altan-uteplats

Vad ska få plats i vårt lilla hus?

För att kunna göra rätt layouter och inte glömma något när vi kallar in en arkitekt så småningom gör vi den här dynamiska listan.

När vi nu äntligen ska bygga vårt eget hus är det ju både roligt och viktigt att vi får med vi behöver. Men utan att överdriva. För vi vill fortfarande ha det lilla huset och det minimalistiska livet.

Kök

En kombinerad kyl/frys i fullhöjd, ugn, gasolspis med minst 3 plattor, diskbänk med två hoar, mycket bänkyta, bänkskåp med utdragslådor, ett utdragsskåp i fullhöjd med korgar. Vill inte ha överskåp, blir hyllplan istället. Blir inte heller någon diskmaskin eller micro. Förvaring av kökshanddukar och disktrasor behövs också, får säkert plats i någon av lådorna eller kan ligga staplade snyggt på en hylla.

Skafferi

Ett väldigt litet utrymme för förvaring av torrvaror, konserver och mat som gillar sval temperatur. Vill förädla egenodlat och då behövs hyllor att förvara det på. Helst placerat i köket. Detta skafferi ska byggas extra isolerat med ventilation och mot en norrvägg för att hålla det så svalt som möjligt. Matkällare i källare eller fristående är inte aktuellt.

Sovrum

Sovrummet ska innehålla en 160x200cm säng samt förvaring av våra kläder. Någon smart lösning för telefoner, böcker och annat som normalt brukar finnas i nattduksbord. Kanske nån hylla över sängen eller ”väska” på sidan av sängen. Gärna i nordöst läge om det går, så det är svalt och så att vi från sängen kan se solen gå upp.

Badrum

En rymlig dusch, toalett, stort handfat (som jag även kan handtvätta i), förvaring för smutstvätt, medicin, hink och kem/tekniskt samt rena handdukar.

Vardagsrum

En väldigt skön 2-sits soffa med benstöd. Bord för glas, popcorn skål och kaffemugg typ. Kamin. Filmduk som samtidigt är mörkläggningsgardin.

Hall

Ett mycket litet utrymme, men vi vill ha våra skor i hallen samt förvaring av dammsugaren, paraply, regnjackor och skohorn.

Utomhus

Vad som ska finnas på utsidan kommer väl delvis finnas med på planskissen, i alla fall utrymmen under det förlängda hustaket. På situationsplanen blir det i alla fall tydligt, när vi vet vilken mark vi har.

Vi önskar flera sköna sitt- och matplatser i både sol och skugga, utan och med tak. En torkställning för tvätt och kanske en tvättmaskin på sikt. I trädgården vill vi ha pingis-bord, våra cyklar och odlingar.

Jamen det var väl inte en så lång önskelista?

Photo by Camylla Battani on Unsplash

Publicerat:

i:

2 svar till ”Vad ska få plats i vårt lilla hus?”

 1. Profilbild för Martin Ingman
  Martin Ingman

  Boa Tarde igen
  Väldigt roligt att följa era tankar och funderingar inför er flytt söderut. Spännande tider väntar er!

  En lärdom som vi tagit med oss är att lägga mycket, mycket tid & tankar kring ffa utrymmena utomhus…eller snarare de olika uterummen där man kommer att vistas och röra sig i i sin vardag på tomten. Viktigare än inomhus ärligt talat. Här i PT så är man utomhus större delen av den vakna tiden…och faktiskt hela året. Så man bör tänka till för just hela året med sina olika säsonger och väderförhållanden. De 2 stora faktorerna, Solen & vinden, gör att man bör anpassa tomten att skapa flera sol & skugg platser…OCH DET VIKTIGA Som du inte nämner ovan i din text….vindskyddade soliga respektive skuggiga platser att njuta av. Gärna flera sådana rum. Det är mkt sol och värme….samt relativt mycket vind stundtals att förhålla sig till för att få till de viktiga och sköna uterummen som man hänger på. Ffa den NordVästliga som tar med sig kylan från Atlanten kan härja alla säsonger över hela landet. Den är viktig att beakta för såväl sina gäster som när man på egen hand har sina egna livsnjutarstunder.
  Tycker mig se att det är många expats som kommer från norra Europa som missar ffa vindens påverkan i relation till sol/skuggplats. Så bord och stolar som man gärna kan flytta på/med sig där man vill vara för stunden i något av rummen tycker vi är optimalt efter drygt 2 år här nere. Att enkelt kunna vrida lite, lite på stol/säng/bord kan göra underverk så man sitter/ligger helt rätt gentemot sol och vind…just då.
  Så uterummen är viktiga och jag kan inte nog betona dess vikt för den maximala njutningen. För i Portugal, här njuter man verkligen av ett fantastiskt land och ett fantastiskt folk. Möjligheterna för att ha det supergött är kort & gott fullständigt optimala.
  Tycker vi iallafall. Vi älskar vårt liv & uteliv här nere.
  Lycka till med er planering inför er flytt. Ska bli både kul och spännande att följa er resa.
  Ciao
  Martin

  1. Profilbild för Anna

   Hej igen! Tack ja det ska bli så himla spännande, men vi är också inställda på att det kommer ta tid att hitta rätt tomt, får bygglov och sedan bygga. Vi har inte heller bråttom. Ja att vara utomhus hela dagarna är en av anledningarna till att vi trivs så bra i PT. Och bra input med att ta hänsyn till vinden, inte bara sol. Det tar vi med oss! En situationsplan på tomten kommer innehålla många sköna platser att leva på, tänker vi, men bra att vi kan tänka på det redan när vi ska leta tomt.

Vädret

Ourique, PT
25°
Växlande molnighet
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 14°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.