Fototips – att tänka på vid fotograferingen

Jag, Anna, har alltid gillat att fotografera och redigera bilder. Idag ger jag er mina bästa tips!

Alla kan fotografera och genom att tänka på några saker när en knäpper av fotot så kan det göra en riktigt stor skillnad i bilden. Nu är jag inte en lärd fotograf på något sätt även om jag gått lite kurser i både fotografering och redigering. Men det är i alla fall ett stort intresse som jag praktiserat i många år.

Om bilderna är bra eller inte ligger mer i betraktarens öga än i mina tycker jag. Och jag har blivit ombedd att berätta hur jag tänker när jag fotograferar och det gör jag så gärna!

Rent tekniskt har jag inget att dela med mig av, jag kan inget om bländare, ISO eller andra fototekniska inställningar. All min fotografering sker numera enbart med min telefon.

Vad är motivet?

Vad är det jag vill fota och vilken känsla vill jag förmedla? Det tänker jag på först. Om det är humlan i blomman så är det just insekten jag fokuserar på när jag tänker på kompositionen. Att faktiskt tänka när jag fotograferar, även om jag är inställd på att redigera, gör stor skillnad. När jag sen redigerar bilderna kan det ändå bli något helt annat av bilden än jag först tänkt, men det gör inget alls.

Jag fotar det jag tycker om att titta på. Väldigt sällan fotograferar jag aktiviteter av något slag. Därför ni sällan ser bilder med människor på här på bloggen, även om det händer då och då.

Ändra vinkel och position

Det är inte ovanligt att jag flyttar mig runt ett motiv, fotograferar från olika håll. Men även sätter mig på huk, går upp på en högre plats eller rent av lägger mig ner för att få rätt vinkel. Prova att fotografera från ett annat håll och se vad som händer med din bild. Vrid kameran/telefonen. Kanske ett stående motiv är bäst? Eller fyrkantigt? Jag fotar nästan endast liggande bilder för det passar bäst på bloggen. Det gör att jag säkert missar en hel del motiv som hade blivit grymma i stående format.

soluppgång
Rak horisont med härliga diagonaler av de färgade molnen. Dessutom 1/3 hav och 2/3 himmel.

Rak horisont

En bild ska ha en rak horisont, särskilt om horisonten finns i bilden. Men om den inte är synlig är det ändå bra att försöka tänka på den linjen i bilden. Att fotografera hus är jättesvårt till exempel , då kan en tänkt horisont hjälpa till!

Rutnät i bilden

Dela in bilden i ett 9-rutigt nät. Det ger bilden tre liggande kolumner och tre stående. Försök att få bildens motiv att fördelas vid linjeringen. Till exempel 2/3 himmel och 1/3 hav. Ibland blir det snyggast med hälften himmel och hälften hav. Så ingen regel utan undantag men generellt blir det bäst att följa linjerna.

Fototips
Tänk dig rutnätet i denna bilden.

Diagonaler och gyllene snittet

Att få in en diagonal i bilden ger ett härligt djup. Det kan vara en brygga som går in från hörnet och stannar 2/3 in i bilden. Eller en trädgren som ligger diagonalt.

Använd gyllene snittet när du ska fotografera. Ett motiv behöver inte alltid ligga i mitten, snarare är det mer spännande om det ligger någon annanstans. Exakt var det gyllene snittet går är en matematisk uträkning, inte så lätt att tänka på vid fotograferingen. Men om du har rutnätet i huvudet/blicken så tänk att yttersta punkterna där linjerna möts är lämpliga placeringar för motivet.

fototips
Klippskrevan är en diagonal genom hela bilden. Har dock dragit för mycket i skärpereglaget vid redigeringen så bilden är ändå inte så bra.

Max 5 motiv i en bild

För mycket saker gör bilden rörig. Försök att inte få med så mycket som möjligt utan snarare så lite som möjligt. Finns någon regel kring max 5 blickfångare i bilden har jag hört. Saker som inte tillför något kan du lika gärna undvika att fånga.

