En ”värdelös” odlingssommar

Publicerat den

Det är och har varit en riktigt kass odlingssommar, i alla fall om jag jämför med förra året. Jag skördar och vi äter egenodlat varje dag. Men det är inte ett överflöd. Den där känslan av att ”vad ska jag göra nu med allt” har inte infunnit sig en enda gång.

Jag har blandade känslor kring det här helt klart. För det är ju härligt att slippa behöva konservera och förädla skörd varje dag. Eller att leta efter någon som kan tänka sig att förbarma sig över gurkor som vi inte hinner äta upp eller vill lägga in för att vi redan har 48 burkar med inläggningsgurka på hyllan.

Förra årets skörd var enorm! Vi fick så mycket av allt och i år har vi ändå haft fler plantor av det mesta men det har inte alls gett samma mängd. Tankarna och känslorna flödar.

Kanske det beror på att jag drivit upp plantorna själv från frö istället för att köpa pluggplantor från marknaden. Samtidigt tycker jag att mina egna borde vara gladare, men visst, de får ju ingen konstgödsel eller på annat sätt drivs fram hårt.

Kanske det beror på den där värmeböljan vi fick i slutet av maj som direkt utmanade alla växter.

Kanske det beror på misslyckad samplantering.

Kanske pollinerarna inte varit så många som jag tycker det har verkat vara.

Kanske jorden i odlingslådorna behöver lite mer näring nu när jag lärt mig samplantera och utnyttja platsen bättre.

En butternutpumpa som gömmer sig, de är alla skördade. Bilden är från juli.

Kanske känslan av uteblivet överflöd beror på att jag stoppar mycket i frysen, kanske för att jag blivit bättre på att faktiskt använda det färskt i matlagning och bakning.

Kanske min skörd är fantastiskt trots omständligheterna och att det bara är i jämförelse med förra året det ser skralt ut. Och det var ju ett galet år med onödiga 144 kg tomater t.ex.

Kanske det bara är ett skitår helt enkelt.

Skördandet fortsätter

Jag har i år inte tagit bort allt i odlingslådorna i början av augusti som jag gjort tidigare år. Då har jag gjort det för att jag varit så less på att konservera och ta hand om skörd och så har plantorna visat tydliga tecken på att vara på upphällningen så. De hade liksom gjort sitt.

I år är det egentligen bara gurkorna och några tomatplantor som gett upp. Så i år får alla de som mår bra stå kvar och förse oss med mat tills jag behöver odlingslådan för nya grödor. Det blir med andra ord inte något uppehåll i odlandet den här sensommaren.

Plantorna fortsätter att ge oss skörd och kanske det är den stora skillnaden med att driva upp själv, att plantorna ger mer jämt under en längre tid istället för att ösa ur sig en massa frukt under en kortare period. Eller så är det bara i år.

Jag vet inte. Jag vet bara att det känns som ett kasst år för att det inte är ett överflöd. Och det är så knäppt, för vi skördar ju och vi njuter av det varje dag. Frysen fylls sakta men säkert på, inläggningar finns det på hyllan och likaså konserveringar. Jag hittar nya recept och försöker utöka variationen i maten.

Faktum kvarstår dock, det är mycket mindre skörd än tidigare år. Trots att vi i år inte haft några som helst skadeangrepp, bortsett från lite bladlöss som jag spolat bort. Förra året hade vi ju problem.

Tänk om det är så att vi får en fantastisk och utspridd skörd av vintergrönsakerna (som redan växer i polytunneln) att vi inte behöver samma mängd av sommargrönsakerna som tidigare. Kanske det är så här det ska vara. Att leva av de färska grönsakerna, frysa mer och konservera mindre. Hitta rätt tid att så och plantera så vi alltid har något att äta från odlingslådorna.

En blanding av tankar och känslor. Så som det är att vara planttant. Bara frågor. Inga svar. Trial and error. Det är ju faktiskt en av de sakerna jag gillar med odlandet, att det är dynamiskt och i många fall inte kontrollerbart. Det blir vad det blir och det vi kan äta är ju magiskt bra för oss på alla sätt. Och vissa grödor har faktiskt gett mer i år än förra året…

En summering av årets totala skörd gör jag som vanligt i januari.

6 svar till ”En ”värdelös” odlingssommar”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Jag tror inte att det beror på att du dragit upp dem själv. Jag tror på vädret. Här var ju iskallt långt in i juni vilket gjorde att jag väntade med att direktså….och sen kraschade ju knät och då gick det ju inte att vara i landet alls- så jag har inget odlat alls det här året mer än gurka och tomater i växthuset. Så jag förstår din känsla av en skitsommar. Kanske har du fått lagom när du ser tillbaka och sammanfattar i januari. Ha en fin torsdag! +12 nu men i em sägs det bli uppåt 30gr. Jag ska jobba hela dagen, gissar att det kommer kännas som en bastu i em i rummet.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jag vill också tro det är på grund av vädret. Vi har det ju lite bättre förspänt eftersom vi kan skörda något hela tiden året om. Om jag bara lär mig när det är smart att så etc. Vi ska få 38 så det blir lite svalare nu. Detsamma!

  2. Profilbild för Monnah

    Ja hjälp, planttanteriet är klurigt ibland. 😅 Är så imponerad av er ihärdighet och er experimentlusta! Och ert hårda arbete.

    Vi har haft både större utmaningar med mindre eller ingen skörd (har t ex bara en planterad och en självsådd pumpaplanta kvar, och några fjuttiga småpumpor på dem, inte en squash, klent med lök, typ inga morötter osv, osv.), men sockerärter och bönor fick vi i mängder. En massa bladmögel, mördarsniglar och torka har minst sagt varit utmanande. Vi ger inte upp dock. Och i år har jag inte odlarutmattning, så jag kommer att lämna trädgårdslandet i betydligt bättre skick än förra året när säsongen är över. Kram och heja på!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Väldigt klurigt kan det vara! Det är roligt att experimentera. Det är alltid något som blir bra, gäller ju att fokusera på det. Nej vi ger inte upp, skönt du inte fått odlarutmattning så du är bättre rustad för nästa år. Kram

  3. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Det är kanske just så här det är att odla och som jag kommer ihåg det från tiden i Varnhem då vi hade en rejäl köksträdgård. Vissa somrar blev det mängder med ärtor och någon sommar delade vi ut squash i kassar till de som ville ha samtidigt som annat inte ville sig alls. Den plötsliga värmen som kom kanske är en anledning? Eller kanske har det totalt sett blivit ganska bra när du räknar samman?

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jag tror du har rätt i att det är så här det är att odla. Särskilt när en som vi inte vill tillföra några knep (läs kemikalier) för att säkra en skörd. Vädret är säkert orsaken. Vi får se vad siffrorna säger i januari, men så länge vi har mat på bordet är jag nöjd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.