olivoljeprovning

Utflykt till en olivoljefabrik

Publicerat den

Olivträd i rader, ansade för maskiner eller ”vildvuxna” kan ses på stora fält runt om i Alentejo och Algarve i Portugal. För här tillverkas massor av olivolja, den enda oljan vi i vårt hushåll numera använder, extra virgin olivolja.

Så ett besök på en fabrik där olivolja framställs planerades in, vi fick även med oss några grannar på utflykten. Lagar do Marmelo tog emot oss mitt i skördetiden, så samtidigt som lastbilarna tömde oliverna kunde vi se hur de togs om hand.

Det familjeägda företaget Sovena är över 100 år gammalt och har många märken och fabriker. På Lagar do Marmelo tillverkas olivolja av oliver från träd på portugisisk mark för två märken: Oliveira da Serra för Portugal och Andorinha för Brasilien.

En modern byggnad, de hade en modell som jag kunde fota för den stora byggnaden fick inte plats i kameran. Joana tog väl hand om oss och berättade om olivsorterna som används, här används ett antal olika olivträd, med olika kvaliteter och egenskaper, samt hur produktionen går till.

Produktion

Så fort oliverna plockats och märkts upp så körs de med lastbil till Lagar do Marmelo och går direkt till tvätt.

Tvätt & provtagning

De tvättar med vatten om det behövs, annars bara blåser rent, vilket är två olika led i produktionen. Vattnet som används vid tvätt återanvänds som bevattning av träden. Material såsom löv och kvistar som sorteras bort återanvänds för att bli gödsel på odlingarna.

Det tas prover på varje batch och de analyseras i laboratoriet där resultaten talar om vad det är för olivolja det kommer bli.

Sortering & pressning

Sort och mognadsgrad är faktorer som styr sorteringen av oliverna. Denna sortering möjliggör att det kan blandas olivoljor med olika egenskaper.

Det är viktigt för Lagar do Marmelo att pressa oliverna snabbt efter skörden, för att få en så färsk produkt som möjligt. Pressningen av oliverna (inklusive skinn och kärna) sker inomhus.

Olivkärnan och fruktköttet separeras, kärnan mals ner och används till biobränsle för fabrikens energibehov.

Extra virgin oil

Extra virgin oil är den första pressningen, men den måste också ha rätt syrahalt, vilken inte får överstiga 0,8%. Dessutom måste Extra virgin oil klara analyser av organoleptiska defekter (ex mögel). Extra virgin är den olivolja som har högst polyfenolhalt, det är alltså den nyttigaste för den mänskliga kroppen, samt att den oljan också är den smakrikaste.

Extra virgin olivolja framställs genom kallpressning av både omogna (gröna) och svarta (mogna) oliver. Det är från början av skörden (sept-oktober) då rätt syrahalt kan uppnås i oliverna.

Andra varianter

Allt annat som inte uppfyller kraven att få bli Extra Virgin Oil blir något annat, bara Virgin Oil, eller bara ”olivolja”. Jag ska ärligt erkänna att jag inte fokuserade på de andra oljornas framställning eftersom vi bara använder Extra Virgin. Men de erbjöd flera olika varianter av oljor i andra kvaliteter också.

Lagring

Olivoljan lagras i stora tankar (som aldrig kom med på bild) och därifrån sker blanding och buteljering. En extra virgin olivolja ska användas inom 18 månader från pressning, allra helst inom 12 månader.

Provsmakning

Vi fick prova ett antal olika Extra Virgin Olivolja. Det var tydliga skillnader i pepprighet och smakstyrka, den första bilden nedan beskriver smakerna. De hade även en ekologisk olivolja som tyvärr inte föll oss i smaken så den köpte vi inte. Det gick också att provsmaka flera olika vinäger, deras fikonvinäger var väldigt god!

En flaska O Lagar (grön etikett) och en Ouro (guldfärgad etikett) följde med oss hem. Den senare är ganska pepprig och är perfekt att ringla över mat och sallader t.ex och att lägga grillade paprikor i tillsammans med vitlök. Mums!

Vi kommer åka tillbaka i slutet av november och köpa olivolja från årets pressning. så färskt som det går att köpa!

Missa inga inlägg, följ bloggen!

38 svar till ”Utflykt till en olivoljefabrik”

  1. Profilbild för Amanada (Swedish Passport)

    Men wow så spännande att få ta del av! Måste ha varit kul att få provsmaka allt också 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det var roligt att få uppleva och smaka på, att skillnaderna är så stora blir tydligt i en sådan provsmakning.

