elmia husbilsmässa

Våra förberedelser inför att köpa husbil

Det är mycket att tänka på när man ska köpa husbil, många beslut som ska tas och det är en hel del förberedelser för att göra köpet så rätt som möjligt.

I mer än 10 år har vi pratat om att husbil nog är vår grej. Därför hyrde vi en husbil i somras för att till slut testa. Liksom provbo innan köp. Och vi föll som käglor! Klart vi ska köpa en husbil!

Ny eller begagnad husbil?

Att köpa en husbil innebär att spendera mycket pengar. Man kan köpa begagnat och därmed hålla nere utgiften om man vill, men det är fortfarande mycket pengar. För oss var inte begagnat ett alternativ. Den största orsaken är att jag är astmatiker och att det är väldigt vanligt att man har hund i sina husbilar.

Den andra stora orsaken är att vi (framför allt jag) sällan kan beställa en pizza direkt från menyn! Vi måste alltid ta bort el. lägga till så det blir som vi vill ha det. Det gäller även andra köp, som .tex. husbilsköp.

Vi har alltid gillat nytt när det gäller bilar, att ingen annan har varit och slitit på koppling eller annat i bilen. Med en ny bil har man också alla garantier intakta och dessutom tillgång till senaste modellernas nymodigheter och då framför allt den senaste tekniken. Sånt som vi gillar med andra ord!

Titta på många bilar

Genom att minst en helg varje år under en lång tid besöka så många husbilshandlare vi hunnit har vi sett många husbilsvarianter. Det var först i år som det var skarpt läge att faktiskt köpa en husbil, så självklart tittade vi med andra ögon i år än vi gjort tidigare.

Men att åka runt till olika husbilshandlare och kliva i och ur en massa olika modeller har gett oss en känsla för vad vi vill ha. För det finns så otroligt mycket att välja på! Vilken typ av modell man ska ha kan ju vara svårt att veta.

Skriva en specifikation

Under veckorna med den halvintegrerade husbilen vi hyrde kunde vi börja skriva ner saker som vi tyckte var viktiga i en specifikation för vår kommande husbil. Vi använde Wunderlist till det, en must have-lista och en nice-to-have lista.

Listorna utvecklades vidare av att läsa på forum, prata med varandra men framför allt med andra som redan har en husbil. Vilken säng ska vi ha? Hur många sovplatser behövs? Hur viktigt är kökets utformning? Vilken förvaring behöver vi? Värme/kyla-anläggning?

Ja det är många frågor och jag kommer berätta mer om hur vi resonerade kring specifikationen i ett annat inlägg.

Prata med husbilsägare och läs på

Leta upp människor i sociala medier som är aktiva med att berätta om sin husbil och husbilslivet. Inspireras. Läs och följ bloggar, inte bara de som rent tekniskt beskriver husbilen, utan gärna de som beskriver hur de lever med sin bil på semestern. Då får man en känsla för vad man själv vill uppleva med sin husbil.

Gå in i forum och läs tidningar! Investera både tid och pengar för att få en så god grund som möjligt inför ditt köp. Vi har goda vänner som haft tre olika husbilar, i och för sig för längesen, men de har varit ett stort stöd och källa för mycket kunskap.

När jag läste en artikel om Lofoten så visade det sig att det var Sanna som skrivit den och hennes partner Torbjörn som fotat. Sanna och jag har följt varandra i sociala medier i flera år, men jag hade ingen aning om att de hade husbil. Vi fick till ett par korta träffar på Elmiamässan och jag är så glad för att ha träffats och väldigt tacksam för deras tips som kom in på slutet i vår köpprocess – mycket hjälpsamt!

I dagarna släppte Sanna och Torbjörn sin bok ”Husbilsboken” – jag har precis beställt den för jag är övertygad att den kommer hjälpa oss som nyblivna husbilsägare! Planerar du att köpa din första husbil kanske du också vill köpa den.

Besöka husbilsmässan på Elmia

Som en sista anhalt innan köp besökte vi husbilsmässan på Elmia i Jönköping. Där är alla märken samlade med nästa års modeller uppställda och man kan verkligen gå all-in för att sätta sin slutgiltiga specifikation. För det är bra att ha en med sig när man till slut ska begära in offerter från säljarna. Att ha vår ”must-have” lista vägledde oss väldigt mycket.

