I slutet av varje månad när jag börjar göra de här månadssammanställningarna fascineras jag av hur fort tiden går. Att se tillbaka på månaden är fint för mig, jag får uppleva den en gång till!
Du som läsare får en överblick av vad som hänt här på bloggen och du kan lätt se om du missat något du vill läsa men även hitta lite nytt som inte tidigare publicerats.
Vi är mitt i sommaren och jag njuter av sol, värme, poolbad och många dagar av att göra ingenting annat än att ligga i skuggan och läsa en bra bok och kela med katterna. Assi har varit på några 1-2 dagars utflykter, men en varade i en hel vecka.
Blandat bandat
Här är lite länkar till inlägg som inte passar in i de andra rubirkerna nedan. Jag började månaden med att berätta om att tandläkarbesöken är klara och så avslutade jag med att skriva om några matpriser på Lidl.

Eftersom jag ville ha en bloggfri dag så frågade jag er vilken som passade bäst, jag är ju flexibel eftersom jag skriver inlägg när det passar mig och tidsinställer. Jag sitter väldigt lite med datorn nu och mina inlägg blir därför färre, så det har blivit både 1,2 och 3 bloggfria dagar över helgen.
Det har blivit några inlägg från den nygamla kategorin “fem snabba”. Gillar den skarpt och ni med har jag förstått på kommentarerna.
- Blåbär, isglass & värmebölja
- Bilder, solceller & söndagar
- Byfest, TV-serie & lite trädgård
- Fem från trädgården

Mat & dryck
Vad vi äter under månaden styrs ju av vad trädgårdens odling ger oss. I juli är det mycket tomater, gurka, pumpa och zucchini, vilket du nog förstår av nedan lista. Vi har handlat paprika (mina egna från förra året är slut och årets har inte kommit igång riktigt), äpplen, basilika (hopplöst att odla), oliver och bananer, resten av det gröna vi ätit har vi odlat.
En rad är inte alltid en komplett måltid, utan det blir en mix av allt möjligt av det som är listat nedan.
- Pannkakor med banan, grädde och sylt
- Grönsaksdipp i cashewsås
- Zucchini- & fetapaj
- Grillad halloumi
- Grillad aubergine
- Tzatziki
- Pumpa i airfryern
- Chiapudding på kokosmjölk
- Tomat- & löksallad
- Grillad tomat
- Zucchinifritters
- Ugnsbakad kuripumpa
- Zucchinibröd med ost & gurka
- Fish and chips på restaurant
- Äpple & philadelphiaost med kanel
- Grillad majskolv
- Pasta putanesca
- Rostad tomatsoppa
- Aubergine med picklad vitlök i airfryer
- Zucchini i airfryern med picklad vitlök
- Zucchinisoppa (smaklös)
- Halloumigratäng
- Tacos
- Zucchinisoppa med svampbuljong och gorgonzola (jättegod)
- Äggmackor & hackade grönsaker
- Sallad av zucchini, tomater & lök
- Ostbricka
- Yoghurt med granatäpplekärnor (sista från frysen)
- Koreanska zucchinipannkakor
- Yoghurt med blåbär & nötmix
- Linspasta med rostade tomater, lök & vitlök samt färsk basilika, mozzarella & rostade solrosfrön
- Tomatchips
- Äggröra med tomater till
När vi ska ha gäster bakar jag gärna och så gillar vi också själva att ha något sött i frysen till våra egna fikastunder.
- Zucchiniostkaka
- Smördegskakor med Philadelphia & sylt
- Amarettokakor
- Mousse de chocolat

















Resor och utflykter
Efter vår dag i Faro blev det ju en del inlägg och de tre sista publicerades nu i juli:
Dessutom var vi på en utflykt i en trädgård som fått namnet En gömd juvel i Loulé
När vi gör en övernattning så blir det en resa istället för en utflykt. Så vi gjorde med andra ord en resa till vår grannkommun Odemira där vi övernattade ett dygn på fantastiska Vale das Estrelas och där gjorde vi en vandring i en varierande miljö.
Vädret
Vädret fortsätter att bete sig oväntat även i juli. Kallt och molnigt ett par dagar, så märkligt. Det har i alla fall inte regnat en droppe, det hade varit ännu konstigare.


I slutet av månaden blev det som det ska vara med temperaturer på 35-38 grader fram på eftermiddagen.
Här har du lite statistikkurvor om du vill se lite mer om hur vädret varit i juli. När temperaturen sjunker stiger luftfuktigheten och tvärtom.


Månadens bloggtips
Annannan har i sommar börjat med Fredagsquiz om böcker. Det är kul att gissa och det är ännu roligare när jag faktiskt har rätt, eftersom mitt minne är som det är.
Hon skriver även många tänkvärda inlägg, så om du inte redan har koll på hennes blogg så kika in vettja. Hon bor också i Portugal, så det finns en gemensam koppling som så klart gör det extra kul för mig i alla fall.
Odlingen
I juli har jag skördat all majs, den ligger nu vakumpaketerad i frysen. Alla butternut pumpor ligger i korgar inne i huset. Inläggningsgurkan är skördad och inlagd. Har tagit bort några av zucchiniplantorna, men inte alla, dessutom finns det i odlingslådorna: tomater, sötpotatis, paprika, chili, selleri, gurka, blomkål (test) och aubergine. Och en pumpa i halloween style som bor utanför en odla.




