bygga trähus förbjudet i portugal?

Förbjudet att bygga trähus i Portugal?

Är det förbjudet eller bara väldigt olämpligt att bygga trähus i Portugal? Något vi försökte få klarhet i.

När vi var inne på att bygga ett tiny house på hjul var tanken att bygga i trä. Därför gick vi igång på en kommentar vi fick av Jack Soifer till inlägget om varför vi vill flytta till Portugal.

Trähus förbjudet?

Han skriver att det är olagligt sedan förra året att bygga trähus i Portugal. Både vi och Annis, tillsammans med sina kontakter, har letat utan att hitta den lagen. Jack kan inte ge oss mer information heller just nu då han inte befinner sig på samma ställe som anteckningarna kring det.

Det finns en tydlighet kring att det inte beviljas bygglov i områden med stor brandrisk. Dessutom är det tydligt att det inte får byggas på odlingsmark som är RAN-klassad eller REN-klassad ekologisk skyddad mark, men det gäller inte bara trähus utan bebyggelse över huvudtaget.

Här finns en artikel skriven av en advokat angående detta.

Trähus olämpligt?

Vi känner att det är olämpligt med trähus i ett så varmt land. Det har dessutom bekräftats av svenskar som bor i landet och som vi har kontakt med, tack vare denna bloggen. De känner personer som inte fått beviljat bygglov för trähus, just på grund av att det är i trä de ville bygga.

Risken för brand finns där, även i områden som har mindre risk än de värst drabbade. Dessutom gillar skadeinsekter trä, ex. termiter, det är väldigt mycket bättre med ett dött material som betong ur den aspekten.

Vi kommer inte bygga i trä, den idén övergav vi i samma veva som vi släppte tanken på att bygga vårt tiny house på hjul. Utmaningen med att få ett levande hus i ett dött material ser vi fram emot.

Edit: Vi har inte stängt dörren helt för trähus…

PS. Öppna länkarna i Chromes webbläsare och översätt till svenska om du inte kan portugisiska.

Image from Pixabay

Publicerat:

i:

,

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.