tömning avloppsbrunn

Check på tömning av avloppsbrunnen

Alltid lika skönt när sånt här är gjort, särskilt eftersom vi ändrat förutsättningarna en del sen förra gången.

Vart annat år rekommenderas att vi tömmer vår 2-kammarbrunn, den är enorm så det behövs inte så ofta eftersom vi har ett överfyllnadsrör från sista kammaren, vilket gör att det rinner ut på ängen när den är full. Allt vatten vi använder i huset går till tanken, från disk, dusch, tvättmaskin och toalett, allt ner i samma tank.

Det är inte något fast material som kommer ut där, men det är heller inte via någon filtrering, så när vi ser att det börjar rinna ut avloppsvatten på ängen så ringer vi och bokar tömning. De förra ägarna hade aldrig tömt den, och de bodde här i 15 år, så du förstår hur mycket avfallsvatten som bara åkte rätt ut i naturen under de åren.

Eftersom vi byggt en plantering framför huset så var jag orolig för att det skulle bli krångligt med slamsugningen. Det grymtades en hel del, men det löste sig till slut.

Det är en person en behöver vara väldigt mild mot, jag bad om ursäkt att vi byggt planteringen så han fick använda fler slangar (vilket är jobbigt så klart) för att nå vår tank. Han stånkade och suckade högt när han kopplade på allt. Skadade kanten på planteringen med de hårda kopplingarna som han bara släppte ner, han var väldigt oförsiktig. Trampade ner några växter gjorde han också, men inte den fina blommande purpurklätten!

Men ingen skada skedd som inte går att fixa och vi är tacksamma att vi inte behövde leda honom runt huset och krångla sig in bland träden för att nå tanken. Det är ju vi som ställt till det så..

Med lite smörande, småpratande om väder och fjäsk genom att ge honom ett kilo av nyskördade rödbetor så var det sen en väldigt ödmjuk person. Han spillde lite från slangarna när han kopplade loss allt och bad om ursäkt och bad mig spola rent med vatten, vilket jag självklart gjorde direkt. Han tackade och var glad när han åkte.

Vi var också glada, tre gånger fick han åka och tömma sin tank (som är ett släp till en traktor). Men nu är det tömt och vi behöver inte göra det igen på 1,5-2 år.

Jag fotade inget den här gången, men det var samma person och fordon som förra gången. Här beskrev jag hur tömningen gick till första gången, 2021 och där finns även ett par bilder.

Publicerat:

i:

22 svar till ”Check på tömning av avloppsbrunnen”

 1. Profilbild för Susie på Stjärnarve...

  Vår avloppsbrunn töms numera 1 gång om året och det ska ske vilken dag som helst nu. Tidigare hade vi mycket gäster och för säkerhets skull hade vi tömning 2 gånger om året, vilket nog var lite onödigt!
  Däremot har vi blivit tillsagda att sätta upp en flagga ute i parken vid brunnen, sen är det bara att hoppas att dom fattar att dom INTE ska köra in – det går alltså – utan dra slangen från vägen 10 m utanför där dom ska parkera bilen. Men det är nytt folk/bolag så man vet ju inte hur det går!
  KRAM-Susie

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas det går smidigt och att de inte kör in på tomten, alltid skönt när det är gjort! Ha en fin dag Susie!

 2. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Skönt att ni har det gjort för den här gången.
  Här fick vi en kalldusch när grannen som flyttar in bakom oss, tog kontakt med camaran om sin brunn och det visade sig att varken den eller någon annans i vårt femlägenhetshus har tömts på år och dagar. Överloppsvattnet/slammet rinner rakt in i ribeiran utanför oss, den som går vidare ut mot havet. Nu väntar vi alla på att camaran ska komma hit och dra allt som ska dras till det officiella nätet som går via reningsverket längre ner i stan. Ibland blir man mörkrädd mitt på dagen. När vi köpte vår lägenhet fick vi veta att allt var i ordning, vilket nu visar sig att det inte var. Tack och lov för vår nya granne!
  Vår egen mäklare hade inte skött allt som det skulle skötas. Hon tog inte kontakt med camaran om detta utan lyssnade på säljaren.Pålitligheten själv , haha.. ursäkta min sarkasm men det var en hel del som inte stämde alls med vad som sades då. Tack och lov så går det här att åtgärda bara vi får igång kommunen och de verkligen tar sig den nödvändiga tiden att sköta om det på bästa sätt. Sen kommer räkningen som ett brev på posten.
  Ja, jag säger det igen, så skönt att ni har ert på det torra nu!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De tidigare husägarna hade aldrig tömt tanken.. de slog hål på den så det sipprade ut ständigt och jämt och överfyllnadsslammet hamnade ca 5 meter från huset. Suck. Det kostar ju inget i princip att få tömt brunnen så förstår verkligen inte! Skönt att ni också är på gång att få ert på det torra. Morgonkram!

