Vi har gått igenom processen där vi funderat på om vi ska byta ut vår husbil mot en annan eller inte.

Beslutet är dock att vi behåller FrankieBoy. Vi kommer alltså inte köpa en ny husbil, trots de förändringar vi skulle vilja göra. Så här har vi resonerat kring våra önskemål för en eventuell ny bil.

Kortare bil

Vi har en ganska stor bil, ibland tycker vi det är lite krångligt att vara över 8 meter. Vi kan inte välja de vägar vi tänkt alltid. Om vi haft en mindre bil hade vi känt oss bekvämare att åka ”överallt”. Så tanken om en kortare bil har vi diskuterat.

Resonemang: Vi har aldrig hamnat på vägar där vi inte kommer fram. Vi har hört om historier där folk hamnat så galet att de fått backa och byinnevånare har fått hjälpa till för att lirka ut husbilen. Det har vi fasat för och trott att den risken är större med en stor bil. Det är precis tvärtom tror vi, för vår GPS vet att vi är tunga, stora och höga, den leder inte inte in oss på småvägar. En kortare bil innebär mindre förvaringsutrymme och det vill vi inte ha, även om vi inte nyttjar alla utrymmen just nu. Risken finns också att vi får mindre lastvikt och det är definitivt inte intressant.

Beslut: Om vi vill åka nånstans där FrankieBoy inte får plats så kommer vi hyra en personbil. Det är en rörlig utgift som vi kan ta ställning till varje gång som önskemålet dyker upp. Bekvämligheten överväger.

Hydrauliska stödben

Hade vi köpt en ny bil hade vi definitivt beställt hydrauliska stödben för att slippa krypa in under bilen för att fälla ut våra manuella stödben.

Resonemang: Är det störande att bilen rör sig när vi rör oss egentligen. Ja vi tycker det. Vi vill gärna stå stadigt och stabilt. Det finns en risk att en kanske inte letar efter den planaste platsen utan istället utnyttjar funktionen onödigt mycket. Men ja, vi hade definitiv velat ha det vid köp av en ny bil.

Beslut: Om det är viktigt så går det att eftermontera. Så vi behöver inte köpa en ny bil för att få den funktionen. Frågan är om vi tycker det är värt utgiften. Det har vi inte resonerat färdigt om än.

FrankieBoy som 790 bil

Min skiss på önskad layout vid ny bilbeställning

Annan layout

Vi tycker soffgruppen är onödigt stor och tar onödig plats från köket som skulle kunna få vara större och dessutom hade ett väggfast bord varit intressant eftersom vi bara är två. En annan fördelning av utrymmen hade vi kunna ha.

Resonemang: Genom att kapa av soffan bredvid köket kunde vi få in Frankias 890-kök i en 790 modell. Jag gjorde till och med ovan skiss och skickade till Frankia, så om det kommer i framtida kortare modeller så vet ni var ni såg det först. Den layouten som skissen ovan visar hade också gett mer golvyta och en rymligare känsla. Samtidigt så utnyttjar vi faktiskt soffan även när vi bara är två. Vi tänkte också att vi kunde bygga om FrankieBoy, ta bort soffan bredvid dörren och sätta in en till kaptensstol och ett väggfast bord bredvid.

Beslut: Det är skönt att kunna variera sin sittplats, vi nyttjar soffan för att lägga upp våra ben till exempel, särskilt när vi jobbar. Köket vi har är riktigt bra som det är och vi behöver inte ändra layouten.

Skönare kaptensfåtöljer

Våra fåtöljer är för hårda, vi får träsmak om vi sitter för länge i dem. Roger får ont när han kör och jag får ont när jag lutar min stol bakåt när vi kollar film t.ex.

Resonemang: Vi har provat med olika dynor för ökad komfort men inte hittat helt rätt. Det finns andra varianter av stolar som vi skulle beställa om vi köpte ny bil. Nu har vi kollat vad det skulle kosta att lägga i gele i stoppningen för att göra det skönare.

Beslut: Vi fortsätter leta externa sittdynor, det är för mycket pengar för att byta stolar eller stoppning.

FrankieBoy stannar

Ja det är typ detta som vi skulle vilja ändra. Vi är med andra ord väldigt nöjda med så mycket i vår bil. Garaget är fantastiskt, vi har en baklucka som gör det lätt att lyfta in och ur cyklarna, vi har ett rymligt kök med mycket förvaring. Vi sover så gott och vi älskar vår FrankieBoy varje dag.

Så skönt att ha landat i detta beslutet, nu kan vi i stället utveckla och utrusta FrankieBoy med det som vi verkligen vill ha och anser oss behöva. Och eftersom vi bor i husbilen så kanske vi byter miljö genom att hyra personbil och ta några hotellövernattningar för att uppleva sånt vi inte når med FrankieBoy. Och det är avsevärt mycket billigare än att byta bil.

Bilden ovan är från Torups Slottspark för ett par veckor sedan.

/Anna & Roger