  2. Profilbild för Anita

    Jätteroligt att du tog med oss på utflykt till en olivoljefabrik. Mycket intressant och så roligt med provsmakning! Här finns ju inte samma utbud men jag köper i varje fall alltid Extra Virgin Oil.

    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul du uppskattade det. Ja Extra Virgin Oil är det minst processat dessutom så bra val! Kram

  3. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Ordning och reda där och verkligen ett helhetstänkande. Tack för rundturen=)

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det var det 🙂 Vassego!

  4. Profilbild för Kraka

    Har också varit på en olivoljefabrik. Fascinerande att det finns så många olika oliver, precis som med äpplen. Jag har faktiskt inte tänkt på mångfalden, mest tänkt ”oliver som oliver”.

    Jag köpte tyvärr ingen olivolja, fanns inte plats i resväskan där jag fått med mig hela fyra olika slags soja. Men jag smakade på mjukglass smaksatt med olivolja och det var inte alls så dumt. Men sojaglassen föll mig bättre i smaken.

    Ha en fin lördag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Allt kan ju inte få plats i resväskan, soja är också gott. Olivolja/oliver tycker jag ger en riktigt god smak, så kan tänka mig glassen var god. Sojaglass låter spännande! Tack detsamma

  5. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

    Kul att se och läsa att det går till på lika sätt i olika länder. Vi besökte en fabrik i fjol höst i norra Spanien och det du berättar om påminner verkligen om det.
    Gott också att få provsmaka för många oljor är ju inte gjorda för att passa till allt. Vi har hittat en underbar olja i bergen strax utanför vår lilla stad som inte passar i mat men är helt fantastisk på tex bröd och i sallader

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Processen är nog lika, här användes ett par spanska olivsorter, men de växte på portugisisk mark. Så gott att provsmaka, älskar olivolja och oliver numera. Vad fint ni hittat en olja som passar att ringla! Kram

  6. Profilbild för Ewa Svensson

    Tack för intressant läsning om olivoljeproduktion! Roligt att få ta del av vardagsliv i andra länder.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Vad roligt du uppskattade det Ewa!

  7. Profilbild för Piglet in Portugal

    Anna, I had no idea the Oliveira olive oil was made in the Alentejo. Well, I’d never stop to think about it. We always use extra virgin olive oil. I even used it for cooking until recently now I use just the olive oil. I’ve added this to one of the places we must visit. Do you have a link to the website?

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      I use the extra virgin to cooking to. No problem at all. Here you can find the emailadress I used to book with Joana.

  8. Profilbild för Micke

    Har ju sen tidigare läst på lite om just olivolja, en hel vetenskap det där för att få det så bra som möjligt.
    Började väl använda det först för kanske 4-5 år sedan, kan fortfarande inte så mycket om allt men intressant är det ju.
    Tack för rundvandringen, spännande verkligen.

    Ha det fint.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det är riktigt intressant, kul du följd med. Detsamma!

  9. Profilbild för Marianne

    tack för att du tog med oss på detta besök, jag har aldrig funderat på skillnad på extra virgin, virgin eller olivolja är, men nu ska jag vara mer noga när jag väljer, jag använder olivolja till matlagning och sallader.
    Ha en fin Lördag,
    kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul du följde med! Detsamma, kram

  10. Profilbild för Mamma C

    Tack för den utflykten, och det är en hel vetenskap för att det ska bli rätt och bra.
    Jag använder olivolja rätt mycket och använder en extra virgin som jag köper på Mercadona.
    Men det här är ju top notch att handla så här.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul du följde med, kan tänka mig ni har många olivgårdar att välja bland i er närhet också om ni vill göra ett eget studiebesök. Kram

  11. Profilbild för Znogge

    Vilket intressant besök på fabriken och visst är det givande att veta hur saker tillverkas. Vi köper alltid också extra virgin oil. Den enkla sanningen är att det är stor smakskillnad på olika olivoljor vilket jag inte var så medveten om i början.

    Trevlig lördag!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det var ett väldigt intressant besök. Visst är det stor skillnad på smakerna. Detsamma!