Skrev ner några lärdomar från årets sommarodling och till den listan kan jag lägga till att vara mer noggrann vid val av sorter.
Auberginerna i år är väldigt små, jag måste köpt fel fröer och fått en annan variant än de jag brukar ha. Det behöver jag vara uppmärksam på nästa år. Blir för lite med de små och de är hopplösa att grilla då de ramlar emellan i grillgallret.
Jag har odlat egen quinoa, det är så häftigt med nya grödor och detta kommer jag odla igen!
Sommar i polytunneln visade jag och beskrev glädjen den lilla plasttunneln ger mig.
Fåglar
I det stilla lunket vi mestadels har nu så är kameran ibland framme och fångar fåglar.
- Blåmesarna gillar fågelbadet
- Blåskata, buskskvätta & grässångare
- Steglitser i solrosen
- Matning av fågelungar pågår
Känner en stor tacksamhet för att ha djurlivet så inpå oss, som du kan se i nedan bild är det ena fågelbadet nära altanen.

Reflektioner
När vi varit på vår lilla resa så var det fint att känna att jag var saknad när vi kom hem. Enda inlägget om katterna den här månaden.
Betalvägg, är det framtiden för bloggandet? Det var ett inlägg som engagerade, både mig och er. Det var väldigt roligt att läsa era kommentarer. Min alldeles egna och amatörmässiga analys är att det mångt och mycket är en generationsfråga om en är villig att betala för att läsa blogginlägg eller inte. Så när vår generation är borta så ser nog bloggandet helt annorlunda ut. Låt oss fortsätta hålla våra generösa och genuina bloggar vid liv så länge vi kan och tycker det är roligt! Och som Nilla skrev i sin kommentar “www skapade med syftet att vara fritt och tillgängligt för alla och lite i den andan känner jag att vi ska sträva, typ.”
Plan för augusti
Nu kör vi all-in för en fin augusti med allt mindre i odlingslådorna och mer höstsådder i polytunneln. Inga planerade utflykter då vi inte vill hänga bland turisterna i onödan, portugiserna har också ofta semester i augusti så det är mycket folk överallt. Så vi fortsätter slappa och njuta av vårt lilla paradis även i augusti och bloggandet blir säkert ungefär som det nya vanliga med lite bloggledigt på helgen.

