Det är och har varit en riktigt kass odlingssommar, i alla fall om jag jämför med förra året. Jag skördar och vi äter egenodlat varje dag. Men det är inte ett överflöd. Den där känslan av att “vad ska jag göra nu med allt” har inte infunnit sig en enda gång.
Jag har blandade känslor kring det här helt klart. För det är ju härligt att slippa behöva konservera och förädla skörd varje dag. Eller att leta efter någon som kan tänka sig att förbarma sig över gurkor som vi inte hinner äta upp eller vill lägga in för att vi redan har 48 burkar med inläggningsgurka på hyllan.
Förra årets skörd var enorm! Vi fick så mycket av allt och i år har vi ändå haft fler plantor av det mesta men det har inte alls gett samma mängd. Tankarna och känslorna flödar.
Kanske det beror på att jag drivit upp plantorna själv från frö istället för att köpa pluggplantor från marknaden. Samtidigt tycker jag att mina egna borde vara gladare, men visst, de får ju ingen konstgödsel eller på annat sätt drivs fram hårt.
Kanske det beror på den där värmeböljan vi fick i slutet av maj som direkt utmanade alla växter.
Kanske det beror på misslyckad samplantering.
Kanske pollinerarna inte varit så många som jag tycker det har verkat vara.
Kanske jorden i odlingslådorna behöver lite mer näring nu när jag lärt mig samplantera och utnyttja platsen bättre.

Kanske känslan av uteblivet överflöd beror på att jag stoppar mycket i frysen, kanske för att jag blivit bättre på att faktiskt använda det färskt i matlagning och bakning.
Kanske min skörd är fantastiskt trots omständligheterna och att det bara är i jämförelse med förra året det ser skralt ut. Och det var ju ett galet år med onödiga 144 kg tomater t.ex.
Kanske det bara är ett skitår helt enkelt.
Skördandet fortsätter
Jag har i år inte tagit bort allt i odlingslådorna i början av augusti som jag gjort tidigare år. Då har jag gjort det för att jag varit så less på att konservera och ta hand om skörd och så har plantorna visat tydliga tecken på att vara på upphällningen så. De hade liksom gjort sitt.
I år är det egentligen bara gurkorna och några tomatplantor som gett upp. Så i år får alla de som mår bra stå kvar och förse oss med mat tills jag behöver odlingslådan för nya grödor. Det blir med andra ord inte något uppehåll i odlandet den här sensommaren.
Plantorna fortsätter att ge oss skörd och kanske det är den stora skillnaden med att driva upp själv, att plantorna ger mer jämt under en längre tid istället för att ösa ur sig en massa frukt under en kortare period. Eller så är det bara i år.

Jag vet inte. Jag vet bara att det känns som ett kasst år för att det inte är ett överflöd. Och det är så knäppt, för vi skördar ju och vi njuter av det varje dag. Frysen fylls sakta men säkert på, inläggningar finns det på hyllan och likaså konserveringar. Jag hittar nya recept och försöker utöka variationen i maten.
Faktum kvarstår dock, det är mycket mindre skörd än tidigare år. Trots att vi i år inte haft några som helst skadeangrepp, bortsett från lite bladlöss som jag spolat bort. Förra året hade vi ju problem.
Tänk om det är så att vi får en fantastisk och utspridd skörd av vintergrönsakerna (som redan växer i polytunneln) att vi inte behöver samma mängd av sommargrönsakerna som tidigare. Kanske det är så här det ska vara. Att leva av de färska grönsakerna, frysa mer och konservera mindre. Hitta rätt tid att så och plantera så vi alltid har något att äta från odlingslådorna.
En blanding av tankar och känslor. Så som det är att vara planttant. Bara frågor. Inga svar. Trial and error. Det är ju faktiskt en av de sakerna jag gillar med odlandet, att det är dynamiskt och i många fall inte kontrollerbart. Det blir vad det blir och det vi kan äta är ju magiskt bra för oss på alla sätt. Och vissa grödor har faktiskt gett mer i år än förra året…
En summering av årets totala skörd gör jag som vanligt i januari.