  12. Profilbild för Paula Merio

    Här i Sverige har priset på olivolja rusat i höjden, o man spår att det kommer att bli värre pga dåliga skördar runt om i Europa. Jag erkänner villigt att jag använder mindre mängder olja o extra virgin nästan aldrig. Jag vet att den är nyttig, men rapsoljan är något billigare o duger då det enda jag använder olja till är till salladsdressing. Smör använder jag heller aldrig, bara växtbaserat margarin. Ser man till hälsoeffekten gör jag kanske fel val som låter mitt eget smaksinne och plånboken bestämma. Trevligt att höra hur väl man tar hand om alla restprodukter och verkligen försöker att inte låta avfallet förfaras utan nyttjas.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Ja det blir höjda priser 1 januari (tror jag det var hon sa). Så därför bunkrar vi innan årsskiftet så vi klarar en en stor del av nästa års förbrukning. Vi gör alla våra val som vi tycker är bäst och det finns inget rätt eller fel tänker jag. Ja det är glädjande att se helhetstänket tycker jag.

  13. Profilbild för Anette

    Intressant att se modern olivoljetillverkning.
    Varje land och i Italien varje region vill ju hävda att just deras olja är godast.
    Vi köper förstås bara olja från Ligurien när vi är Italien.
    Här hemma blandar vi med olja från olika distrikt och även gärna grekisk eller spansk olja.
    Jag tror inte jag smakat någon från Portugal men det måste jag förstås.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Så klart alla tillverkare tycker deras olja är bäst. Kul att höra om du tycker om den portugisiska olivoljan när du väl får smakat den.

  14. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Vilken rolig utflykt! Det är så kul när man får en chans att lära sig mer om något som man uppskattar. (För oss är det bl.a. det mesta som är mat- och dryckesrelaterat! 😁 )

    Vi brukar handla kryddor från en webshop i södra Sverige och de har även börjat ta in en del andra livsmedel i sitt sortiment – som vi så klart nyfiket kollat på. Så när vi fick syn på olivoljor från Portugal ville vi ju så klart testa. Vi köpte en olja som heter ”Santa Maria” från Manuel Silva Torrado – som är gjord på druvor från Alentejo. Den tycker vi är riktigt god, så den är en ny favorit som ”go-olja”. Kul!

    Man får mycket roligt om man är road av mat & dryck – man behöver ju äta varje dag så tillfällena till nöjen blir frekventa. Imorgon tänker vi testa ditt recept på göttbullar – det har inte blivit av förrän nu. Känner mig rätt säker på att de blir riktigt bra i kombo med en sallad med puy-linser, kikärtor, majs och lite annat gott. 😋

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det var en jättekul utflykt! Vad kul ni hittat EMST olivolja! Den har jag inte provat, så ska hålla utkik efter den, men jag föredrar nog deras Triunfo om jag tolkar deras webbplats korrekt. Gillar intensiva smaker. Eller hur, vi äter ju varje dag och kan därför njuta varje dag! Hoppas ni gillar göttbullarna.

  15. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

    Vad roligt att få följa hur en produkt man själv använder framställs. Hela processen från skörd till olja. Jag förstår att olivoljan blir extra god när den är så färsk som när ni köper den från den här fabriken. ’
    Kram

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det ska bli härligt när vi åker dit i slutet av månaden och köper på oss den färskaste de har. Lär bli lådvis.. 🙂 Kram

  16. Profilbild för JoY

    Roligt att du visar hur man gör olivolja. Och visst är det skillnad på olja. Vilket vi också blev varse när vi besökte ett olivmuseum vid Gardasjön Italien och provsmakade. Det följde med några flaskor hem. Tycker det är så gott att doppa bröd i en god olivolja mums mums.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul ni besökte ett olivmuseum vid Gardasjön. Ett område jag skulle vilja utforska en vacker dag.

  17. Profilbild för Hanneles bokparadis

    provsmakat åtskilliga finoljor men faller inte en smörmänniska i smaken.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Jag älskar också smör, och olivolja 🙂

  18. Profilbild för Veiken

    Åh, så spännande. Jag hade mer än gärna följt med er på den utflykten. Jag har varit på en del olivoljeavsmakningar, men aldrig varit i närheten av själva processen! Tack för info och fina bilder!

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Kul du följde med! Tack!

  19. Profilbild för Matilda

    Vad spännande att få se! Det är svindlande att tänka på mängderna oliver som behövs för den stora produktionen av olivolja. Roligt att få göra smaktest. Jag måste medge att jag sällan (aldrig?) unnar mig de bättre sorterna.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det var spännande att vara där och göra smaktestet. Kroppen borde få det allra bästa, den behöver det 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Soligt
07:3417:15 WET
MånTisOnsTorFre
13°C / 2°C
14°C / 1°C
14°C / 3°C
14°C / 5°C
15°C / 5°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.