Halshuggning

När personer är med på bilden gäller det att inte hugga huvudet eller kapa en hand. Se till att axlar är med om du vill ha en närbild på ansiktet. Vill du ha med halva kroppen se då till att händerna inte är kapade eller att fingrarna är borta. Det är inte heller så lämpligt att fotografera helbild men inte få med fötterna. Ett annat tips är att personens ögon inte ska ligga i mitten av bilden.

Samma princip när jag fotar andra motiv. En segelbåts hela mats ska vara med om motivet är segelbåten som helhet. Men om bilden ska visa på sällskapet i sittbrunnen kan ju masten kapas.

Tänk även på detta vid spegelbilder, att få med hela speglingen om det är just speglingen du vill visa. Inläggets översta bild hade inte blivit samma sak om jag kapat av masten till vänster. Den bilden har även en diagonal av bryggan.

Blurrig bakgrund

Vid nära fotografering är det väldigt trivsamt med blurrig bakgrund. Fokuset blir tydligt och då spelar det ingen roll om det är en massa grässtrån, kvistar eller annat bakom motivet för det ändå inte är skarpt.

Fototips
Blurrig bakgrund som ändå bidrar till miljön och känslan av bilden. Och här är båtarnas master avkapade, då de inte bidrar till bilden.

Färger

Försök att inte få in för många olika färger i bilden och om du kan välj motiv där du får kompletterande färger, enligt färgskalan (orange och blått, rött och grönt, gult och lila). Exempel om du ska fota blommande lavendel är det inte det gröna bladverket som är bästa bakgrunden utan en solnedgång. Detta är så klart inte möjligt att tänka på hela tiden, jag gör det alldeles för sällan, men när färgerna blir rätt blir det också en stor skillnad på bilden.

Redigera försiktigt

Det är inte frågan om att fuska när en redigerar bilder. För mig handlar det om att jag alltid använder min mobil till fotograferandet, kontrast, ljus och färger behöver förstärkas emellanåt. Dessutom beskär jag bilderna i ett särskilt format som passar bloggen. Det reglaget som ofta används alldeles för mycket vid bildredigering är mättnaden, alltså färgmängden. En bild förstörs drastiskt om färgen är för stark. Du kan se på röda, gröna och blåa motiv i bilden om du dragit för mycket i det reglaget.

Alla gör som de vill, men jag redigerar inte bort dubbelhakor, moln eller annat i bilderna. Jag ändrar hellre min position så det som stör min bild inte finns med eller så beskär jag bilden. Ibland accepterar jag också att mitt tänkta motiv inte blev bra på bild.

Fototips
Om jag använd mina egna tips när jag fotade denna bilden vad skulle jag då ändra på?

Sist men definitivt viktigast!

Att förmedla sin upplevelse med ögonen via en kameralins är verkligen inte lätt. Sänk kraven på dina bilder och lek. Njut av att ha möjligheten att föreviga din upplevelse för dig själv i första hand.

De bästa bilderna är de som faktiskt finns. Fota på, vi lever ju i en digital värld och kan numera fotografera hur mycket som helst utan att det blir en kostsam hobby. Dessutom har vi alla med oss en kamera när vi har med oss telefonen. Använd den utan prestationskrav.

Lycka till!

/Anna

Publicerat:

i:

4 svar till ”Fototips – att tänka på vid fotograferingen”

 1. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Många bra tips för alla som gillar att fotografera! Vi gillar att fota och redigera lite hjälpligt. Dock är vi inte speciellt duktiga på det utan använder Lightroom till det vi behöver.
  Tittar man på 10 år gamla foton har vi kanske blivit lite bättre på att planera våra foton, t ex leta förgrunder och gå ner till samma nivå som motivet (även om man får ligga på mage och fotografera orkidéer)

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, visst är det roligt att fotografera. Kul att ni känner att ni utvecklats, med mer kunskap brukar saker bli roligare, tycker i af vi.

 2. Profilbild för Lisa

  Tack för många bra tips!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vassego! 😀

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.