För att kunna göra rätt layouter och inte glömma något när vi kallar in en arkitekt så småningom gör vi den här dynamiska listan.

När vi nu äntligen ska bygga vårt eget hus är det ju både roligt och viktigt att vi får med vi behöver. Men utan att överdriva. För vi vill fortfarande ha det lilla huset och det minimalistiska livet.

Kök

En kombinerad kyl/frys i fullhöjd, ugn, gasolspis med minst 3 plattor, diskbänk med två hoar, mycket bänkyta, bänkskåp med utdragslådor, ett utdragsskåp i fullhöjd med korgar. Vill inte ha överskåp, blir hyllplan istället. Blir inte heller någon diskmaskin eller micro. Förvaring av kökshanddukar och disktrasor behövs också, får säkert plats i någon av lådorna eller kan ligga staplade snyggt på en hylla.

Skafferi

Ett väldigt litet utrymme för förvaring av torrvaror, konserver och mat som gillar sval temperatur. Vill förädla egenodlat och då behövs hyllor att förvara det på. Helst placerat i köket. Detta skafferi ska byggas extra isolerat med ventilation och mot en norrvägg för att hålla det så svalt som möjligt. Matkällare i källare eller fristående är inte aktuellt.

Sovrum

Sovrummet ska innehålla en 160x200cm säng samt förvaring av våra kläder. Någon smart lösning för telefoner, böcker och annat som normalt brukar finnas i nattduksbord. Kanske nån hylla över sängen eller ”väska” på sidan av sängen. Gärna i nordöst läge om det går, så det är svalt och så att vi från sängen kan se solen gå upp.

Badrum

En rymlig dusch, toalett, stort handfat (som jag även kan handtvätta i), förvaring för smutstvätt, medicin, hink och kem/tekniskt samt rena handdukar.

Vardagsrum

En väldigt skön 2-sits soffa med benstöd. Bord för glas, popcorn skål och kaffemugg typ. Kamin. Filmduk som samtidigt är mörkläggningsgardin.

Hall

Ett mycket litet utrymme, men vi vill ha våra skor i hallen samt förvaring av dammsugaren, paraply, regnjackor och skohorn.

Utomhus

Vad som ska finnas på utsidan kommer väl delvis finnas med på planskissen, i alla fall utrymmen under det förlängda hustaket. På situationsplanen blir det i alla fall tydligt, när vi vet vilken mark vi har.

Vi önskar flera sköna sitt- och matplatser i både sol och skugga, utan och med tak. En torkställning för tvätt och kanske en tvättmaskin på sikt. I trädgården vill vi ha pingis-bord, våra cyklar och odlingar.

Jamen det var väl inte en så lång önskelista?

Photo by Camylla Battani on Unsplash