32 kommentarer till ”En “värdelös” odlingssommar”
Jag tror inte att det beror på att du dragit upp dem själv. Jag tror på vädret. Här var ju iskallt långt in i juni vilket gjorde att jag väntade med att direktså….och sen kraschade ju knät och då gick det ju inte att vara i landet alls- så jag har inget odlat alls det här året mer än gurka och tomater i växthuset. Så jag förstår din känsla av en skitsommar. Kanske har du fått lagom när du ser tillbaka och sammanfattar i januari. Ha en fin torsdag! +12 nu men i em sägs det bli uppåt 30gr. Jag ska jobba hela dagen, gissar att det kommer kännas som en bastu i em i rummet.
Jag vill också tro det är på grund av vädret. Vi har det ju lite bättre förspänt eftersom vi kan skörda något hela tiden året om. Om jag bara lär mig när det är smart att så etc. Vi ska få 38 så det blir lite svalare nu. Detsamma!
Ja hjälp, planttanteriet är klurigt ibland. 😅 Är så imponerad av er ihärdighet och er experimentlusta! Och ert hårda arbete.
Vi har haft både större utmaningar med mindre eller ingen skörd (har t ex bara en planterad och en självsådd pumpaplanta kvar, och några fjuttiga småpumpor på dem, inte en squash, klent med lök, typ inga morötter osv, osv.), men sockerärter och bönor fick vi i mängder. En massa bladmögel, mördarsniglar och torka har minst sagt varit utmanande. Vi ger inte upp dock. Och i år har jag inte odlarutmattning, så jag kommer att lämna trädgårdslandet i betydligt bättre skick än förra året när säsongen är över. Kram och heja på!
Väldigt klurigt kan det vara! Det är roligt att experimentera. Det är alltid något som blir bra, gäller ju att fokusera på det. Nej vi ger inte upp, skönt du inte fått odlarutmattning så du är bättre rustad för nästa år. Kram
Det är kanske just så här det är att odla och som jag kommer ihåg det från tiden i Varnhem då vi hade en rejäl köksträdgård. Vissa somrar blev det mängder med ärtor och någon sommar delade vi ut squash i kassar till de som ville ha samtidigt som annat inte ville sig alls. Den plötsliga värmen som kom kanske är en anledning? Eller kanske har det totalt sett blivit ganska bra när du räknar samman?
Jag tror du har rätt i att det är så här det är att odla. Särskilt när en som vi inte vill tillföra några knep (läs kemikalier) för att säkra en skörd. Vädret är säkert orsaken. Vi får se vad siffrorna säger i januari, men så länge vi har mat på bordet är jag nöjd.
Så där är det att vara jordbrukare, odlare. Man vet aldrig från år till år. Så är det här hos våra grannar också, de som har tillgång till sina lantställen. Det är ojämn tillgång i år i jämförelse med t.ex i fjol och året innan .
Lycka till !
Kram
Ja det är väl det. Vädret rår vi ju inte över och det är som det är. Jag är ändå glad. Kram
När du skriver “värdelös” odlingssommar så känns det ju lite konstigt, för mig.😀 Jag tycker ju alltid det ser ut som du/ni lyckas med era odlingar. Men, så klart, det beror ju på vad man jämför med. När vi hade trädgård så var det ju likadant, att vissa år så blev allt man odlade bra medans andra år så blev det helt kass. Det enda vi nästan alltid lyckades med var squash/zuccini. Det fick vi hur mycket som helst av!
Men det är väl också lite av charmen när man odlar, man vet aldrig riktigt hur det ska bli. Det är ju många faktorer som kan ställa till det.
Kram
Ja i jämförelse med förra året är det värdelöst, men det betyder inte att det inte är någon skörd alls. Vi får absolut mat på bordet varje dag, så det är bra och det räcker. Och att det varierar från år till år vet jag ju, men ändå överraskad av den stora skillnaden. Zucchini misslyckas jag inte med heller, men det är färre frukter i år helt klart. Absolut är det charmen. Kram
Jag tror att det beror på vädret och värmen som kom tidigt.
Men det är inte alltid man lyckas med sina skördar. Du vet väl hur bönderna gnäller ibland på sin skördar 😉
Ha en fin torsdag.
