Butternut squash odling, skörd & förädling 2021

Det finns många olika varianter av squash och pumpor att odla. Men jag har valt att odla butternut squash i år.

Odling

Jag hade köpt en ekologisk pumpa för att göra middag av och sparade några frön som jag direkt satt i jord i mitt lilla växthus på balkongen. Den 7 mars var det och den 13 april satte jag ut de tre plantorna i en förhöjd bädd, dock ingen sålåda. Jag hade förberett med fårgödsel och jord i påse. Samplanterade med tomater.

Gödslade med bokashivatten så ofta jag kom ihåg då squash älskar näring. Vattnar aldrig på blad eller fruktämnen, fokuserar vattningen på marken där plantan utgår ifrån.

Skörd

Jag läst någonstans (efter att jag planterat ut mina plantor) att det ofta inte går att få frukt från pumpafrön från köpta pumpor. Men det gick utmärkt.

I början av augusti skördade jag den första pumpan och 2,5 månader senare skördade jag den sista. Det blev totalt sex stycken på tre plantor.

Förädling & tillagning

Butternutsquash kan förvaras i rumstemperatur, därför ligger mina i en korg på golvet i hallen. De behövs inte förädlas på något sätt för att hålla länge utan de kan ligga där och vänta på att bli tillagade.

Vi lagar gärna Pumpasoppa med ingefära, ugnsrostar squashen och vi ska också prova att göra en pumpapaj inspirerad av recept från Jamie Oliver.

Den största pumpans frön är torkade och sparade för att sås nästa år.

Lärdomar till nästa år

Tydligen ska det första riktiga bladet på de små plantorna vara åt det hållet som plantan utvecklas. Det kan en alltså titta på när en vill se vart den långa växten tänker dra sig. Är användbart när jag nästa år ska odla i en begränsad sålåda. Jag kommer även sätta flera plantor, för vi älskar verkligen pumpa.

Publicerat:

i:

2 svar till ”Butternut squash odling, skörd & förädling 2021”

  1. Profilbild för Urmas Lepp
    Urmas Lepp

    Pröva att göra potatismos med både pumpa och morötter! Det blir extra smarrigt vill jag lova.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

      Det låter riktigt gott, tack för tips!

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
37°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.