64 enorma och fina vitlökar har jag skördat av de 63 jag planterade i december. En dubblade sig. Sättlöken är min egen skörd från förra sommaren.
Varje år har vi provat nya grejer för att få den bästa vitlöken som håller sig ett helt år. Det sägs att det är viktigt att inte skörda för tidigt, men här tycker jag det verkar värre att skörda för sent. Om de blir för stora så går det skyddande skalet sönder, vilket kan göra att lagringstiden påverkas.
När bladen längst ner, närmast jorden är gula så ska vitlöken skördas. Och om det samtidigt är upphåll i prognosen så är det perfekt läge. Spola inte av dem, klipp inte bort några rötter eller blad, bara lägg dem på tork. Det är den rekommendationen jag följer. Har inte ens borstat bort någon jord. Så det enda jag gjorde var att rycka upp dem, lägga dem i skottkärran och sedan köra ner till utlagda pallen och lägga dem på den.





I år är det första året som de får ligga och torka. Har hängt dem förut, men nu läst att de då kan brytas i skaften och att det kan göra att lagringstiden inte blir lika lång.
Hade några som ruttnade förra året så kanske i år är året då vi hittat exakt rätt tid att skörda och även hur vi lagrar dem. På en pall i skuggan på vår sommaraltan får de nu ligga i flera veckor, tills de torkat helt och hållet. Jag har hängt några i eken också, bara för att det ser så härligt ut med ett vitlöksträd!

Några av årets vitlökar är enormt stora, de flesta är större än någon jag tidigare skördat. Lyckas vi med torkningen ordentligt så kommer det räcka fint hela året och dessutom vara ett utmärkt utsäde i vinter för nästa omgång.
Det är härligt att jag i år har samodlat vitlöken med sötpotatisen. Så även om jag ryckt upp vitlökarna så är det inte tomt i de odlingslådorna, för där växer sötpotatisen vidare och täcker dessutom jorden. Bevisligen så hindrade inte sötpotatisen vitlökens tillväxt, jag hoppas att sötpotatisen också mår bra, det ser i alla fall ut så på plantorna, men det får vi veta först i höst.

Vitlök är definitivt en utmärkt gröda för oss att odla själva och dessutom vara självförsörjande på, då lagringen sker i rumstemperatur.

Lämna ett svar