Äpple & Marmelo

Publicerat den

Ett par träd som jag har stora förväntningar på håller nu på att bilda frukter! Äpple och kvitten (inte rosenkvitten), eller marmelo som det heter här är frukter jag gärna njuter av!

Båda träden blommar ljuvligt med skira blad. Båda ger ljuvlig frukt, den ena äter vi helst färsk den andra tillagar vi. Det ena kräver mycket vatten, det andra behöver inte en droppe. Den ena skördas på sommaren, den andra i början på hösten.

Royal Gala äppleträd

Jag har inte alltid kunnat äta äpple, på grund av allergi. Idag kan jag njuta av äpple i alla dess former. Men det färska äpplet behöver vara hårt, minsta mjöligt och allergin kommer direkt. Därför planterade vi ett Royal Gala, en sort som jag kan äta utan problem.

Förra året fick vi några små äpplen av det unga trädet. I år hoppas jag på en större skörd. Den 18 april kom de första små knytena av löv och blomknoppar, den 3 maj stod trädet i full blom och även vissa kart hade börjat bildats.

Vårt äppleträd drabbas varje år av bladlöss, men jag är där tidigt och njuter av blomningen och då ser jag dem, klämmer igen dem och sen är problemet ur världen. Nu när trädet är så litet är det i alla fall hanterbart.

Marmeleiro

Marmelo heter frukten, marmeleiro är trädet, (cydonia oblonga). Det är ett fantastiskt träd som tål torka och ändå ger frukt. Vi vattnar dock ett par gånger under sommaren för att få stora och fina frukter, samt mindre problem med ohyra på frukterna.

Frukten är inte god att äta som den är, tycker vi. Oftast används den för att göra en marmelad som skärs med kniv (här kan du se bild och följa ett recept om du vill prova, extern länk). En vacker dag kanske jag provar det.

Ännu har vi inte överdrivet mycket frukt så jag gör en knäckig äpplepaj med kanel några gånger under hösten. Alltså det är så gott. Går ju utmärkt att använda vanliga äpplen till det också, men vi använder alltså marmelo-frukten.

Vi var på en vingård förra sommaren där de hade kokat ner marmelo i typ 9 timmar och gjort en fantastisk god (men väldigt seg och svår att applicera) marmelosirap, utan att ha tillsatt socker eller något annat. Bara marmelo. Det skulle jag absolut kunna tänka mig att göra också. Om jag hade flera träd.. får se om mina sticklingar tar sig.

12 svar till ”Äpple & Marmelo”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Det kallar jag låååångkok. Hoppas att alla dina sticklingar tar sig så att du kan koka egen sirap.
    Underbara äppelblommor. Önskar dig en fin onsdag!

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Ja det är verkligen ett långkok, tack så mycket! Detamma!

  2. Profilbild för Channal

    Go’morron Anna! Ljuvliga bilder på dina fruktträd! Visst är det en härlig känsla när de ger frukt! Hur gulligt är det inte att ert lilla blommande äppelträd bjuder på en paj till hösten! Kvitten, tänker direkt på marmelad. Tror den är släkt med rosenkvittens. Visst ser de ut som päron? Spännande med nya frukter.

    Sen vill jag tacka för ditt jobb med Spotifylistan! En känsla av en svunnen tid när en kompis hade lagt tid på att göra ett blandband som jag fick och spelade på min kassettbandspelare! Så kul! Du är en pärla!

    KRAM till Dig! Anna

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Godmorgon! Tack! Att göra äpplepaj av marmelon är så himla gott, äpplena (flera stycken kart ser jag) äter vi färska, så länge det inte är för många, men det är ingen risk i år i alla fall. Vad roligt du gillar listan! Kram

  3. Profilbild för Karin Eklund, Äventyret framtiden

    Den första bilden golvade mig direkt, såååå vacker.
    Alla andra med men den tog priset!

    Kram

  4. Profilbild för Znogge

    Vilken ljuvlig bild överst på det blommande trädet! Härligt med egen frukt även om det inte blir så stor skörd till en början.
    Det är nog inte helt ovanligt med allergi mot äpplen. Min syster tål gröna men inte röda. Skalar hon röda så fungerar det däremot. Lite klurigt men man får prova sig fram.

    Kram

  5. Profilbild för Monnah

    Våra små Lidl-”spön” har inte vuxit sedan vi satte dem för några år sedan, så i år struntade vi i att plocka bort blommorna och hoppas på både körsbär och äpplen från de träden. Blir inspirerad av era träd, sticklingar och att utöka Skogsgläntan! 🥰 Lycka till med årets skörd. Kram.

  6. Profilbild för Kraka

    Äppelblom är verkligen ljuvligt. Har en del minnen från min första tid i Stockholm där just blommande äppelträdären del.

    Ha en fin dag!

  7. Profilbild för Anita

    Den översta bilden är som en ljuv dröm! Så bra att du hittat en äppelsort som du tål och att ni kan odla den själva. Hoppas det blir en bra skörd även om trädet ännu är ungt. Intressant att läsa lite mer om marmelo. Vilket bra träd som tål torka.

    Kram

  8. Profilbild för Mamma C

    Så bra att du hittat en sort som du kan äta utan problem.
    Äpplepaj är så gott och marmelad med. Jösses vilket långkok det var som ni fick smaka på.
    Jättefina bilder som alltid hos dig.
    Kram Carin

  9. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Alldeles underbara bilder! Speciellt de daggiga bilderna på Mermeleiroblommor där man även ser daggbeströdda spindelvävstrådar. 😍 Och vilka gulliga små ludna kart!
    Härligt att se fram emot skörd av egenodlat. Visst känner man sig rik när man odlar ätbart? 😄

    Tack för titten! Här är det bara knoppar på äppelträden ännu, men intet är som väntans tider…

  10. Profilbild för Marianne

    Ja visst ger fruktträden skira och vackra blommor!
    Koka marmelad kan ta tid, men 9 timmar är VÄLDIGT lång tid, hoppas du får frukt så det lönar sej att koka den marmeladen.
    Tråkigt med allergier av alla slag, men positivt att du tål Royal Gala,
    de är blad de få äppelsorter jag äter, inte på grund av annat än att det är få andra sorter jag tycker om.
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
07:2018:13 WET
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.