Kram Carin
Vädret gör nog mer än vad en tror, du har säkert rätt. Ja att vara bonde är verkligen inte en dans på rosor. Kram
Knivigt med odling! Vissa år är zucchini år och andra någon annan. Så ser det ut ju. Väntar här på att det ska bli apelsin år någon gång. Fast misstänker att mitt träd står fel. Kram
Odling är knivigt, sant! Hoppas du får apelsiner någon gång. Kram
Kära Anna! Jag tycker ni verkar ha fått fina resultat trots allt om ni har mat på bordet varje dag, sen är ju allt relativt förstås 🙂
Min odlingserfarenheter är långtifrån er kaliber om jag säger så, men ni lägger ju verkligen er själ i arbetet så då får man ju känna sig lite besviken förstås 🙂
Stor kram!
Ja det är relativt, så länge vi har mat på bordet är det faktiskt tillräckligt. Svårt att inte jämföra med förra året dock. Kram
Kan det inte generellt skilja från ett år till ett annat blir min spontana tanke? Jag kan förstå att du känner en viss besvikelse för du har lagt ner lika mycket arbete även detta år. Vädret lär absolut ha en viss betydelse tror jag som amatör.
Kram
Visst skiljer det och det är säkert alla möjliga orsaker till det. Tack för din förståelse. Kram
Känslor är svåra att styra och om du känner att det är ett dåligt odlingsresultat så är det svårt att tänka bort det. Det verkar i alla fall räcka och förråden fylls på även om det är i mindre mängd än förra året. Det finns kanske lösningar på hur skörden ska bli rikligare och det är nog så att det bara är att testa. Eller så gör du likadant nästa år bara för att bli mer säker på om du borde förändra något..
Kram
Det är inget som tynger ner mig, mer ett konstaterande att det är “dåligt” i år. Egentligen är jag ödmjuk och är glad för allt vi får äta, att de andra som bor här på vår tomt låter oss få så mycket för oss själva. Men ibland tar liksom det negativa över en stund. Jag kör på, en del samma och en del nytt, helt säkert. Kram
Men visst är det ju så att det VARJE ÅR är det något som går skitkasst med odlingarna – medan annat ger ett överflöd. 😄 Och ibland känns det som att det är olika olika år – trots att man tycker att man gör typ likadant. Känns verkligen oförklarligt ibland – så det är bara att gilla läget och försöka så gott man kan.
Varje år tänker jag att jag skall bli bättre på att så t.ex. sallad och koriander i omgångar kontinuerligt – och varje år misslyckas jag i mina föresatser! Ibland gror det inte om det är för varmt (tror jag), ibland äter ohyra upp saker och ibland vete 17 vad som händer. Men i år har vi kontinuerligt kunnat skörda sallad LÄNGE nu. Borde så mer igen – men borde jag förodla inne? Senaste direktsådda kommer dåligt. Kanske slarvat med vattningen pga tidsbrist? Men vi har riktigt fin zucchinin i år – och lagom mycket än så länge! Inte lika mycket tomater som vi haft ibland – men fullt tillräckligt för att frossa och njuta. Om vi inte kan frysa in så mycket i år så får det väl bli så då.
Jag tror inte heller att du fått sämre skörd pga egensådd – däremot kan sorterna säkert påverka om du får stor skörd över lång tid eller “allt på en gång”. Sen är det ju så att t.ex. hög värme stressar plantor, så om det blir för varmt vid “fel tillfälle” i tillväxten så påverkar det säkert skörden.
Vad gäller näring så kan du ju kika efter om du hittar näring som är mer naturlig och bra för jorden. Jag använder en del näring baserad på tång och kelp. Finns att köpa i både fast och flytande form och jag tycker det verkar funka riktigt bra. (Och känns ok att använda om den är ansvarsfullt skördad.) Har även nyligt köpt och testar näring från fladdermusguano. 😁 Skall vara väldigt rik på fosfor – och luktar faktsikt inte (den jag köpte i alla fall.) Skall gynna knopp- och fruktsättning och även vara bra för mikrolivet i jorden. Finns mycket spännande att testa även om man inte vill använda konstgödsel! 😄Du kanske skall undersöka vad som finns att få tag hos i era trakter och testa lite? I kombinaton med mulch av vallört och annat.
Jag testar vilt och tänker att jag får se vad som funkar. Borde säkert vara lite mer vetenskaplig och testa enbart en sak i taget, men… 😇
Det är väl det som är odlingens utmaningar, att inget år är det andra likt. Och det är även tjusningen ju. Japp, jag gillar läget och kör på. Exakt så tänker jag med, att så i omgångar, får kanske göra en task som dyker upp varje månad. Jag använder Bokashivatten som näring. Vill ha så lite input utifrån som möjligt, men kul det finns lite olika att välja på.
