Saffranslängder

Saffranslängder

Ett för mig nytt sätt att göra en jäsdeg. Men det funkade utmärkt! Jag byter ut chokladen mot en riktigt god mörk choklad istället. Har jag inte mandelflarn hemma använder jag pärlsocker eller som på bilden råsocker.

2 st. längder

Ingredienser:

  • 75 g smör
  • 5 1/2 dl mjöl
  • 4 msk socker
  • 2 pkt saffran
  • 1/2 tsk salt
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl mjölk
  • 1 uppvispat ägg
  • 1/2 dl russin

Fyllning:

  • 100 gram vit choklad
  • 50 g smör
  • 1 dl socker

Pensling:

  • 1 uppvispat ägg
  • 25 gram mandelflarn

Gör så här:

Finfördela smöret i mjölet. Stöt saffranet med sockret i en mortel. Ljumma mjölken och rör ut jästen ordentligt. Tillsätt sockret i mjölken och rör om så det löses upp. Häll ner mjölken i mjölet. Blanda ner ägget och russinen. Använd degkrokar. Tillsätt lite mjöl om degen är för kladdig. Låt jäsa i 45 min med bakduk över.

Dela i två delar och kavla ut på mjölat bakbord till två fyrkanter, ca 25×30 cm. Bred ut 25 g smör i mitten på vardera bit och strö över sockret. Lägg ut bitar av chokladen i mitten. Skär sneda skåror på vardera sida, ca 10 cm in från ytterkanten. Vik in varje flik, fläta ihop längden och vik in båda ändarna under.

Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 15 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelflarnen. Grädda i ugnen i ca 12 minuter. Låt längderna svalna på galler.

 

Publicerat:

i:

Translate »