Dags att reflektera lite kring det där med andras pengar, vi ser det kommenteras lite här och där. 

Det är en ganska vanlig kommentar som vi ser i Facebook grupper och på bloggar.

Om en har en dyr husbil har en råd med…

Nu tycker vi inte det är vår sak att kommentera vad andra gör med sina pengar, men vi vill faktiskt säga ifrån. För vi tycker inte det är ett resonemang som håller.

Betala för sin boplats

Oavsett storlek på husbilen behöver vi alla betala för vår valda boplats. Vad som åsyftas i de flesta kommentarer verkar vara att stora husbilar inte ska fricampa utan istället välja en boplats som de ska betala för. För det har de råd med.

Men om fricamping är tillåtet på den avsedda platsen så spelar det ingen roll hur stor bilen är. Alla är välkomna att fricampa där, i alla fall om det inte skyltas för max 3,5 ton eller 2.25m höga fordon t.ex. Självklart beaktar en ägare av en tung husbil om underlaget är lämplig för vikten.

Och oavsett vilken husbil en har är det så klart lika härligt att exempelvis bo gratis vid en sjö en natt eller två.

Fasta och rörliga kostnader

Vi, och gissningsvis många med oss, har köpt husbilen med sparade pengar. Pengar som inte längre ger ränta utan istället bara minskar i värde. En husbil är inte en vettig ekonomisk investering. Kanske det är så att tack vare att en är sparsam med sina utgifter så har det banat vägen för att kunna köpa en stor och dyr husbil. Sen finns det så klart också de som lånat pengar till inköpet och då har rörliga utgifter för amorteringar och räntor.

Det är en väsentlig skillnad kapital och månatliga utgifter.

Bara för att en äger en husbil som kostat mycket pengar betyder det inte att det finns ekonomi att betala för dyra boplatser varje natt. Kalkylen ser väldigt olika ut, vi har alla olika behov.

Mindre utgifter ger större frihet

Oavsett storlek på husbil så är det så klart så att ju färre kronor en lägger på exempelvis en boplats desto mer pengar kan en lägga på annat, eller spara. Sparade pengar är underlag för nya beslut i livet och det är faktiskt upp till var och en att bestämma vad en vill betala för en boplats.

Alla kan välja vad ens pengar ska lägga på och det valet ska respekteras. Punkt.

Vi har en budget för boplatser på 6000,-/månad när vi är i Sverige (för att det är dyrare här) och på 4000,-/månad när vi är i södra Europa. Boplatserna varierar i pris, allt från noll kronor och uppåt. Men vi betalar gärna för våra boplatser, det känns bra att gynna de som har en verksamhet och vi njuter av fricamping när tillfälle ges. Det ena utesluter absolut inte det andra!

Om du vill får du gärna dela med dig av din budget och dina respektfulla tankar kring detta.

Bilden har Roger fotat hemma-hemma, där vi står gratis 🙂

/Anna & Roger