fina blommor

Om en köpt en dyr husbil har en råd med….

Dags att reflektera lite kring det där med andras pengar, vi ser det kommenteras lite här och där. 

Det är en ganska vanlig kommentar som vi ser i Facebook grupper och på bloggar.

Om en har en dyr husbil har en råd med…

Nu tycker vi inte det är vår sak att kommentera vad andra gör med sina pengar, men vi vill faktiskt säga ifrån. För vi tycker inte det är ett resonemang som håller.

Betala för sin boplats

Oavsett storlek på husbilen behöver vi alla betala för vår valda boplats. Vad som åsyftas i de flesta kommentarer verkar vara att stora husbilar inte ska fricampa utan istället välja en boplats som de ska betala för. För det har de råd med.

Men om fricamping är tillåtet på den avsedda platsen så spelar det ingen roll hur stor bilen är. Alla är välkomna att fricampa där, i alla fall om det inte skyltas för max 3,5 ton eller 2.25m höga fordon t.ex. Självklart beaktar en ägare av en tung husbil om underlaget är lämplig för vikten.

Och oavsett vilken husbil en har är det så klart lika härligt att exempelvis bo gratis vid en sjö en natt eller två.

Fasta och rörliga kostnader

Vi, och gissningsvis många med oss, har köpt husbilen med sparade pengar. Pengar som inte längre ger ränta utan istället bara minskar i värde. En husbil är inte en vettig ekonomisk investering. Kanske det är så att tack vare att en är sparsam med sina utgifter så har det banat vägen för att kunna köpa en stor och dyr husbil. Sen finns det så klart också de som lånat pengar till inköpet och då har rörliga utgifter för amorteringar och räntor.

Det är en väsentlig skillnad kapital och månatliga utgifter.

Bara för att en äger en husbil som kostat mycket pengar betyder det inte att det finns ekonomi att betala för dyra boplatser varje natt. Kalkylen ser väldigt olika ut, vi har alla olika behov.

Mindre utgifter ger större frihet

Oavsett storlek på husbil så är det så klart så att ju färre kronor en lägger på exempelvis en boplats desto mer pengar kan en lägga på annat, eller spara. Sparade pengar är underlag för nya beslut i livet och det är faktiskt upp till var och en att bestämma vad en vill betala för en boplats.

Alla kan välja vad ens pengar ska lägga på och det valet ska respekteras. Punkt.

Vi har en budget för boplatser på 6000,-/månad när vi är i Sverige (för att det är dyrare här) och på 4000,-/månad när vi är i södra Europa. Boplatserna varierar i pris, allt från noll kronor och uppåt. Men vi betalar gärna för våra boplatser, det känns bra att gynna de som har en verksamhet och vi njuter av fricamping när tillfälle ges. Det ena utesluter absolut inte det andra!

Om du vill får du gärna dela med dig av din budget och dina respektfulla tankar kring detta.

Bilden har Roger fotat hemma-hemma, där vi står gratis 🙂

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

20 svar till ”Om en köpt en dyr husbil har en råd med….”

 1. Profilbild för Chatrine

  En kan ju vända på det…
  Om man köpt en stor husbil som kostar mycket pengar kanske det inte finns mycket kvar. Då är det väl väldigt klokt att hålla lite extra i slantarna tills kontot är påfyllt igen 🙂

  Det är tyvärr svårt för många att förstå att pengar och utgifter är något som kan prioriteras olika.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur, det är absolut ett vettigt argument.

 2. Profilbild för Kors och Tvärs

  Visst finns det mycket att resonera om gällande detta. Jag betalar gärna en slant. Men vi har inte möjlighet att lägga 200 kronor per natt månad efter månad, eftersom vi har ett annat boende som också kostar pengar. Men det är ju vi – andra har andra förutsättningar och /eller möjligheter och det ska jag inte ha nån synpunkt på.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Exakt, vi är alla så olika med olika förutsättningar.

