Det går utmärkt att odla egen quinoa, här i Portugal men även i Sverige. Dessutom är quinoa är otroligt bra mat, fröna innehåller alla viktiga aminosyror (mycket protein med andra ord) och är fiberrikt.
Känslan.. det är så otroligt tillfredsställande att odla något som vi sedan kan njuta av vid matbordet. Och att prova något nytt gör det ännu roligare. Så i år har jag odlat quinoa, något vi gärna äter, och nu kan vi äta även det egenodlat!
Odla quinoa
Jag tog helt enkelt frön från en påse med ekologisk quinoa som jag köpt i mataffären, la i jord i några krukor i polytunneln. Det tog sig fint och jag planterade ut dem vid avokadoträden som ju får vatten med jämna mellanrum. Jag har inte skött om plantorna på något annat sätt. Jo, jag har så klart pratat med dem och talat om för dem att jag hoppas de vill ge mig mat på bordet.
När en växt inte bara är mat utan även fin att se på så ger det dubbel glädje.







En tidigare kund till mig, Fagraslätt (extern länk), odlar quinoa i Sverige, så jag kontaktade Per för att få lite insidertips på hur jag på bästa sätt kan ta hand om fröna när de torkat på plantan. Han gav mig så klart sina bästa rekommendationer och eftersom jag skördade blomställningarna efter hand så kunde jag finslipa för varje omgång och till slut hade jag den absolut bästa och snabbaste metoden för min lilla skörd.
Ta hand om skörden
Så här gjorde jag med skörden! Bilderna som illustrerar punkterna ser du lite längre ner.
- Jag köpte en mjuk borste och en sil, använde även en handduk, ett par brickor, hushållspapper och så min underbara torklåda som Roger byggde för två år sedan.
- Med sekatören klippte jag av de blomställningar där blommorna torkat. Här gäller det att parera när det är bäst, allra helst ska de ju sitta kvar tills allt är torrt, men jag konkurrerar med myror som äter fröna, så jag får ta dem lite tidigare än planerat för att få ens några själv.
- La blomställningarna (efter att ha tagit bort alla stora blad vilket jag inte hade gjort på den omgången jag fotade) på en handduk el. bricka i torklådan under ett par dygn tills allt var supertorrt.
- Rullade in det torkade i en handduk och kramade sönder med händerna. Tömde handduken i en stor skål. Där plockade jag sedan bort stjälkarna som var kvar.
- Tog in skålen i köket där jag kramade en extra omgång i det torra, sedan fyllde jag på med vatten och kramade en sväng till så alla frön släppte från fröhöljet.
- Därefter använde jag principen ”tungt sjunker och lätt flyter” för att få bort all smuts och partiklar som inte var fröet. Det är nämligen tyngre och sjunker till botten. Ett antal omgångar behövdes för att få det rent.
- La fröna i silen och så använde jag den mjuka borsten för att skrubba bort så mycket saponiner som möjligt. När vattnet vid sköljning var rent och klart så la jag upp de blöta fröna på hushållspapper på en bricka. Vilken jag sedan ställde i torklådan i ytterligare ett dygn.
- Därefter är det bara att koka som vanligt (jag låter det koka upp i vatten (1:2) och buljongtärning/salt och stänger sedan av plattan och låter det stå tills det är dags att äta, gärna en timme) eller förvara i en burk!











Utmaningar
Jag märkte ganska snabbt att när det började bli torra fröställningar på plantorna så kom både bladlöss och myror. Så jag la kalk runt och på plantorna vilket faktiskt fick bort de flesta myrangreppen (och därmed även bladlössen).
Vet inte hur törstig quinoa är, om de klarar att överleva på vinterns regn eller om de behöver extra bevattning. De stod ju vid avokadoträden den här första gången jag provade och kunde dricka om de behövde.
Igen?
Ja det här kommer jag definitivt odla igen. Visst är det lite pyssel, men inget som jag tycker är jobbigt.
Nästa år ska jag prova att ha plantor lite här och där och testa mig fram för att se var de trivs bäst och då lär jag också se om de behöver någon bevattning.
Översta bilden tog jag innan jag skördat allt, har faktiskt några blomställningar kvar att skörda. Är inte självförsörjande på quiona i år, men jag tror faktiskt vi kan bli det nästa år, det är förhoppningen i alla fall!

Lämna ett svar