tiny house utan hjul

Ett tiny house utan hjul blir det!

I vår värld var ett Tiny House på hjul. Men det har vi insett att det inte behöver vara för att ändå kallas ett Tiny House.

Hur tänker vi kring alternativen att bygga vårt lilla hem i Portugal på hjul eller direkt på marken?

Tiny House på hjul

Det första vi tänkte vi ville göra var att bygga på hjul eftersom det ger andra möjligheter. Dessutom gör det ett mindre avtryck eftersom huset inte sitter fast i marken utan kan flyttas till nästa boplats när det är dags att byta vy. Huset skulle då vara kopplat till oss som personer, inte till markbiten huset står på. En lockande livsstil!

Dock finns det regler för hur stort hus som kan rulla på vägen och hittills har vi inte hittat någon tillverkare av Tiny House i Portugal som gör större hus än 8×2,55×4 meter i yttermått och med en vikt på max 3,5 ton. Anledningen till det har vi inte klurat ut, för i Sverige görs större hus.

Vi har försökt utreda om det går att flytta ett tiny house som odelad last i Portugal, men innan vi hittade något svar på den frågan så övergav vi faktiskt idén om att bygga på hjul.

Vi har bestämt att vi ska bygga ett litet tiny house utan hjul. Ett som står på marken och som inte är flyttbart! Ett 1-plans hus med högt i tak.

Tiny House utan hjul

En av anledningarna till att vi vill bygga oss ett hus som komplement till vår fria livsstil är att vi ska kunna leva mer självförsörjande, att kunna ta hand om vår skörd och lagra den. Vi vill bygga smarta lösningar för det och det skulle inkräkta enormt på bostadsytan om vi skulle vara begränsade till de mått som ett tiny house på hjul innebär. Det är en kompromiss som vi inte vill göra.

Här är våra anledningar till att vi vill bygga utan hjul:

 • Slippa bygga med loft och trappa (värme stiger och i ett varmt land känns det inte optimalt dessutom kan en trappa bli svår att klättra upp när vi blir äldre)
 • Det är ganska nytt med Tiny House på hjul i Portugal, kanske det är lättare att få tillstånd att bygga ett mer traditionellt (men litet!) hus.
 • Ett vanligt hus kan vi bygga i princip helt själva, det blir kostnadseffektivt
 • Vi vill ha en större boyta än FrankieBoy, men fortfarande ett mycket litet hus.
 • Vill ha en skillnad mot FrankieBoy, som ju redan är vårt Tiny House på hjul.
 • Slippa vara viktberoende vid valen av material och lösningar
 • Större flexibilitet med layouter
 • Större takyta för solceller (fast vi kanske vinklar taket åt fel håll och bygger solceller på annan byggnad eller på marken)
 • Kan anpassa bygget efter vinter- respektive sommarsol

Detta beslutet påverkar även beslutet att vi inte ska hyra/arrendera mark, utan det är köp av mark som gäller. En större investering men helt rätt för framtiden då vi vill kunna vara fria i vilka utgifter vi vill ha.

Photo by Sean McGee on Unsplash

Publicerat:

i:

4 svar till ”Ett tiny house utan hjul blir det!”

 1. Profilbild för Hanna Telon
  Hanna Telon

  Vilken erfarenhet har ni om odlingar?
  Tänker ni fortsätta att resa med husbilen samtidigt?
  Grundttips för odlingar: en bra brunn, kan inte poängteras för lite i Portugal värmen.
  Om ni hittar en plats med färdiga fruktträd är det guld värd. För att det tar flera år innan man kan skörda frukt. Bär kommer snabbare och grönsaker får man snabbt med rätt grundarbete och odlingsteknik. Läs om täckodling om ni inte känner till det redan innan.
  Prata med lokala odlare om skadedjur och skadeinsekter på plats. Väljer man rätt plats kan man undvika mycket problem med just ev. Skadedjur. Och kan tex redan från början bygga staket/ gräva nät på marken osv. Om det skulle behövas.
  Läs om bevattningssystem, men handla inte en stor system innan ni har provat på en liten skala eller besökt andra och fått goda erfarenheter.
  Planera plats år en enkel växthus för vintern perioden, det är inte första prio, men fundera gärna en plats åt den också gärna nära brunnen och en plats där man får några timmars skugga mitt på dagen, om man måste välja mellan morgon eller kvällsol, skulle jag välja morgonsolen, om soltimmar är ungefär lika många.

  1. Profilbild för Anna

   Ja vi har erfarenhet av odling. Men i Sverige. Ja vi vill fortsätta upptäcka världen med husbil, men hur och när det blir beror så klart på vad vi väljer att odla. En brunn är ett av kraven för vår mark, likaså önskar vi fruktträd. Vi ska inte odla storskaligt, utan för husbehov. Bevattning, skadeinsekter, växthus, läge, grannar etc – allt finns med på to-do. Tack för din kommentar.

 2. Profilbild för Chatrine

  Ett smart val för både hustemp och förvaring är att ha en matkällare under huset. Det ger lite svalka även till bodelen men framför allt mängder med förvaring och att ni kan välja riktigt litet kylskåp.

  1. Profilbild för Anna

   Nej, blir ingen källare, även om det skulle vara matsmart.

Vädret

Ourique, PT
16°
Mestadels molnigt
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 13°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.