24 kommentarer till ”Juli (Julho) 2025”
Go’morron Anna! Så fint att läsa dina månadssammanställningar, de ger verkligen en känsla av närvaro och lugn mitt i allt som annars går så fort. Det är inspirerande att se hur mycket du hinner skörda och ta tillvara i din odling också.
Reflektionerna kring bloggandets framtid var också väldigt kloka, jag håller med om att den genuina och fria delen av bloggvärlden är värd att bevara.
KRAM till dig! Anna
Vad fint du känner så Anna! Vill absolut försöka ta tillvara på det som odlingen ger, att njuta av egenodlat stora delar av året är en rikedom. Vi fortsätter vara genuina och fria i våra bloggar du och jag. Kramar
Ja, juli månad fick verkligen fort!
Vädret verkar ha varit konstigt överallt, här har det inte alls varit som det brukar på somrarna.
Jag gillar dina inlägg med fem snabba.
Finns det miniziccini?
Kram
Den sprang fram verkligen. Kul att höra! Jag odlar runda zucchini, de är inte lika stora som de avlånga. Jag gillar ju också UFO-varianten, de är också mindre än de vanliga. Om det finns ännu mindre varianter vet jag inte. Nu kommer jag in och läser ikapp hos dig! Kram
Tycker månaderna bara rusar iväg. Det är alldeles för snabb fart på dem.
Du/ni har ätit som vanligt en massa gott från ert egenodlade.
Vädret det är ju konstigt överallt tycker jag.
Nu får vi välkomna augusti och se vad den månaden har att ge.
Ha en fin tisdag.
Kram Carin
Ja de rusar verkligen iväg. Det är fantastiskt att kunna äta så mycket egenodlat som vi gör, kan bli lite samma samma men det är okej. Tack detsamma, kram
Juli sprang iväg, precis som månaderna brukar göra, men ni hann med mycket i alla fall och kanske är det därför det kändes extra överraskande att månaden tog slut. Massor av god mat blev det och med egenodlat till största delen. Lyxigt och säkert extra gott. Skönt med lata dagar vid poolen men vädret har betett sig lite ovanligt och så även här. Vi hade en lång värmebölja och sådana temperaturer brukar inte stanna här så länge.
Jag hoppas att många av oss fortsätter med bloggande på samma sätt som nu. Den gemenskapen blir nog inte densamma om det ska kosta att läsa.
Kram
Ja tiden går fort och vi försöker ha roligt och hänga med. Det är extra gott och extra bra för kroppen tänker jag, med egenodlat, så jag är glad för allt vi kan äta. Vi kör på ett roligt och kravlöst bloggande! Kram
Så fint! Hoppas att din augusti blir riktigt bra!
Tack, detsamma önskar jag dig.
En fin sammanfattning av månaden som gick snabbare än snabbt. Det som slår mig är hur god er mat ser ut. Måste kännas bra att äta så mycket egenodlat tänker jag. Hoppas att augusti månad kommer att motsvara förväntningarna.
Kram
Månaderna springer verkligen fram! Roligt du tycker det ser gott ut, att äta så mycket egenodlat är verkligen fantastiskt på alla sätt. Det hoppas jag med, för oss alla. Kram
Härlig sammanställning. Vilken maxad månad du haft. Underbart!
Maxad månad vet jag inte 🙂 Men rolig!
Visst går tiden fort! Väldigt benägen att hålla med!! Din mat ser alltid fantastiskt god ut! Nu har förresten vår webbutvecklare kollat detta med RSS:en och byggt in något som ska meddela Feedly om nya inlägg. Vi får se om det funkar!!
Vad roligt du tycker vår mat ser god ut. Vad bra ni fixat RSS-flödet, ser fram emot att få era dagliga inlägg i mitt flöde.
Så fort en månad går! Jag blir lika förvånad varje gång en månadssammanfattning dyker upp hos dig. Vilka underbara matbilder. Det måste kännas lyxigt att kunna äta så mycket egenodlad mat. Här hoppas jag också att bloggvärlden ska få fortsätta vara luststyrd och fri…
Nu ser vi fram emot en fin augustimånad för oss alla.
Ja, jag vet, så fort! Känns väldigt bra att kunna äta så mycket egenodlat och ja, vi fortsätter att skapa en lustfylld och fri bloggvärld. Tack detsamma!
Alltid kul med månadssammanfattningarna. Tiden går verkligen fort! 😄Och visst är det härligt med egenodlat? Vi skördar också för fullt, men här är det mest tomater, gurka, sallad, lite morötter (Purple Haze – vår favorit!), potatis, ärtor mm. Brytbönorna har börjat komma igång också. Och EN aubergine hittills! 🎊Hela 2hg, så den klarade att grillas i skivor utan att rymma mellan gallren. Hoppas på fler… Och zucchini – så gott grillat det också! Kan snart skörda och provsmaka en sort vi inte testat tidigare: Tromboncino. En gammal italiensk sort som enligt Runåbergs “Skördas helst vid 30 cm längd, men är fullt njutbar även om den blivit en halvmeter. Köttet är vitt, helt slätt och fast. Smaken är mild med en antydan av kronärtskocka.” Skall bli väldigt skoj att se om den lever upp till förväntningarna! 😁
Du får börja anteckna vilka sorter som blir bra hos er och testa nya för att jämföra. Jätteskoj med smaktester av olika sorter tycker jag! Det är ju sån enormt skillnad på smaken på t.ex. zucchini och zucchini beroende på sort. Fast jag är nog lite extremt nördig på det där med att smaken skall optimeras mer än mängden skörd. Ja, ja – nåt sätt ska man väl va lite knepig på också och är det inte värre så! 😇
Jag ser fram emot att läsa om höstsådderna i polytunneln! Och visst är det väl härligt att man trivs så bra hemma i sitt eget lilla paradis så att man inte känner något större behov av att ge sig iväg någonstans? Riktigt lyxigt att leva så! Så kan jag känna på sommaren här – men tyvärr inte på vintern.
Tack, roligt du tycker det Åsa. Underbart med stora auberginer, mina väger inte mer än ca 130g.. helknäppa. Har provat att låta dem hänga länge för att de skulle växa till sig, men de blev bara fröiga och träiga, så det är helt klart en liten sort. Vem vill ha såna? Jag antecknar vad jag sår, men jag är inte så intresserad av att testa en massa. Kör gärna på de som funkar bra och är goda, sen behöver jag inte prova mer. Har sått sallad igen t.ex, hoppas den ska klara sig även om vi får någon värmebölja till. Men ja, jag kommer berätta mer om vad jag sår.
Gillar ju dina månadssammanfattningar. Och jag ska erkänna att jag gillar delen om mat allra bäst och njuter av alla bilder. Inspirerande! Älskar ju också att läs om ditt odlande, framför allt det ätbara. Så roligt att jämföra med mina odlingar. Jag har äntligen börjat få en hel del inläggningsgurkor nu så snart blir det inlagd gurka för mig också. Dina inlägg med bilder om fåglar tyckte jag också mycket om under juli månad.
Kram
Så roligt att höra! Matdelen är gedigen, synd att bilderna blir så röda av pergolataket bara, men det får vara så, orkar inte redigera dem också 🙂 Tack för din feedback! Kram
Så mycket gott du ätit! Roligt att trädgården ger er så mycket. Önskar dig en fortsatt fin augusti!
Det är gott att äta 🙂 Tack detsamma!