Vi la två dagar på mässan, men jag skulle nog velat haft tre egentligen. Sista dagen blev det lite stressigt. Att sitta ner och gå igenom offerter och specifikationer med säljare tar tid. Man får dessutom vänta en del då det är många som vill göra avslut just på mässan för att få mässrabatterna. Är man förstagångsköpare och ska köpa en ny husbil rekommenderar jag att besöka mässan ons-fre om man har möjlighet.

Innan vi tog in offerter hade vi två bilmodeller av olika märken kvar att välja mellan. Vi förhandlade, utvecklade specifikationen ytterligare och till slut så bestämde vi oss. Vi skrev på ett köpekontrakt på mässan och nu får vi vänta till våren då bilen levereras.

Att köpa en husbil är inte en investering av våra pengar, för oss handlar det om en investering i vårt liv – att skapa förutsättningar som ger oss stor frihet i våra val framöver.

Vilken bil det blev? Ja det får bli ett helt eget inlägg om det så klart!

Jag hade fullt upp att kliva ur och in i bilar, så jag glömde helt att fota. Bilden är från Elmiamässans egna pressarkiv, CC-licens.

Följ gärna med i vårt liv med att bo i husbil på vår livsstilsblogg!

Publicerat:

i:

17 svar till ”Våra förberedelser inför att köpa husbil”

 1. Profilbild för Annica

  Spännande med husbilsköp. Jag tror ni kommer få flera resor i den med glädje och massa skratt. 🙂

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ja det är spännande Annica! Det är precis det vi vill, mycket glädje och massa skratt 🙂

 2. Profilbild för Helena Roth

  Älskar att ni skrev en kravspecifikation – just att tvinga sig att tänka efter ”Vad är det egentligen vi vill ha/behöver?” och att särskilja måsten från önskemål, är guld värt!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Bra att tänka till ordentligt, större chans det blir ett bra köp då 🙂

 3. Profilbild för Ewa

  Jag vill också pröva husbilslivet så vi har pratat om att hyra. Tänker mig att det till vissa delar kan jämföras med att bo i en båt, fast större. Att köpa däremot tror jag inte är nåt för oss, vill gärna känna friheten att åka vart och hur jag vill. Men det ska bli kul att följa er.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Härligt att vi tycker olika. Vi offrar nåt för att få nåt annat. Som vanligt kan en inte få allt och efter några års flygande kors och tvärs blir det husbilsskumpande. Tills vi gör nåt annat 🙂

 4. Profilbild för Kristina Svensson

  Men hoppsan. Här går det undan. Tycker jag men nu hör jag ju att ni har tänkt till i flera år. Men från mitt perspektiv som bara hör att ni hyrt husbil till att sedan köpa så känns det snabbt och stort. Ska bli spännande att se underverket.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Jag bloggar ju inte om alla våra samtal, så självklart kan våra beslut upplevas nyckfulla. Å andra sidan, om det nu gick ”fort” så är det ju ändå bara ett beslut. Man kan ju alltid ta nya beslut. Vi förlovade oss 6mån efter vår första dejt, det har ju gått fint

   1. Profilbild för Kristina Svensson

    Alltså, det var inte negativt. Jag tyckte det var roligt att höra att ni tagit steget och inte sitter och velar att ”vi kanske skulle”.

    1. Profilbild för webbtanten
     webbtanten

     Bra, men jag tolkade det inte som det heller, men ville förtydliga 🙂

 5. Profilbild för Ingela

  Men oh, så spännande. Jag ska verkligen läsa allt du skriver. En husbil är på min bucketlist också. Heja er!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Vad roligt att höra, jag har börjat fixa ordning bland kategorier och taggar så det ska bli lättare att hitta det man vill läsa om, via menyn. Vi ses på vägarna 🙂

 6. Profilbild för Anette Åhnbrink

  Ska bli kul att få se och höra/läsa vad ni tycker om husbilslivet! Och ja, vi är nog alla lite nyfikna på vad det blev för bil Vi får nog ta oss till Alingsås och kanske tajma in en bra handbollsmatch med att prata husbilar, vi får höras om det!

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Så klart vi ska tajma en handbollsmatch, hade varit jättekul att prata husbilar med er! Tids nog får ni veta vilken det bidde 😉

 7. […] något sätt för att kunna få ihop den där slutgiltiga specifikationen. Läs gärna först om våra förberedelser om du inte gjort […]

 8. […] Åkte till husbilsmässan för att köpa husbil […]

 9. […] det kändes tryggt, riktigt och bra, vilket det ju gjorde. Och köp blev det, du kan läsa om våra förberedelser kring husbilsköpet. Tids nog kommer inlägg om vilken husbil vi […]

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.