bodelsbatteri-husbil

Har ju glömt att berätta om vårt 3:e bodelsbatteri

Innan vi lämnade Sverige var vi på Forsbergs Fritidscenter och åtgärdade lite garantipunkter. Samtidigt bad vi dem att sätta in ett till bodelsbatteri. Ett tredje.

Vi var nämligen lite oroliga för att vi kanske skulle vara för beroende av att kunna koppla oss mot en elstolpe när vi kom ner hit i Europa. Här är elen nämligen dyr och inte alltid så pålitlig och ren tydligen. Vad det nu innebär med ”smutsig el”?

Två bodelsbatterier hade vi ju med i beställningen från början, men vi tyckte det kändes som det var på gränsen efter att ha bott i bilen några månader, trots en väldigt solig sommar i Sverige.

Så vi bokade in att de skulle montera in ett batteri till innan vi lämnade Sverige. Att göra det hyfsat snabbt kändes viktigt så alla batterierna är ungefär lika gamla, för att inte riskera att det nya batteriet blev gammalt direkt. Det nya påverkas av hur de andra redan inkopplade batterierna mår fick vi lära oss.

Vi har märkt en stor skillnad med det här tredje bodelsbatteriet! Vi klarar oss väldigt mycket längre utan el och det känns riktigt tryggt. När vi kommer hem till våren blir det troligen en till solpanel – då blir vi ännu tryggare med vår egen elförsörjning.

Så – den lärdomen ger vi gärna till dig som kanske funderar på att bo i en husbil. Säkra upp ordentligt med batterier. Kanske du dessutom kan välja litiumbatteri istället för de här alkaliska vi har (än så länge).

Bilden har inget med saken att göra – men hur kul är det med en bild på ett batteri? Dessutom är batteriet placerat under min säng, innanför en lucka i sidoutrymmet, så det hade inte gått att fota utan att montera ner lite grejer. Så. Ni får hålla tillgodo med en växt från ställplatsen i Honfleur, där elen ingick om en hade tur att få plats med sin kabel i centralen. Vi behövde inte el så vi brydde oss inte ens om att kolla efter lediga uttag.

/Anna

Publicerat:

i:

10 svar till ”Har ju glömt att berätta om vårt 3:e bodelsbatteri”

 1. Profilbild för Rolle o Carina

  Visst,det gäller ju att vara laddad från topp till tå! 🙂

  Njut vidare…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hahah eller hur!

 2. Profilbild för Chatrine
  Chatrine

  Det jag funderar på är om inte solpaneler är billigare i Tyskland än i Sverige? Vi ska beställa därifrån till våra stugor. Mycket sånt är billigt i Europa.
  Vi har också passat på att byta bromsar på våra roadtrips

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är det säkert! kanske blir läge att ta tag i det på vägen hem istället. Tack!

 3. Profilbild för Kors och Tvärs

  Det är väl skönt att ni inte har kontaktsvårigheter ? utan att det fungerar bra. Vi har ju 3 batterier o två solpaneler så vi får se hur det blir.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hahah, nej kontaktsvårigheter har vi inga 😀

 4. Profilbild för Husisblogg

  Batterier och solpaneler får man nog inte för mycket av. En tanke som slog ägaren, i kör förbi Tyskland på vägen hem. Är det inte billigare att köpa / montera där?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Eller hur – bara platsbristen som kan begränsa tänker jag. Jo, det är nog bättre att köpa i Tyskland – vi hade inte tänkt på det förrän du och Anette (kors och tvärs) sa det. Tack!

 5. Profilbild för Deciree

  Det blir kul att följa er på resan o se o höra hur ni klarar er med 3 batterier en längre tid. Lyckos er som får åka iväg sådär bara. Vi får nog vänta ett braaa tag innan Kjell slutar jobba?Kramar till er?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kjell kanske kan hitta ett jobb som han kan sköta på distans 🙂 Ja det blir spännande att se hur långt det här räcker.

Vädret

Ourique, PT
25°
Växlande molnighet
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 14°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.