Gillar du också att läsa böcker? Lastar du tunga och skrymmande böcker i husbilen eller läser du digitalt?

Vi älskar att läsa böcker, Roger läser i princip varje dag medan Anna är en periodare.

När vi först flyttade in i FrankieBoy gav vi bort alla våra böcker, utom de vi inte hade läst. De lastade vi in i ett av skåpen och vi bestämde att det skåpet skulle vara avsett för just böcker. Så fler än vad som fick plats i skåpet var inte aktuellt. Böckerna är inte heller med i våra listor över antal saker vi äger.

Digitala böcker vs ”riktiga” böcker

Roger har läst digitala böcker på sin Kindle ganska länge, han tycker det är toppenbra. Han köper böcker genom sin läsplatta och läser bara böcker på engelska. Men jag (Anna) vill inte läsa på engelska, även om jag gärna talar engelska känner jag att jag missar nyanserna när jag läser en bok på engelska. Så Kindle är inte för mig, då svenska utbudet i den är väldigt begränsat.

Så jag fortsatte med mina fysiska böcker, jag gillar verkligen pappersformatet. Men under första övervintringen märkte jag att jag inte kunde vara så spontan som jag ville. Möjligheten att läsa en viss bok när jag blev inspirerad att göra det fanns inte. Jag hade ju bara tillgång till de böcker som låg i skåpet och de svenska böcker jag hittade på campingar & ställplatser. Så jag tänkte att jag kanske skulle gå över till digitala böcker jag med.

böcker och läsplattor

Tre böcker och två läsplattor

Läsplatta och låneböcker

När jag började läsa om läsplattor fastnade jag för Letto som är Adlibris egna läsplatta. Den största anledningen till att jag gillade den är att det går att ladda upp lånade böcker till den. Sagt och gjort, förra sommaren köpte jag läsplattan Letto och jösses vad jag har läst böcker sen dess!

Med mitt lånekort kan jag nu ladda hem böcker från biblioteket till datorn, ett gratis program Adobe Digital Editions tar emot bokfilerna. Med en sladd till läsplattan flyttar jag sen över e-böckerna och vips kan jag läsa böckerna digitalt, oavsett var jag fysiskt befinner mig.

Mitt biblioteks utbud av e-böcker ger mig mycket större valmöjligheter än vårt lilla bokskåp, även om det inte är samma bredd som i en bokaffär. Men jag kan ju även köpa böcker hos Adlibris direkt i läsplattan ifall jag skulle vilja och på det viset känner jag exakt den frihet jag önskar med mitt läsande.

Läsplattan är även riktigt bra när solen skiner och även med solglasögonen på. Känslan är väldigt lik en pappersbok, även om det såklart inte riktigt är detsamma. Men den är lättare. Den tar ingen plats. Och den är mindre och därmed mycket enklare att ta med mig om jag skulle vilja.

Vad vi ska ha i gamla bokskåpet är dock frågan, det är i princip tomt nu efter att vi skänkt de flesta böckerna till andra på väg..

/Anna & Roger