Jag har gjort en budgetmall för en sexmånaders övervintring med husbil i Spanien/Portugal. Totala utgifter 100 000,- för sex månader. Finns för nerladdning också.

Det jag googlade mest om innan vår nya livsstil var just utgifter och budget för ett halvårs övervintring i varmare klimat. Jag hittade källor på olika håll och satte ihop min egen budget för att under resans gång kunna justera den utifrån våra erfarenheter. Vi redovisar ju våra utgifter varje månad men de styrs mestadels av våra dagliga val, inte av budgeten, för den var inte helt pålitlig.

Efter att nu ha levt i bilen i snart ett år och även lärt känna flera olika länder på vår resa så har vi i alla fall ett bättre underlag än vi hade innan. Vi är fortfarande nybörjare så i vår kalkyler finns utrymme för felbedömningar i mataffärer, var en ska tanka etc. Detta är alltså en budget, inte utfallet för vår övervintring.

Anpassa budgetmallen

De olika rubrikerna och summorna jag skrivit behöver självklart justeras utifrån dina förutsättningar. Jag beskriver våra reflektioner och val under varje rubrik nedan och hoppas det hjälper dig med anpassningen till dina egna siffror.

Boplatser

18 000,- detta är ställplatser, camping och fricamping. Utgifterna för att övernatta. Vi står gärna på ordnade ställplatser med bra läge nära havet, om det går. Camping är skönt att boa in sig på ibland och fricampa gör vi sällan. Att betala max 3000,-/månad i boplatsavgifter är inga som helst problem att klara. Men vill en bo på camping mycket kan den siffran behöva justeras upp även om en har ACSI. Det är generellt billigare att bo i Portugal än i Spanien.

budgetmall-husbilsliv

Här står vi nu, i Setúbal på ställplats som kostar 7.20 € exkl. el.

Mat

18 000,- mat vi handlar i affär och tillagar hemma. Billigare i Spanien (särskilt på Mercadona) än i Portugal. Vi har letat upp grönsaks- & fruktförsäljare/marknader istället för att handla sånt i butik. För där är det ofta mycket dyrare. Vi äter sällan ute, så dessa siffror kan justeras utifrån hur mycket du äter ute på restaurang och självklart utifrån vad du vill äta. Vi äter nästan bara vegetariskt, med undantag för lite blodiga biffar eller IKEAS köttbullar till Roger ibland.

budgetmall-matutgifter

Populär middag hos oss – vegetarisk taco

Restaurang & cafeer

6 000,- vi tycker att det räcker med att avsätta en tusenlapp på restaurang och caféer per månad. För vi väljer som sagt inte att äta ute särskilt ofta.

Diesel

16 000,- den här siffran kan justeras beroende på vad husbilen drar, hur mycket en vill köra omvägar och om en ska ligga still länge eller rulla hela tiden. Hur vi kört kan du se i vår resruttskarta, och eftersom vi inte vet hur vi vill åka på vår väg tillbaka till Sverige så är siffran uppskattad, men ändå väldigt relevant.

Gasol

1 200,- vi använder gasolen till matlagning mestadels. Men även uppvärmning när vi inte står på el. Gasol är billigare än el så vi väljer inte el för att hålla oss varma utan för laddningsbehov på datorer, cyklar etc. Men står vi ändå på el så värmer vi ju bilen på det också. Vi köper bara LPG gasol, så vad priset är om en har gasolflaskor som ska bytas och fyllas har vi inte en aning om. Men ca 200,-/månad kostar vår LPG-förbrukning.

Försäkringar

7 000,- vi har husbils- hem- och reseförsäkring i Folksam i den här summan ligger även våra a-kasseavgifter då de också ska betalas oavsett var vi bor.

Vägavgifter, miljömärken och färjor

5 000,- vi köpte BroBizz och åkte broarna till Danmark, sedan Elbefärjan. Undvikit betalvägar men betalat för några broar här och där.  Har här räknat in för att kunna ta en färja hem om vi vill det och kunna passera fler broar. Vi har miljömärke för Frankrike och Tyskland.

Hygien

5 000,- i den här summan är det en hel del kemikaliska medel till toaletttankar och gråvattentank. Men också en del maskintvättsavgifter. Genom att tvätta för hand så kan denna summa minskas. Men kemikalierna behövs. Andra hygienprodukter som hushållspapper, toapapper, rakblad, schampo, deo etc finns också med i denna summan.

Kläder & nöjen

5 000,- här ingår kostnader för Netflix, Amazon och ViaPlay (formel 1). Men också lite inträdesavgifter till sevärdheter. Kläder köper vi i princip inga. Våra nöjen är i princip gratis då vi gärna cyklar eller vandrar runt och kikar på omgivningar och utsikter. Men vinprovning, cablecar och gokart är exempel på nöjen vi lägger pengar på.

nöjeskontot budgetmall Setúbal

En utsiktsbalkong i Setúbal

Extra gött

5 000,- hur mycket pengar en vill lägga på det vi kallar extra gött är ju väldigt individuellt. Vi gillar vin, sangria, choklad, kolor, chips och jordnötter. Roger dricker en del läsk och det hamnar här. Glutenfria kakor eller lokala bakverk till kaffet ibland. Kontot för extra njutning helt enkelt. Rött vin är billigare i Spanien.

Hyrbil

5 000,- vi har hyrt bil två gånger men skulle gärna göra det igen, så här har vi lagt med hyrbil för ca 3 veckor. Det är en utgift vi inte alls räknade med i vår ursprungskalkyl för vi tänkte ju att vi kör dit vi vill med Frankie. Men det är väldigt mycket lättare att hyra en bil i några dagar och kika in omgivningarna. Vissa platser vill vi inte heller köra in med vår stora bil. En liten van har andra förutsättningar. Elcyklarna är jättebra, men ibland bor vi för långt bort för att kunna cykla.

Internet, boende hemma och husbilskostnader

Vi har satt noll kronor på dessa eftersom vårt internet betalas av företaget, vi har inget boende hemma och Frankie är vår, inte bankens. Vi räknar inte med några värdeminskningskostnader heller. Men du har kanske andra tankar kring detta och därför har vi lagt med fälten i budgetmallen så du kan fylla i dina siffror och göra din egen budget.

Övrigt och oväntade utgifter

8 800,- alltid dyker det upp utgifter en inte räknat med. Och eftersom denna budget dessutom styrs av individuella val och förutsättningar behövs det lite marginal. Plus att det är enklare att komma ihåg 100 000,- än 91 200 ,- 😀 En siffra som avrundar totalsumman till 100 000,- men också lämnar marginal i kalkylen. Till exempel kan en ju lägga lite pengar på hotellnätter också, som när vi spontant firade vår förlovningsdag i Malaga.

nöjeskonto malaga

Utsikt från takterassen på hotellet vi spenderade en natt i Malaga.

100 000,- för sex månader

Det är en ganska tillåtande budget. Vill du komma ner ännu lägre i utgifter så finns det absolut möjlighet att göra det. Men den här budgeten är tänkt som ett stöd för att hjälpa dig som vill prova på övervintring i 6 månader i husbil på Iberiska halvön att kunna räkna ut vad det krävs för kapital eller inkomst för att göra det.

Har du 100 000,- så räcker det för 6 månader, om du har en husbil och inga utgifter för boendet hemma. Och vad du får för det har du nog redan insett om du hänger här med oss. Soluppgången ovan kan en ju få uppleva näst intill varje dag till exempel, om en går upp tidigt 😀

Ladda ner budgetmall

Via den här länken kommer du till en mapp i Dropbox där budgetmallen finns i format för excel, numbers och i pdf.

/Anna