 3. Profilbild för Marianne

  Så blomman heter Purpurklätt, jag har en i din färg och en vit i rabatten men den växer lite var stans.
  Här säger de lammöra, men det får jag inte ihop när jag googlar, men nu vet jag, tack vare dej 🙂
  Vi hade också en brunn som skulle tömmas, men jag har för mej att det var trekammarbrunn. Jag minns inte hur ofta men det kan ha varit vartannat eller var tredje år. Den låg i en hage och jag behövde flytta hästarna ibland. Tankbilen som skulle in på vår lilla väg blev större och större under åren jag bodde där och den slog ner grenar
  ur den stora björken, vi själva inte fick kapa något på.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det ska vara en 2-årig växt, och den fröar av sig rejält. Jag har nog ett 40-tal plantor på gång för nästa år. Det var ju smidigt att den låg i hagen, lätt åtkomligt. Fast så trist att de förstörde björken. Fast kanske bra den gjorde kapningen 🙂

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Bra att det ordnade sig, men lite mer praktiskt skulle det väl kunna vara…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är absolut lite opraktiskt 🙂

 5. Profilbild för Znogge

  Så skönt att få det gjort i alla fall. En del hantverkare bara klampar fram vilket är väldigt irriterande. Skönt att det inte blev några större skador i alla fall.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja väldigt skönt att det är gjort nu!

 6. Profilbild för Anders Arlborg

  Hallo igen på dig (er),
  Det är därför jag inte vill ha något hus. Är stadsbo. Min fru är halvstadsbo och vill påta lite i jorden.
  Har aldrig velat ha ett hus. Fast jag bodde i hus med mina föräldrar. Med min intressen behöver man inte ett hus utan en stor altan man kan vistas på.

  Här är mina intressen

  Önskar dig lycka till med dina projekt. Kan se att du (ni) lagt ner mycket kraft på ert boende. Det har verkligen blivit fint.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi älskar att ha hus, att kunna renovera och fixa som vi själva vill. Lägenheten vi hade rymde vi ifrån hela tiden 🙂 Tack!

 7. Profilbild för Micke

  Mycket man måste ha koll på förstår jag, finns väl inte mycket sådant här i landet fast jag har ingen koll direkt.
  Fint att det ordnade sig där och att det är långt mellan gångerna.

  Ha det bäst nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jodå, vi behövde allt tömma vår avloppsbrunn även i Sverige. Detsamma!

 8. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det var ju bra att ni var hemma när tömningen skulle ske. När vi har haft två- eller trekammarbrunn har vi fått ett ungefärligt besked om när de skulle komma så där hade vi inte kunnat ursäkta oss eller varit extra lena i rösten för att få någon på bättre humör. Men jag har för mig att de tog extra betalt för att förlänga slangen och det fick vi ju bara snällt betala.
  Vad skönt att det är klart för er del nu och att ni klarar er så länge utan tömning. Fint också att ni kunde säga hejdå som vänner och att alla var glada och nöjda 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de ringde och bokade tid med oss, annars kommer de inte åt den. Alla fastigheter (mer eller mindre) är ju inhägnade här. Typiskt Sverige känner jag, att öka priset för minsta lilla förändring. Ja nu är alla nöjda och glada och nästa gång vet han ju att det är lite längre slang som behövs här.

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vad skönt att tömningen är avklarad för den här gången och visst är det gott att hålla sina hantverkare på gott humör. Det är utan tvekan värt en påse rödbetor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Han blev väldigt glad för rödbetorna och vi är glada att tömningen är gjord!

 10. Profilbild för LillaSyster

  Skönt att ha det gjort =)
  Bra att han var trevligare den här gången. Men det är inte mycket att sucka och stöna över- det är ju hans jobb.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt skönt, nä suckandet leder verkligen ingen vart. Men han var glad när han åkte i af.

 11. Profilbild för Susjos

  Skönt att få det gjort, förstår jag, och fint at tni fick honom på lite bättre humör också 🙂
  Ha en fin kväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är skönt att det är gjort! Eller hur, bra han var på lite bättre humör när han åkte. Detsamma!

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.