 3. Profilbild för Husisblogg

  Behöver det alltid handla om kostnader?
  Mina ägare hittar ibland, särskilt denna vår fina och enskilda platser där de väljer att slå bo en eller två nätter. Det har t ex handlat om badplatser som är ganska öde vid denna årstid men ett väldigt bra ställe att stå på, lugnt, vid en sjö, ensamma mm.
  Dessa platser har varit gratis men enormt vackra.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Nej det måste det absolut inte göra. Nu vet jag inte om du syftar till att vi skriver ofta om pengar eller om du tänker på det som just det här inlägget handlar om, att folk kommenterar andras ekonomiska val. Många frågar oss om kostnader, troligen för att det är pengar som styr vilka beslut en kan ta om sitt liv. Finns massor av vackra platser som är gratis, men också mängder av platser som är vackra och kostar pengar. Skönt när en hittar sina favoriter.

   1. Profilbild för Husisblogg

    Nej, tänkte mer på att andra personer som kanske inte har husbil tyckte illa om att vi husbilar stod gratis. Men ibland passar läget sig bra att kunna stå gratis, just den där fina platsen som nu kanske är ledig för det inte är högsäsong på badandet.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Jaha, jag förstår! Upplever att det är många MED husbil som stör sig på husbilister som har större och dyrare bilar. Självklart ska en stå där en får, vill och kan.

 4. Profilbild för Marita
  Marita

  Jag håller med i ert resonemang. Var och en väljer utifrån eget tycke och smak. Ibland betalar vi för en fin plats, tex havs eller sjönära, ibland passar det bättre att stå för sig själv nånstans. Inget som andra behöver ha åsikter om. Vi har dessutom en del avundsjuka i omgivningen. För oss handlar det om långsiktiga planeringar????. Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jodå, det finns verkligen avundsjuka lite här och där. Låter som ni har hittat en väg som funkar fint för er, så som jag önskar alla. Detsamma!

 5. Profilbild för Kristina Svensson

  Den där diskussionen känns igen. Fast från ett helt annat sammanhang.

  För en massa massa år sedan så höll jag i AstraZenecas deltagande i någon del av Vetenskapsfestivalen. Vi lät alla skolelever göra så kallade badbomber. De har en liknande funktion som brustabletter vilket är en beredningsform för läkemedel (sedan kunde man om man hann prata om andra beredningsformer och diskutera med eleverna om de tycker bäst om sprutor, tabletter, plåster osv).

  Dealen var att alla fick göra en. Vi hade köpt in material till en per barn. Men det var extremt poppis. Alla kom dit. Åtgången ökade därför. Vi fick beställa hem med material. Vi tömde hela Skandinavien på någon av ingredienserna. De tunnor vi fick var vattenskadade och pulvret hade klumpat ihop sig. Vi fick stå med hammare och smula det i bitar. Vi fick handla hem mer material från Tyskland. Det var dimma på Landvetter så planet med våra tunnor fick landa i Oslo…

  Ja du fattar. Det var en hård åtgång.

  Då hörde jag en person som jobbade där som tyckte att det inte var så noga med ”en per person” för ”det är ju ändå ett företag som betalar”.

  Men jag som var ansvarig för företagets räkning hade faktiskt fortfarande en budget att förhålla mig till. Även om det var ett företag som var framgångsrikt och tjänade mycket pengar så skulle ändå räkningarna betalas.

  Så min åsikt är att alldeles oavsett om det är ett företag som ska betala, eller någon i en jättestor husbil så ska man inte förutsätta en sabla massa.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för den storyn! Kul att du delar med dig. Den åsikten är oxå så otroligt vanlig, har också märkt av den i olika sammanhang. Generellt tänker jag att om jag har svårt att förstå en sak (om pengar eller annat) så beror det nog på att jag saknar fullständig kunskap i ämnet. Enkelt sätt för mig själv att släppa tanken och eventuell irritation.

  2. Profilbild för Jocke
   Jocke

   Jantelagen har stort fotfäste i Svea rike……..
   Med vänlig hälsning, Jocke & Cathy -Åkersberga

   1. Profilbild för Anna
    Anna

    Så upplever vi det också.

 6. Profilbild för Rolle o Carina

  Bra skrivet av er,finns mycket avundsjuka på oss Husbilister!
  Vi väljer oftast bort campingar med dess trängsel m.m.
  Vi tar ibland in på ställplatser,men oftast gillar vi att stå vid
  vatten och hav,gillar att fiska och bada,då trivs vi 🙂
  Är väl upp till var och en att nyttja vår allemansrätt också!
  Ofta får man plocka skräp efter andra tyvärr….