Jag vet inte om jag tycker det är en nackdel att skörden blivit mindre eller att ni nödvändigtvis har gjort något fel. Låter ju ändå mer optimalt att inte få ett överflöd så det går smidigare att göra åt alla grönsaker.
Ett överflöd gör att vi kan konservera och vara självförsörjande under hela året på även sommargrödorna. Men det är kanske inte nödvändigt, vi får se hur det blir framöver, jag lär mig varje dag.
Efter många år som odlare så känner jag igen mig. Tror inte det har något att göra med att du drivit upp plantorna själv, det är nog andra omständigheter som gör att det blir mindre skörd. Det är så vissa år upplever jag. Jag har de senaste två åren fått enorma skördar av chili och paprika. Har inte gjort något annorlunda så det måste varit optimala odlingsförhållanden för just dem. De står i uterummet och det har nog varit bra klimat därinne just i år för paprika/chili med den svala försommaren och sedan värme. Inläggningsgurkan kom igång sent men har nu gett mycket skörd men inte alls lika mycket som tidigare år. Potatisen har inte gett alls samma skörd som den brukar heller. Tomater har jag en hel del på gång men beroende på den kalla försommaren så kommer den att mogna väldigt sent. Får nog lägga en hel del på fönsterbrädorna.
Men visst känns det lite trist när man som ni vill skörda mycket för att vara självförsörjande hela året. Men vi får ta nya tag nästa år 🙂
Kram
Att vara odlare är dynamiskt verkligen. Något jag ju gillar normalt, men vore fint att kunna lita på vilken skörd en får också. Vet det är önsketänkande. Det är säkert bara så att åren varierar så som du beskriver. Ja vi tar nya tag nästa år, eller jag gör det redan nu för det är dags att plantera vintergrödor så fort den riktigt heta värmen lagt sig. Kram
Jag förstår fullt ut dina funderingar om hur det kommer sig att årets skörd ser annorlunda ut mot tidigare.
Här hos mig vill inte mina trogna tomatplantor sätta frukt och mogna iår. Jag skyller på jorden men reagerar när andra upplever samma bekymmer i en annan landsdel…
Jag odlar för jag tycker det är roligt – absolut inte lönsamt men en lycka när kampen mot skadedjur och klimatväxlingarna lyckas!
Mitt äppelträd ger enorm skörd vartannat år och har alltid gjort så. Förra årets skörd tog slut i juni och iår blir det nog bara en kasse äpplen – om inte fåglarna tar alla…
Inte heller pelargonerna i balkonglådorna är så kraftiga och blomvilliga som andra år. De får samma sorts köpejord som tidigare, samma näring och vatten.
I sommar har vi haft stor variation i vädret – kalla nätter, värmeböljor med över 30⁰, starka vindar/orkaner, mycket och hårt regn! Kan inte minnas att det varit så stora skiftningar tidigare.
Jag klarar mig men blir fundersam.
Precis så Carin, även om vi vet att det är så odlandet är så kan jag inte heller låta bli att analysera och fundera. Tack snälla för att du delar med dig av dina vedermödor i odlandet här hos mig.
Nu har jag inte läst alla kommentarer så jag kanske upprepar något.
Vädret har någon skrivit och det tror jag är en av anledningarna, och kanske var förra säsongen väldigt bra, och att denna var mer normal.
Kram
Precis så kan det absolut vara, att jämföra från år till år är inte alltid roligt, men är ändå glad för varje enskild grönsak jag kan skörda. Kram
Man vet aldrig hur det kommer att gå, även om man själv gör likadant som tidigare så spelar väder och annat så stor roll. Vissa växter är dessutom givmildare än andra, precis som vissa chili blir superheta men andra hyfsat milda (tänker t ex padrones som blev vansinnigt starka i mitt växthus!)
Man jag konstaterar att jag kanske inte ska ha fjorton tomatplantor och sedan resa på semester i 3,5 veckor 😛
Det har du helt rätt i! Har förstått att padrons blir jättestarka i Sverige, väldigt intressant. Hoppas tomaterna klarade sig och att du nu har massor att ta hand om 🙂