser betalr vi redan utan ac 6-7 euro för ett dygn i el. Kan tänka mig att det skulle bli betydligt högre med ac.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Skuggan är bra! Och att vara stilla. Och fy, det var verkligen inte billigt för el.

 8. Profilbild för Matts Torebring

  Jag låg still på rygg på min säng, klockan var vid halv tolv tiden på natten. Platsen var Rubicone, Italien, år 2002. När jag låg där still, såg jag små rännilar på magen, rinna ned i sängen. Då bestämde vi, aldrig mer en bil utan AC. När vi är på semester i sydeuropa, står vi på camping och då har vi alltid ström.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Fy vilken jobbig natt! Förstår absolut, ni rör er ju i Sydeuropa på sommaren. Men som sagt, vi kanske ändrar uppfattning efter vår första övervintring. Kanske inte 😉

 9. Profilbild för FREEDOMtravel

  Vi har ingen AC. Vi saknar det ibland, men har valt bort det pga av kostnad och vikt, samt utrymme. Vi har två fläktar.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja en fläkt eller två är det nog läge att investera i. När de åter finns i lager, de är slut överallt verkar det som 🙂

 10. Profilbild för Micann

  Vi gör vår första Europaturné i år och tog helt resolut med oss AC:n hemifrån. Den har fått jobba både i Kroatien och Italien men tveksam om den behövs i Sverige. Sommaren som gick var extrem och det kan ju dröja till nästa gång. Det kostar vikt men det är ok ! Hemma igen åker den ut där är det ju inte galet het längre eller långa stunder.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så kan en ju oxå göra 🙂 Hade vi varit ute i Europa på sommaren hade vi nog oxå haft en AC. Samtidigt märkte vi ju denna extrema sommaren hur snabbt en vänjer sig vid värmen. Kan en få ner till hyfsat sovtemperatur i bilen så kommer en långt 🙂

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 14°C
35°C / 16°C
31°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.