glutenfria zucchinifrallor

Luftiga och glutenfria zucchinifrallor

Publicerat den

Eftersom jag inte äter gluten så är jag så glad när jag hittar brödrecept som jag gör att jag inte känner någon som helst saknad av vanligt bröd.

De här zucchinifrallorna är en höjdare, jag har bakat dem hela sommaren av nyskördad zucchini och så har jag även rivet zucchini och lagt i frysen för att kunna baka dessa glutenfria frallorna när plantorna inte orkar ge mer.

Att en fralla är luftig är viktig för mig och det är de här! Så glutenfria, inga konstiga ingredienser, en del fibrer och ja, väldigt goda!

Ingredienser

  • 4 ägg + 1 för pensling
  • 2 dl zucchini (jag packar hårt i dl-måttet och gör inget om det blir rågat)
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1/2 dl linfrön
  • 2 msk fiberhusk
  • 1/2 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • topping: vallmofrön eller sesamfrön

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader och lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Riv zucchinin grovt på ett rivjärn, behöver inte kramas ur, men överflödig vätska som eventuellt runnit ut behöver inte tillsättas.

Vispa de fyra äggen luftiga med elvisp, blanda i zucchinin.

Blanda tillsammans med de torra ingredienserna och låt sedan degen stå och svälla i 10 minuter.

Gör frallor, 6 st ger lagom storlek, i baket där jag fotade gjorde jag 7 st av en sats och det blev något för små frallor tycker jag. Jag använder plasthandskar för att forma frallorna. Blöta händer funkar också fint.

Pensla frallorna med ett uppvispat ägg och strössla på vallmofrön el. sesamfrön.

Grädda i 20-30 minuter i mitten av ugnen, när de fått lite gyllene färg är de färdiga.

När det är skördetid för zucchini, gör jag dubbel sats och fryser in. Är precis lika goda efter att de varit i frysen. Dessa frallor är tillsammans med nötbrödet mina absoluta favoritbröd!

32 kommentarer till ”Luftiga och glutenfria zucchinifrallor”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Låter väldigt gott, tack för receptet! Hälsningar från ett dimmigt Skogsliden

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Väldigt gott är det 🙂 Här skiner solen men det finns moln också.

  2. Profilbild för Monika Magnusson
    Monika Magnusson

    Dessa frallor både ser goda ut, verkar lättbakade och innehåller bra ingredienser. Jag är inte glutenintolerant men glutenkänslig, magen gör uppror. Gillar speciellt recept där man använder zucchini. Jag som äter kött älskar färsfyllda, gratinerade zucchinis.
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Finns så mycket gott att göra med zucchini, och om en odlar själv är det ju bra med många recept. Kram

  3. Profilbild för Susanne

    Dom där frallorna ser inbjudande ut. Verkar inte vara allt för svåra att baka heller. Ska passa på att tipsa min dotter också. Tack!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jättelätta att göra! Kul om dottern uppskattar.

  4. Profilbild för Monnah

    Tack för receptet, det låter så läckert. Det ska jag spara. Dessvärre fick vi inte en enda squash i år pga sniglarna, men nästa år ser jag fram emot en rik skörd igen. Kram!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad dumt det inte blev en enda squash hos er i år, nästa år! Kram

  5. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    De där frallorna ser riktigt goda ut och dessutom luftiga. Jag har bara gjort några försök att baka glutenfritt till svärsonen men det är svårt att få bröden luftiga. De vill gärna bli kompakta och därmedlite tråkiga. Zucchini gör ju dessutom att brödet inte blir torrt. Receptet får nog provas vid tillfälle.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Kanske svärsonen gillar det här, hoppas du provar!

  6. Profilbild för Mamma C

    Men såå gott det såg ut det här måste jag testa. Kan man ta en annan glutenfri mjölsort, tror inte jag set kokosmjöl på Mercadona.
    Ha en bra dag.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Väldigt gott, kul du vill testa. Jag googlade efter omvandlingstabell, för jag har inte alltid kokosmjöl hemma. Ta mandelmjöl x 3 istället för kokosmjöl.
      Kram

        1. Profilbild för Anna i Portugal

          Varsågod, hoppas det blir bra och goda frallor.

  7. Profilbild för Marianne

    Tack för receptet, bra med lite variation på bröden så dessa ska jag absolut göra nästa bak.
    Jag använder också siliconhandskar när jag bakar eller lagar kletig mat.
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Kul du vill prova, hoppas du gillar! Kram

  8. Profilbild för Znogge

    Frallorna ser både luftiga och goda ut. Just att frallor är luftiga tycker jag är väldigt viktigt. Annars kan det lika bra vara. Fint att du har hittat ett recept som fungerar bra.

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Jag tycker också det är viktigt med luftiga frallor. Visst bröd kan få vara kompakt, som nötbrödet t.ex. Kram

  9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    De ser jättegoda ut och om jag inte var så lat, och dessutom vegan 😀 , så skulle jag nog testa det här receptet. Men det är sällan jag bakar matbröd, mycket pga den lathet jag skrev om. Det finns ju så mycket bröd i matbutikerna.
    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Latheten är ju vad den är, men det kan ju inte vara svårt att göra vegansk om du skulle vilja, bara ersätta äggen med ärtspad tänker jag. Kram

  10. Profilbild för Anki
    Anki

    De ser verkligen goda ut! Tack för receptet som jag ska vidarebefordra till en granne.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Kul du vill vidarebefordra receptet! Tack!

  11. Profilbild för Nilla Tankebubblor

    Tack. Det där sparar jag för att förhoppningsvis snart prova.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad kul att höra! Hoppas du gillar.

  12. Profilbild för Channal

    Go’kväll Anna! 1000-Tack för receptet. Glutenfritt kan ju alla äta! De ser jättegoda ut! Mmm… nygräddat bröd med smält smör… mums!

    KRAM till DIG! Anna

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Rena basvaror som i det här receptet är absolut för alla, dock inte för de som inte äger ägg. Så gott med smör på nygräddat. Kram

  13. Profilbild för Hannas krypin

    Det låter riktigt gott. Tack så mycket för receptet.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Varsågod, de är jättegoda tycker jag.

  14. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Frallorna ser jättegoda ut! Vi har inte så värst mycket zucchini i år (har fått en del, men inte överdrivna mängder) men nån gång ska jag testa receptet. 😊 Tycker väldigt bra om att baka, men tiden är tyvärr en begränsande faktor ibland. Men det är ju sällan som köpebröd är lika gott som hembakat! Sen brukar vi ju inte bara glutenfritt eftersom vi tål gluten, men varför inte gott glutenfritt bröd också? Det är ju alltid kul att variera sig!

    Jätteskoj med dina recept som dyker upp emellanåt – det uppskattar vi. Igår kväll lagade (återigen) din goda halloumigryta. Mums!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad roligt ni uppskattar recepten. Även om en tål gluten så gör det inget alls att skippa det i sin kost, så hoppas ni vill prova de här någon gång.

  15. Profilbild för Anni

    Vilket bra recept – det ska jag ge till brorsonen som undviker gluten efter att ha fått ihop det med en glutenintolerant tjej. Frallorna ser verkligen fluffiga och saftiga ut!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad kul, hoppas de kommer gilla det!

Senaste inläggen

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.