soluppgång

Budgetmall för 6 månaders övervintring i husbil

Jag har gjort en budgetmall för en sexmånaders övervintring med husbil i Spanien/Portugal. Totala utgifter 100 000,- för sex månader. Finns för nerladdning i pdf också.

Det jag googlade mest om innan vår nya livsstil var just utgifter och budget för ett halvårs övervintring i varmare klimat. Jag hittade källor på olika håll och satte ihop min egen budget för att under resans gång kunna justera den utifrån våra erfarenheter. Vi redovisar ju våra utgifter varje månad men de styrs mestadels av våra dagliga val, inte av budgeten, för den var inte helt pålitlig.

Efter att nu ha levt i bilen i snart ett år och även lärt känna flera olika länder på vår resa så har vi i alla fall ett bättre underlag än vi hade innan. Vi är fortfarande nybörjare så i vår kalkyler finns utrymme för felbedömningar i mataffärer, var en ska tanka etc. Detta är alltså en budget, inte utfallet för vår övervintring.

Anpassa budgetmallen

De olika rubrikerna och summorna jag skrivit behöver självklart justeras utifrån dina förutsättningar. Jag beskriver våra reflektioner och val under varje rubrik nedan och hoppas det hjälper dig med anpassningen till dina egna siffror.

Boplatser

18 000,- detta är ställplatser, camping och fricamping. Utgifterna för att övernatta. Vi står gärna på ordnade ställplatser med bra läge nära havet, om det går. Camping är skönt att boa in sig på ibland och fricampa gör vi sällan. Att betala max 3000,-/månad i boplatsavgifter är inga som helst problem att klara. Men vill en bo på camping mycket kan den siffran behöva justeras upp även om en har ACSI. Det är generellt billigare att bo i Portugal än i Spanien.

budgetmall-husbilsliv
Här står vi nu, i Setúbal på ställplats som kostar 7.20 € exkl. el.

Mat

18 000,- mat vi handlar i affär och tillagar hemma. Billigare i Spanien (särskilt på Mercadona) än i Portugal. Vi har letat upp grönsaks- & fruktförsäljare/marknader istället för att handla sånt i butik. För där är det ofta mycket dyrare. Vi äter sällan ute, så dessa siffror kan justeras utifrån hur mycket du äter ute på restaurang och självklart utifrån vad du vill äta. Vi äter nästan bara vegetariskt, med undantag för lite blodiga biffar eller IKEAS köttbullar till Roger ibland.

budgetmall-matutgifter
Populär middag hos oss – vegetarisk taco

Restaurang & cafeer

6 000,- vi tycker att det räcker med att avsätta en tusenlapp på restaurang och caféer per månad. För vi väljer som sagt inte att äta ute särskilt ofta.

Diesel

16 000,- den här siffran kan justeras beroende på vad husbilen drar, hur mycket en vill köra omvägar och om en ska ligga still länge eller rulla hela tiden. Hur vi kört kan du se i vår resruttskarta, och eftersom vi inte vet hur vi vill åka på vår väg tillbaka till Sverige så är siffran uppskattad, men ändå väldigt relevant.

Gasol

1 200,- vi använder gasolen till matlagning mestadels. Men även uppvärmning när vi inte står på el. Gasol är billigare än el så vi väljer inte el för att hålla oss varma utan för laddningsbehov på datorer, cyklar etc. Men står vi ändå på el så värmer vi ju bilen på det också. Vi köper bara LPG gasol, så vad priset är om en har gasolflaskor som ska bytas och fyllas har vi inte en aning om. Men ca 200,-/månad kostar vår LPG-förbrukning.

Försäkringar

7 000,- vi har husbils- hem- och reseförsäkring i Folksam i den här summan ligger även våra a-kasseavgifter då de också ska betalas oavsett var vi bor.

Vägavgifter, miljömärken och färjor

5 000,- vi köpte BroBizz och åkte broarna till Danmark, sedan Elbefärjan. Undvikit betalvägar men betalat för några broar här och där.  Har här räknat in för att kunna ta en färja hem om vi vill det och kunna passera fler broar. Vi har miljömärke för Frankrike och Tyskland.

Hygien

5 000,- i den här summan är det en hel del kemikaliska medel till toaletttankar och gråvattentank. Men också en del maskintvättsavgifter. Genom att tvätta för hand så kan denna summa minskas. Men kemikalierna behövs. Andra hygienprodukter som hushållspapper, toapapper, rakblad, schampo, deo etc finns också med i denna summan.

Kläder & nöjen

5 000,- här ingår kostnader för Netflix, Amazon och ViaPlay (formel 1). Men också lite inträdesavgifter till sevärdheter. Kläder köper vi i princip inga. Våra nöjen är i princip gratis då vi gärna cyklar eller vandrar runt och kikar på omgivningar och utsikter. Men vinprovning, cablecar och gokart är exempel på nöjen vi lägger pengar på.

nöjeskontot budgetmall Setúbal
En utsiktsbalkong i Setúbal

Extra gött

5 000,- hur mycket pengar en vill lägga på det vi kallar extra gött är ju väldigt individuellt. Vi gillar vin, sangria, choklad, kolor, chips och jordnötter. Roger dricker en del läsk och det hamnar här. Glutenfria kakor eller lokala bakverk till kaffet ibland. Kontot för extra njutning helt enkelt. Rött vin är billigare i Spanien.

