Stjärnornas dal, Valley of the stars eller Vale das Estrelas är namnet på den härliga eco lodge som vi spenderade ett dygn på tillsammans med våra vänner Cathinka och Martin i förra veckan.
Jag fick kontakt med Ana & Al via Instagram för fyra år sedan. De svarade på några frågor i en intervjuserie jag gjorde och sedan fick vi även glädjen att få besök av dem här hemma hos oss på en fika.
Sedan dess har vi haft lite kontakt på WhatsApp och jag har följt bygget av deras lodge via Alastairs blogg (extern länk). Ana är f.d. diplomat och Al är en f.d. utlandskorrespondent för BBC.
Vi har precis gjort en helomvändning i livet och har givit oss på att försöka bygga en lantlig off-grid lodge i den gamla traditionella tekniken ”taipa” (rammad jord) för turister som söker stillhet, storslagna vyer och närhet till havet.
En av meningarna i svaren på mina intervjufrågor
När jag och Cathinka skulle planera in vår nästa dejt så föreslog hon västkusten i mitten av juli. Och jag kom på att jag läst att Vale das Estrelas nu var öppet och att det dessutom var öppningspriser på deras rum under 2025. Så jag föreslog att vi skulle stödja detta nystartade härliga initiativ och hänga där tillsammans i en av deras lägenheter med eget kök och två sovrum, laga middag och vandra i omgivningarna. De tyckte det var ett bra förslag så jag bokade Lynx.
Vale das Estrelas





På sin ”sustainable off-grid eco-luxe lodge” finns totalt 4 lägenheter och 3 sviter att välja mellan. Allt är otroligt smakfullt byggt och renoverat med fräcka detaljer och smarta lösningar. Alla kan njuta av de underbara vyerna över bergen, faktiskt ända till Algarves högsta berg Fóia.





Lägenheterna (men inte sviterna) har egna kök. Det finns ingen restaurang på lodgen, men de erbjuder mat om en bokar det i förväg. Frukost serveras och det finns två varianter, antingen en kall eller en full-english.
Titta på rummen och läs om lodgen på deras webbplats valleyofthestars.co.uk (extern länk).




Vi fick förmånen att få tillträde till vår lägenhet redan klockan 12, jag och Roger kom dit först, efter att ha följt stjärnskyltarna genom skogen. Vi satte oss och pratade med Ana i deras ”Polaris Club house”, som är hjärtat på lodgen med lounge, frukostmatsal, terass, reception.. ja här är allt socialt samlat i en och samma fastighet med den mest bedårande utsikten och poolområdet alldeles intill.







Det var så roligt att ses igen och vi är glada att hon hade tid för oss, det var nästan fullbelagt på lodgen trots att de nyss öppnat, gör mig riktigt glad. När Cathinka och Martin kom så boade vi in oss i vår gemensamma lägenhet och satte in middagsmaten i kylen innan vi tog på oss badkläderna och hängde vid den sköna infinitive poolen hela eftermiddagen.



Unik vinprovning
Vid 18-tiden hade vi beställt en vinprovning. De har ingen egen vinproduktion men de har ett genuint intresse för vin och driver även en vinpodd. I Portugal finns massor av gott vin, fast det inte alltid syns på kartan, och vår region Alentejo bidrar med mycket smakfulla och även många gånger billiga viner.

Vinprovningen var med ett vitt (Vicentino White 2021), ett talha (Natalha 2023) och två röda viner (Cartuxa Colheta 2021 & Mouchão 2017), dessutom fanns det vatten, ost, korv, oliver, nötter och annat småplock att neutralisera gommarna med.





Den här vinprovningen handlade inte om tanniner, aromer, lagring eller mognad. Allt handlade om historierna bakom vingårdarna och vinmakarna, att berätta är Al en mästare på, det var både fängslande och roligt.
Vi kommenterade med vad vi tyckte om vinerna, om de var goda eller inte. Och det var de, alla utom det vita (jag gillar inte vitt). Mouchão var det absolut bästa!



En helt unik vinprovning och verkligen något som passade mig utmärkt. Jag kan inte mycket om vin, jag tycker antingen om det eller inte. Röda viner är min grej men nu vill jag prova fler talhaviner, för det var också väldigt gott! Tahla vin är en traditionell framställning av vin i stora lerkrukor i Alentejo.
The winemaking process for a Talha wine is very simple and was implemented by the Romans over two thousand years ago. In the Alentejo region, the technique has been preserved until today, and has been passed down from generation to generation, in an almost immutable way.
portugalwineyards.com
Jag hoppas jag får anledning att återkomma till talha senare i vinter.

Katter & hundar
Ana & Al har flera hundar och katter. Hundarna är inte vana vid att det rör sig så många olika människor där på deras mark så de håller på att tillvänjas. En av katterna älskar verkligen alla gäster, nästan lite för mycket, för hon ville väldigt gärna vara med hela tiden. Och så klart smaka av allt som fanns på borden, vi fick vara på vår vakt för att hjälpa till att uppfostra henne.




Det är än så länge inte tillåtet att som gäst ha med sig sina egna djur till Vale das Estrelas.
Tacokväll
Fyllda med historier och glädje gick vi ”hem” till vår lägenhet och satte igång med middagen. Vi hade gjort ett knytkalas där vi tagit med oss våra favoriter till tacos. Vi dukade upp allt på bordet, fyllde våra tallrikar och gick ut och satte oss på vår veranda med en magisk utsikt.
När myggen kom gick vi in och fortsatte våra härliga samtal till klockan hade passerat läggdags för längesen. Det var stjärnklart och vill du se bilder från himlen så kika in till Cathinka (extern länk), hon gick nämligen ut och fotograferade.
Natt & morgon
Jag sov som en stock i den otroligt sköna sängen. Med en fläkt i rummet så kände jag mig som hemma, så skönt med svalkande vindar nattetid.
Vid halv åtta började jag den nya dagen med att ta en liten fotorunda i morgonljuset och hittade bland annat Cathinka med de viktigaste k:na intill sig: kaffe, kamera och katt.






Klockan 8 hade vi sagt att vi ville äta frukost, jag åt en enkel variant med yoghurt, musli, nybakat glutenfritt bröd, hemgjorda sylter och massor av gott kaffe! Roger hade valt en engelsk breakfast och fick god äggröra, korv från den lokala slaktaren, grillad tomat samt en hemmagjord stark sås till.
Väldigt mätta och nöjda tog vi sedan en otroligt fin vandring som jag berättar om snart.
Ett magiskt dygn och verkligen en plats jag gärna skulle återvända till när som helst.

Lämna ett svar