köpa ny husbil

Om vi hade bytt ut FrankieBoy

Vi har gått igenom processen där vi funderat på om vi ska byta ut vår husbil mot en annan eller inte.

Beslutet är dock att vi behåller FrankieBoy. Vi kommer alltså inte köpa en ny husbil, trots de förändringar vi skulle vilja göra. Så här har vi resonerat kring våra önskemål för en eventuell ny bil.

Kortare bil

Vi har en ganska stor bil, ibland tycker vi det är lite krångligt att vara över 8 meter. Vi kan inte välja de vägar vi tänkt alltid. Om vi haft en mindre bil hade vi känt oss bekvämare att åka ”överallt”. Så tanken om en kortare bil har vi diskuterat.

Resonemang: Vi har aldrig hamnat på vägar där vi inte kommer fram. Vi har hört om historier där folk hamnat så galet att de fått backa och byinnevånare har fått hjälpa till för att lirka ut husbilen. Det har vi fasat för och trott att den risken är större med en stor bil. Det är precis tvärtom tror vi, för vår GPS vet att vi är tunga, stora och höga, den leder inte inte in oss på småvägar. En kortare bil innebär mindre förvaringsutrymme och det vill vi inte ha, även om vi inte nyttjar alla utrymmen just nu. Risken finns också att vi får mindre lastvikt och det är definitivt inte intressant.

Beslut: Om vi vill åka nånstans där FrankieBoy inte får plats så kommer vi hyra en personbil. Det är en rörlig utgift som vi kan ta ställning till varje gång som önskemålet dyker upp. Bekvämligheten överväger.

Hydrauliska stödben

Hade vi köpt en ny bil hade vi definitivt beställt hydrauliska stödben för att slippa krypa in under bilen för att fälla ut våra manuella stödben.

Resonemang: Är det störande att bilen rör sig när vi rör oss egentligen. Ja vi tycker det. Vi vill gärna stå stadigt och stabilt. Det finns en risk att en kanske inte letar efter den planaste platsen utan istället utnyttjar funktionen onödigt mycket. Men ja, vi hade definitiv velat ha det vid köp av en ny bil.

Beslut: Om det är viktigt så går det att eftermontera. Så vi behöver inte köpa en ny bil för att få den funktionen. Frågan är om vi tycker det är värt utgiften. Det har vi inte resonerat färdigt om än.

FrankieBoy som 790 bil
Min skiss på önskad layout vid ny bilbeställning

Annan layout

Vi tycker soffgruppen är onödigt stor och tar onödig plats från köket som skulle kunna få vara större och dessutom hade ett väggfast bord varit intressant eftersom vi bara är två. En annan fördelning av utrymmen hade vi kunna ha.

Resonemang: Genom att kapa av soffan bredvid köket kunde vi få in Frankias 890-kök i en 790 modell. Jag gjorde till och med ovan skiss och skickade till Frankia, så om det kommer i framtida kortare modeller så vet ni var ni såg det först. Den layouten som skissen ovan visar hade också gett mer golvyta och en rymligare känsla. Samtidigt så utnyttjar vi faktiskt soffan även när vi bara är två. Vi tänkte också att vi kunde bygga om FrankieBoy, ta bort soffan bredvid dörren och sätta in en till kaptensstol och ett väggfast bord bredvid.

Beslut: Det är skönt att kunna variera sin sittplats, vi nyttjar soffan för att lägga upp våra ben till exempel, särskilt när vi jobbar. Köket vi har är riktigt bra som det är och vi behöver inte ändra layouten.

Skönare kaptensfåtöljer

Våra fåtöljer är för hårda, vi får träsmak om vi sitter för länge i dem. Roger får ont när han kör och jag får ont när jag lutar min stol bakåt när vi kollar film t.ex.

Resonemang: Vi har provat med olika dynor för ökad komfort men inte hittat helt rätt. Det finns andra varianter av stolar som vi skulle beställa om vi köpte ny bil. Nu har vi kollat vad det skulle kosta att lägga i gele i stoppningen för att göra det skönare.

Beslut: Vi fortsätter leta externa sittdynor, det är för mycket pengar för att byta stolar eller stoppning.

FrankieBoy stannar

Ja det är typ detta som vi skulle vilja ändra. Vi är med andra ord väldigt nöjda med så mycket i vår bil. Garaget är fantastiskt, vi har en baklucka som gör det lätt att lyfta in och ur cyklarna, vi har ett rymligt kök med mycket förvaring. Vi sover så gott och vi älskar vår FrankieBoy varje dag.

Så skönt att ha landat i detta beslutet, nu kan vi i stället utveckla och utrusta FrankieBoy med det som vi verkligen vill ha och anser oss behöva. Och eftersom vi bor i husbilen så kanske vi byter miljö genom att hyra personbil och ta några hotellövernattningar för att uppleva sånt vi inte når med FrankieBoy. Och det är avsevärt mycket billigare än att byta bil.