Hyrbil

5 000,- vi har hyrt bil två gånger men skulle gärna göra det igen, så här har vi lagt med hyrbil för ca 3 veckor. Det är en utgift vi inte alls räknade med i vår ursprungskalkyl för vi tänkte ju att vi kör dit vi vill med Frankie. Men det är väldigt mycket lättare att hyra en bil i några dagar och kika in omgivningarna. Vissa platser vill vi inte heller köra in med vår stora bil. En liten van har andra förutsättningar. Elcyklarna är jättebra, men ibland bor vi för långt bort för att kunna cykla.

Internet, boende hemma och husbilskostnader

Vi har satt noll kronor på dessa eftersom vårt internet betalas av företaget, vi har inget boende hemma och Frankie är vår, inte bankens. Vi räknar inte med några värdeminskningskostnader heller. Men du har kanske andra tankar kring detta och därför har vi lagt med fälten i budgetmallen så du kan fylla i dina siffror och göra din egen budget.

Övrigt och oväntade utgifter

8 800,- alltid dyker det upp utgifter en inte räknat med. Och eftersom denna budget dessutom styrs av individuella val och förutsättningar behövs det lite marginal. Plus att det är enklare att komma ihåg 100 000,- än 91 200 ,- 😀 En siffra som avrundar totalsumman till 100 000,- men också lämnar marginal i kalkylen. Till exempel kan en ju lägga lite pengar på hotellnätter också, som när vi spontant firade vår förlovningsdag i Malaga.

nöjeskonto malaga
Utsikt från takterassen på hotellet vi spenderade en natt i Malaga.

100 000,- för sex månader

Det är en ganska tillåtande budget. Vill du komma ner ännu lägre i utgifter så finns det absolut möjlighet att göra det. Men den här budgeten är tänkt som ett stöd för att hjälpa dig som vill prova på övervintring i 6 månader i husbil på Iberiska halvön att kunna räkna ut vad det krävs för kapital eller inkomst för att göra det.

Har du 100 000,- så räcker det för 6 månader, om du har en husbil och inga utgifter för boendet hemma. Och vad du får för det har du nog redan insett om du hänger här med oss. Soluppgången ovan kan en ju få uppleva näst intill varje dag till exempel, om en går upp tidigt 😀

Ladda ner budgetmall

Ladda ner i pdf

/Anna

Publicerat:

i:

12 svar till ”Budgetmall för 6 månaders övervintring i husbil”

 1. Profilbild för Tina & Bengt
  Tina & Bengt

  Bra information till dom som söker, detta hade vi velat hitta innan avfärd! Som du skriver lägger ju alla olika pengar i olika fack, dieselkontot hade spruckit för oss, men slutsumman känns ganska rimlig i våra öron. Trevlig helg!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur, det var precis så jag också kände. Detta är ju verkligen bara en budget… utfallet är något annat, det får vi redovisa när det gått 6 månader.

 2. Profilbild för Tone

  Hei Anna! Dette var interessant. Jeg har også følgt med på hvor mye det koster å overvintre i sør i et halvt år. Vi i Finnsummetone har i tillegg til Spania og Portugal også vært på Korsika, Italia og Sicilia, men jeg kommer også fram til ca 100.000,- i sum :-). Vi har nok hatt større utgifter til Diesel og Ferger, men har fricampet mer. Vi har heller ikke hatt leiebil, men brukt endel mer på attraksjoner og inngangsbilletter. Det har gått mer til gass siden vi har cinderellatoalett, men da blir det mindre til kjemikalier. Uansett, – nyttig og interessant.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad roligt att ni också håller koll på utgifterna. Vi kommer inte komma upp i 100´ troligen men det är i alla fall en relevant budget för andra som vill prova på den här livsstilen. Er kommentar bekräftar att summan inte är helt fel 🙂

 3. Profilbild för Kors och Tvärs

  Intressant. Nu har vi ju bara varit ute 5 månader och några dagar men som det ser ut nu så kommer halvårssumman att landa lika som hos er. Skillnaden då är att vi har med hyra och el för lägenheten hemma. Så visst kan en leva riktigt billigt här nere. Antar och vi kommer att få en pris-chock när vi kommer hem….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Fast detta är ju inte vårt utfall/resultat. Fast vårt utfall blir nog så här ungefär också. Budgeten behöver dock anpassas till var och en. Grattis till att klara även lägenheten hemma i samma budget!

 4. Profilbild för Rolle o Carina

  Bra redovisat av er resa,men visst går det att leva billigare!
  Men man lever ju bara en gång 🙂

  Ha det gott….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Visst går det leva billigare, men den här mallen är en hjälp till den som behöver ha nåt att börja med 🙂 Sen är det ju så individuellt.

 5. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Saknar din blogg idag Anna, men det är OK om du vill njuta av söndagens fina väder. Ser framemot nästa blogginlägg. Sov gott o en go varm skånsk kram.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Lite skönt att vara saknad 🙂 Hade ingen inspiration igår (bloggar ju alltid innan). Men idag har jag iaf skrivit två inlägg så mån o tis finns lite att läsa iaf 🙂 Kram

 6. Profilbild för Happy Campers

  Mycket bra info !

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
27°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 15°C
38°C / 20°C
40°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.