Det här receptet på göttbullar är en storfavorit! Att göra en sats och portionera för frysen gör att jag alltid snabbt kan få något gott och proteinrikt i mig när jag inte har något annat att äta. Dessutom är de så otroligt goda!
Det är så klart inte samma smak som köttbullar, vilket är en av få köttprodukter jag faktiskt tycker om (men alltså väljer att ändå inte äta). Men det är inte så långt ifrån smakmässigt, tycker jag. Konsistens är inte som köttfärs, men en kan ju själv välja hur mycket bönor och solrosfrön mixas och på det viset påverka konsistensen. Faktum är att jag inte är så förtjust i bönor, men det här smakar inte bönor alls – det är verkligen riktig goda göttbullar!
Det allra viktigaste när en gör de här göttbullarna är att smeten inte är för lös. För då behålls inte den runda formen i stekpannan utan de sjunker ihop och det blir svårare att få den frasiga runt hela göttbullen. Om du tycker smeten är för lös så tillsätt mer havregryn.
Jag använder min gjutjärnspanna, för jag vill ha det riktigt varmt så jag kan få den frasiga ytan. Jag använder alltid extra virgin olivolja i all min matlagning. Även när jag steker. Och fyller inte hela stekpannan utan låter det finnas gott om ”rullyta”.
Ingredienser goda göttbullar
- 1 stor burk (820gram) konserverade svarta bönor
- 1 dl solroskärnor
- 1-2 dl havregryn
- 1 gul lök
- 1 msk soja
- 1-2 tsk nymalen svartpeppar
- 1/2 tsk salt
- olivolja att steka i
Den här mängden ingredienser gav mig 9 portioner med mat. Så det är en billig maträtt också. 70-80 st. små göttbullar blir det, jag vill inte ha så stora, de blir ungefär som Felix frysta köttbullar i storlek. Jag tycker 8-9 st är en lagom portionsstorlek för mig.
Gör så här
Mixa solrosfröna i en matberedare/mixer. Låt det inte bli ett fint mjöl om du vill ha lite crunch i göttbullarna. Lägg åt sidan. Mixa sedan de sköljda svarta bönorna med 1 dl havregryn. Det ska vara en ganska fast massa, om det är för löst så tillsätt mer havregryn. Lägg i skålen med solrosmjölet. Hacka eller kör löken i matberedaren (inte för länge, det ska inte bli vattnigt!). Blanda i med det andra och tillsätt resterande ingredienser. Forma till bollar.
Stek sedan och rulla runt dem. Om de är tillräckligt hårda så kan du skaka stekpannan så de rullar runt, behövs ingen stekspade. På det viset får hela bollen både fett och fras.
Jag har serverat de här göttbullarna till personer som inte äter vegetariskt i första hand och det har varit väldigt uppskattat.
Servera dem som du skulle göra med köttbullar, t.ex. kalla med rödbetssallad på en macka eller varma med potatismos eller blomkålsmål. När jag fotade så blev det en måltid med göttbullar, avokado, egen bostongurka och en fralla med ost.
Smaklig måltid! Hoppas du gillar!
Lämna ett svar