Ett par träd som jag har stora förväntningar på håller nu på att bilda frukter! Äpple och kvitten (inte rosenkvitten), eller marmelo som det heter här är frukter jag gärna njuter av!
Båda träden blommar ljuvligt med skira blad. Båda ger ljuvlig frukt, den ena äter vi helst färsk den andra tillagar vi. Det ena kräver mycket vatten, det andra behöver inte en droppe. Den ena skördas på sommaren, den andra i början på hösten.
Royal Gala äppleträd
Jag har inte alltid kunnat äta äpple, på grund av allergi. Idag kan jag njuta av äpple i alla dess former. Men det färska äpplet behöver vara hårt, minsta mjöligt och allergin kommer direkt. Därför planterade vi ett Royal Gala, en sort som jag kan äta utan problem.
Förra året fick vi några små äpplen av det unga trädet. I år hoppas jag på en större skörd. Den 18 april kom de första små knytena av löv och blomknoppar, den 3 maj stod trädet i full blom och även vissa kart hade börjat bildats.










Vårt äppleträd drabbas varje år av bladlöss, men jag är där tidigt och njuter av blomningen och då ser jag dem, klämmer igen dem och sen är problemet ur världen. Nu när trädet är så litet är det i alla fall hanterbart.
Marmeleiro
Marmelo heter frukten, marmeleiro är trädet, (cydonia oblonga). Det är ett fantastiskt träd som tål torka och ändå ger frukt. Vi vattnar dock ett par gånger under sommaren för att få stora och fina frukter, samt mindre problem med ohyra på frukterna.
Frukten är inte god att äta som den är, tycker vi. Oftast används den för att göra en marmelad som skärs med kniv (här kan du se bild och följa ett recept om du vill prova, extern länk). En vacker dag kanske jag provar det.






Ännu har vi inte överdrivet mycket frukt så jag gör en knäckig äpplepaj med kanel några gånger under hösten. Alltså det är så gott. Går ju utmärkt att använda vanliga äpplen till det också, men vi använder alltså marmelo-frukten.
Vi var på en vingård förra sommaren där de hade kokat ner marmelo i typ 9 timmar och gjort en fantastisk god (men väldigt seg och svår att applicera) marmelosirap, utan att ha tillsatt socker eller något annat. Bara marmelo. Det skulle jag absolut kunna tänka mig att göra också. Om jag hade flera träd.. får se om mina sticklingar tar sig.

Lämna ett svar