palmilhar portugal

Palmilhar Portugal, en 3000 km rundslinga

Jag läste om en ny vandringsled, Palmilhar Portugal, som håller på att tas fram här i Portugal. Det är en rundslinga på 3000 km runt hela landet. Den första delen lanseras i juli i Alenquer och sen kommer det fler delar successivt efter hand som de blir klara.

Jag älskar detta initiativ, där aktivitet, rörelse, natur och upplevelser tillsammans utgör den ”nya turismen”. Detta är ett steg i Portugals initiativ till en välbefinnande och hälsodriven turism.

The idea is to attract “national and foreign tourists” with the pitch of “getting to know the best that the country has to offer,” from its untouched landscapes and heritage to its wildlife, customs and traditions.

Ricardo Bernardes, grundare av projektet

Det mesta av Portugals turism är koncentrerad till Lissabon och Algarve under sommarmånaderna. En del i målsättningen med den här leden är att öka och fördela en del av turismen till andra platser och andra tider på året

Palmilhar Portugal, världens längsta

Palmilhar blir den första i sitt slag, att kunna vandra runt ett helt land i en rundslinga. Dessutom så kommer en kunna cykla leden och flera sträckor kommer vara anpassade för rullstol.

En rundslinga gör ju att en kan börja var som helst och slutligen komma tillbaka till samma plats.

Grundaren räknar med att ha hela leden klar inom tre år, men det beror på kommunernas engagamang och vilja. Hela leden kommer vara på offentlig mark och vara ”exklusive for walking” (och cykling gissar jag). Toppenbra tycker jag!

Det finns en hemsida som är under uppbyggnad och bara på portugisiska än så länge. Men lite information finns där som en kan läsa genom att översätta i webbläsaren.

Just nu pågår arbetet med en app, med komplett information om leden och där det bland annat även ska gå att skräddarsy sin egen upplevelse. Dessutom får vandrare ett fysiskt pass att få stämplar i utmed vägen, liknande Palmilhar är portugisiska för ”walk around” på engelska, det är alltid bäst att översätta till engelska om en vill ha rätt nyans på orden i portugisiska.

Jag har velat gå Camino de Santiago de Compostela i många år men inte kommit iväg av olika orsaker. Men den här, den känns mer som jag. Och så är det ju på hemmaplan! Tänker redan nu på vad tung min packning skulle vara med alla objektiv och dator.. hahaha, ja det finns verkligen en lust, men hur jag praktiskt skulle lösa det är ju något helt annat!

Palmilhar Portugal finns även på Instagram.

Källor: Timeout, Portugal Resident och Palmilhar Portugal

Bilden är från Sines, ingen aning om Palmilhar Portugal kommer gå där, men vi har gått där i alla fall.

Publicerat:

i:

,

28 svar till ”Palmilhar Portugal, en 3000 km rundslinga”

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Vad häftigt! Hoppas att de står fast och klarar att få leden klar på tre år. Du får bjuda in släkten att bära åt dig=) eller så tar du cykeln med packväska. Jag ska ta cykeln nu, fast bara med en ryggsäck- mot jobbet! Ha en fin onsdag =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hoppas också den blir klar inom 3 år, det går ju att börja vandra redan i sommar och det kan ju vara bra att dela upp det kanske 🙂 Detsamma!

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Vad häftigt med en vandringsled runt hela landet. Jag var också frestad av Camino de Santiago de Compostelansk i många år men 2019 gick vi från Santiago till Muxia via Finisterre, med ett köpt vandringspaket där bagaget forslades till nästa boende och vi bara bar en dagsryggsäck (och då var det det där med kamera…). Mycket trevligt hur som helst!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt trevligt och jag får kanske ha med mig en bärare 🙂

 3. Profilbild för Anette

  Vilken bra idé, hoppas den blir till verklighet.
  När jag började blogga hade jag en bloggvän gick som vandrade Singapore runt, i olika etapper. Litet land men aningen otillgängligt på vissa ställen.
  Din vandring blir längre men förmodligen mer välordnad.
  Du får prioritera din utrustning väl för bilder vill vi se.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det vore ju häftigt om den blev helt klar snabbt. Om jag går lär jag inte kunna lägga kameran hemma 🙂

 4. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Så spännande, så fint , ett toppeninitiativ. Det kommer säkert att bli oerhört attraktivt och dra turister till sig som bara den. Med tiden växer det säkert upp en hel del nytt runt rundslingan. Det där kunde vara något för oss båda också..
  Trevligt !

  Kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så tycker jag med! Jätte kul och jag hoppas det blir ett lyft för turismen på andra platser av landet. Kram

 5. Profilbild för Znogge

  Vilket alldeles fantastiskt initiativ! Det lär garanterat locka till sig många besökare. Tänk vilket mål att gå hela…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Verkligen! Ja ett utmanande mål 🙂

 6. Profilbild för Mamma C

  Vilken bra idé och initiativ. Hoppas den står klar om 3 år.
  Ha en fin onsdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tycker jag med, vore kul om det står klart snart. Detsamma, kram

 7. Profilbild för Micke

  Spännande med en sådan led, hoppas likt alla andra här att det blir färdig i tid som utlovat och hoppas kommunerna engagerar sig.
  Vi har en led i min hemkommun som byggdes för några år sedan, bara en liten ö-kommun men ändå, det lockade till sig många turister har jag hört.

  Ha nu en fin dag Anna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är väldigt roligt med detta initiativ och kul att de öppnar upp efterhand som det blir klart. Detsamma!

 8. Profilbild för Anni

  Vad roligt, men också otroligt imponerande om de lyckas få hela slingan färdig så snabbt! Liknande finns ju t ex i Frankrike, GR – Grande Randonnée, men är väl mer av vandringssträckor som kanske inte sitter ihop. Så trevligt när det trots allt är lite civiliserat med papperskorgar och hyfsat lättillgängligt.
  Jag har en väninna som gick Caminon för några år sedan, en upplevelse hon fortfarande bär med sig i hjärtat.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan tänka mig det är en upplevelse som lever kvar i hjärtat hela livet!

 9. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Vilken jättebra satsning! Att uppleva naturen och omgivningarna till fots är ju fantastiskt trevligt. Får kika in på deras websida framöver och kolla progressen.

  Ska bli spännande att se/höra om ni kommer iväg på nån vandring där. Det skulle bli som styrketräning för dig då – allt släpande på kameradelar och dator mm. 😀 Du får väl delegera till Roger att bära med lite vatten och mat till er – så har ni allt nödvändigt i packningen. 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker också det är en väldigt positiv satsning. Bra idé med Roger som packåsna.. om han tycker det är inte säkert dock 🙂

 10. Profilbild för Marianne

  Så häftigt, en sån led kommer säkert att locka många vandrare och bli ett ordentligt lyft för turismen. Jag kan nästan se det framför mej.
  Du kan ju ta packningen på en liten kärra 🙂
  I Stockholm finns ju sörmlandsleden, jag har flera bekanta som gått den i olika etapper.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det hoppas och tror jag också. En kärra är en bra idé! Har inte gått Sörmlandsleden. Kram

 11. Profilbild för Kraka

  Spännande!

 12. Profilbild för Annika

  ÅÅÅÅÅ detta är right up my alley!! Älskar ju vandring och leder. När en (önske) dröm att vandra The Appalachian Trail här, från Georgia till Maine. Men inser nog att mina knän är lite ör dåliga för den strapatsen som tar närmare 6 mån. Jag betar av delar av den istället.

  Ja, vilken grej att man nu gör en sådan gedigen led i Portugal, runt hela landet. Positivt också att den inte har ngn början eller slut. En ringled, hur smart!!
  Och som du säger, det ligger HELT i tiden!!

  Jag med, jag är sugen på Camino de Compostela också. Det har jag varit i många år nu. Har ju sett x-antal YouTubare vandra den.

  Kramar!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Finns så mycket fina vandringsleder, en kan och hinner ju inte gå allt, men jag vill definitivt gå fler leder än vad jag gör. Jag har läst så mycket tråkigt vad gäller boendena utmed Santiago-leden, det är en av orsakerna som har avskräckt mig.

 13. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det låter helt fantastiskt och jag känner hur jag blir vandringssugen på en gång. Dit kommer jag nog inte men jag ser fram emot att kanske få se något inlägg från en del av rundslingan här så småningom. Då ska jag vandra med dig via bloggen och jag är säker på att det blir en fin vandring. Kanske får du ha någon slags vagn med skaklar med dig så att du får med dig alla objektiv 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så småningom så är det inte alls omöjligt att du får se lite bilder från leden! En vagn.. ja eller så kanske jag skippar alla extra kläder och fokuserar på objektiv 🙂 Kram

 14. Profilbild för Susjos

  Vilket bra initiativ!
  Snygg bild du har tagit!
  Ha det gott 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tycker jag också, tack så mycket. Detsamma!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
36°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
36°C / 19°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.