  Ha det gott o njut….Värme på väg

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Avundsjukan är stor även inom husbilisterna. Det är bedrövligt att folk inte kan plocka upp efter sig! Tacksam att ni plockar det ni ser.

 7. Profilbild för Birgitta Lindgren
  Birgitta Lindgren

  Hej befinner oss i Sverige Umeå. Vad gäller frikamping? Om inga skyltar fins kan man då stå ett dygn? Tänkte vid en sjö en parkering mm. Tacksam för svar. Birgitta

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Här kan du läsa om det vi tagit reda på. Använd gärna sökfunktionen för dina frågor, vi har skrivit om det mesta. https://anna-forsberg.se/fricamping-vad-galler-egentligen/

 8. Profilbild för Mats
  Mats

  hej
  Tack för många intressanta inlägg i er blogg. Vi skrev lite samman 2018, när jag skulle beställa husbil och jag hade god nytta av er tjecklista, så tack för det! 🙂

  Fick leverans av bilen i 2019 och min erfarenhet er att det var mycket ”diskussion” i Sverige och Danmark med stora bilar, en del avundsjukan, säkert…
  Fick flera gånger veta att ”bussar” inte var välkomna…., men i Norge samt de länder jag besökte söderut var det inga problem med 26 ton och 12x4x2,45 M (Bredden ökas så ytterligare med 70 cm med slide out)
  Det upplevde jag flera gångar blev kommenterat när jag skulle parkera, ”han kan inte ens parkera…”
  Först när slide out gled ut, kunde de förstå avståndet till andra bilar.

  Skeppade över bilen till Mexico i december och här är det inte heller problem med storleken…, hur det blir söderut får framtiden visa… när Covid 19 är ….

  Vill samtidigt komma med ett tips den andra vägen. Irriterade mig på att bildörren inte var optimalt utnyttjad.

  Har fått gjutit en ny insida till förardörren, den hårda plasten (det är rätt enkelt att byta ut) i mitt tillfälle är grunden en MAN. Sökte upp en plastproducent som gjorde en form, kostade strax under 200€, kanske lite dyrare i Europa.

  Men så är bildörren optimal:
  En rund behållare till ”ögonvatten”, får du något i ögonen och blir tillfälligt blind, hjälper det inte om din flaskan med ögonskölj står i badrummet i låda två eller tre. Blind kan du känna dig fram till dörren och vet att första behållaren i dörren, där är hjälpen
  Ett fack till ”dielselhandskar” facket är isolerat så stanken från diesel inte kommer ut i bilen
  Ovanför detta ett fack, ett öppet fack till vanliga handskar eller i dessa tider engångshandskar
  En mera rund behållare till handsprit/gel med plats att man kan pumpa utan att ta ut flaskan.
  Ännu en mera rund behållare med plats till en rulle kökspapper
  Ett fack till ficklampa – modell större
  Ett fack till kniv – modell ”mora” med stäng funktion
  Två fack med stäng funktion formgjutet till glasögon och solglasögon
  Ett fack med stäng funktion formgjutet till dieselkort
  Ett fack med stäng funktion formgjutet till växelpengar
  Hållare med resår till pennor
  Hållare med plats till kopp/flaska (Har gjorde producenten en super smart lösning, en bygel som automatisk klämmer mot koppen/flaskan när den sätts på plats. Bygeln öppnas med tryck på en knapp när jag tar koppen/flaskan och kan betjänas med en hand)

  Plats till fönsterhissar, dörrhandtag, speglar etc. blev bara kopierat från originaldelen

  Kort och gott, allt är lätt tillgängligt, sitter på plats också om underlaget är ojämnt, en del av vägarna här är allt annat en jämna, så även med luftfjädring kommer där några skakiga turer.
  Producenten här föreslog också hållare till ett vapen, det droppade jag dock…

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tror också avundsjuka är en del av orsaken till de kommentarerna. Härligt att du fått till en dörr med den förvaring du önskar. Nyfiken, vad blev det för husbil du beställde?

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 12°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.