Eftersom jag inte äter gluten så är jag så glad när jag hittar brödrecept som jag gör att jag inte känner någon som helst saknad av vanligt bröd.
De här zucchinifrallorna är en höjdare, jag har bakat dem hela sommaren av nyskördad zucchini och så har jag även rivet zucchini och lagt i frysen för att kunna baka dessa glutenfria frallorna när plantorna inte orkar ge mer.
Att en fralla är luftig är viktig för mig och det är de här! Så glutenfria, inga konstiga ingredienser, en del fibrer och ja, väldigt goda!
Ingredienser
- 4 ägg + 1 för pensling
- 2 dl zucchini (jag packar hårt i dl-måttet och gör inget om det blir rågat)
- 1,5 dl mandelmjöl
- 2 msk kokosmjöl
- 1/2 dl solrosfrön
- 1/2 dl linfrön
- 2 msk fiberhusk
- 1/2 tsk salt
- 1,5 tsk bakpulver
- topping: vallmofrön eller sesamfrön




Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader och lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Riv zucchinin grovt på ett rivjärn, behöver inte kramas ur, men överflödig vätska som eventuellt runnit ut behöver inte tillsättas.
Vispa de fyra äggen luftiga med elvisp, blanda i zucchinin.
Blanda tillsammans med de torra ingredienserna och låt sedan degen stå och svälla i 10 minuter.
Gör frallor, 6 st ger lagom storlek, i baket där jag fotade gjorde jag 7 st av en sats och det blev något för små frallor tycker jag. Jag använder plasthandskar för att forma frallorna. Blöta händer funkar också fint.
Pensla frallorna med ett uppvispat ägg och strössla på vallmofrön el. sesamfrön.
Grädda i 20-30 minuter i mitten av ugnen, när de fått lite gyllene färg är de färdiga.
När det är skördetid för zucchini, gör jag dubbel sats och fryser in. Är precis lika goda efter att de varit i frysen. Dessa frallor är tillsammans med nötbrödet mina absoluta favoritbröd!

Lämna ett svar