Bilden ovan är från Torups Slottspark för ett par veckor sedan.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

11 svar till ”Om vi hade bytt ut FrankieBoy”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  Kul att läsa. Den varianten du ritat är ju ett mycket bra och klart intressant alternativ. Ert kök är jag lite avis på men vi är ju 7.80 långa och vill inte vara längre. Kan du krympa 1 dm till, så ….. 😀

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Visst är det! Fast hade du fått det köket kanske 10cm till hade varit en okej kompromiss? 😀

   1. Profilbild för Kors och Tvärs

    Kan tänkas 😀

 2. Profilbild för Henry Laitinen
  Henry Laitinen

  Vi har haft liknande tankar men det blir för dyrt att byta efter bara ett år, vi frågade Forsbergs för några veckor sedan och de kom med ett skam bud, värde minskningen var 500 till 700 tusen på ett år alltså ca 1000kr per mil. Bilen vi var intresserade av begärde de 2,2 miljoner för och vi skulle få 1,1 miljoner för vår HB vid inbyte. Dessutom har vi monterat Hydrauliska stödben Luftfjädring mm. efter att vi köpte den som ny.
  När det gäller stolarna har vi införskaffat uppblsåbara dynor typ de lastmaskinsförare
  använder, dyra ca 4000kr st. men värda vart enda öre.
  När det gäller att gå ner i längd är inte det aktuell då man tappar för mycket lastutrymme och vist kan det var lite knivigt ibland att komma fram men med lite planering löser det sig, den längsta vi haft var 12 m lång då kunde det bli lite svettigt ibland.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det blir mycket pengar, som kan användas till att leva utan inkomst 🙂 De där dynorna har vi hört om, men inte köpt. Ja lastutrymmet är viktigt och ja vi kommer ju fram!

 3. Profilbild för Reiselinda

  Intressanta tankar. Vi är 7,50 och tycker det är precis lagom långt för att passa in på en del ställplatser. Vet inte om ni upplevt problem med att få plats? Vi har kollat en del på husbilar för att se bad som finns att välja på, men landar hel tiden i att vi är nöjda med den vi har och det är så skönt!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ibland får vi inte plats, men vi följer ju apparnas rekommendationer och kikar inte ens på de som inte kan ta emot 8.4m bilar. Härligt att ni också är nöjda!

 4. Profilbild för Mari

  Bra resonerat. Vi har haft ett par bilar på ca 9 meter. Den senaste av dessa bodde vi permanent i under 17 månader i Sverige. Vi har rest i Europa på semestrarna med dem under många år. Vi har flera gånger varit begränsade pga höjd, vikt eller längd. När vi nu skulle ut på vår 10 år långa resa så har vi letat igenom alla husbilsmodeller och hittade då Hymer Exsis 504. Den är 620 cm och har en totalvikt på 3500kg med en lastvikt på 790kg. Betydligt mindre än de andra. I garaget har vi idag med oss bl.a. 2 cyklar, en luftkajak, 2 cykelkärror till hundarna, 4 plastbackar med kläder för säsong, vandringutrustning( tält,sovsäckar mm), utemöbler och lite smått o gott. Självklart blir utrymmet inne i bilen mycket mindre än vi tidigare är vana med. Det kan vi ibland sakna. Köket är mindre men vi har ett fullstort kylskåp. Det är bara en garderob men ganska gott om skåp för övrig förvaring. Badrummet är okej med dusch. Vi har dessutom med oss två halvstora hundar. Det är klart vi har gjort en hel del avkall på yta och bekvämlighet men i gengäld har vi fått annat. Bilen drar ca 4 dl mindre/ mil, vilket blir hel del när vi åker så mycket. För oss utan inkomst ganska viktigt. Vi trivs bra i vår husbil och det gör ni i er, det är det viktigaste. Vi saknade också hydrauliska stödben och hade tänkt eftermontera om vi behållit den.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad roligt att du hittat hit! Jag kan dessvärre inte kommentera hos er då jag inte använder googlekonto. Ja huvudsaken är ju att en trivs med sitt hem, oavsett storlek 🙂

 5. Profilbild för Maggan och Ingemar

  Visst har tanken på byte och kanske med ett garage funnits…..men det blev som vanligt….vi behåller den vi har, för det blir så dyrt med byte. Och normalt så bor vi ju inte i husbilen utan inne i vårt hus.
  Den här sommaren kommer vi bo i husbilen, då sonen med familj bor i vårt hus. Fast vi trivs ju så bra med vår bil ändå, även om jag gärna skulle ha större kök och ett garage. Det där med hydrauliska stödben skulle skulle förstås vara bra, för vi är för lata för att gå ut och veva upp och ner, då vi sällan står mer än en vecka på samma plats, så visst skulle det passa oss, men vår bil är lite för gammal
  Eftersom vi har kommit upp i åren, så får nog bilen vara med oss så länge det går.
  Men drömma kan man ju göra.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det blir mycket pengar en får stoppa emellan. Kanske värt det, kanske inte. Vi är i alla fall nöjda med vår FrankieBoy, och härligt ni är det med. Och drömma, det är underbart

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.