Fick inget besked om att vi är utskrivna från försäkringskassan

I juli i somras skickade vi båda till Försäkringskassan in anmälan om flytten hit till Portugal. Därefter skulle vi vänta på besked på om vi blev utskrivna från socialförsäkringen eller inte.

Att vara utskriven från Sverige på Skatteverket är inte samma sak som att vara utskriven från Försäkringskassan. Det går att vara folkbokförd utomlands men samtidigt tillhöra socialförsäkringssystemet i Sverige.

I juni blev det klart att vi är utskrivna från Skatteverket och alltså är folkbokförda här i Portugal. Nästa steg var att få klarhet i vad som skulle gälla hos Försäkringskassan.

Utskriven från Försäkringskassan

Eftersom vi har ett svenskt företag och betalar svensk skatt för våra löner var det inte helt tydligt vad som skulle gälla. De tar beslut för varje enskild fall. Vi var angelägna om att få besked ifall vi skulle betala försäkringspremier för ex. livförsäkring som är tecknad i Sverige.

Efter att vi fyllt i alla uppgifter och skickat med efterfrågade bilagor var det bara att vänta. När inget hänt efter en månad kontaktade jag dem och fick då veta att det är långa handlingstider men att jag kan hålla koll på Mina sidor på Försäkringskassans webbplats för att se statusen på handläggningen. Men det hände inget där under hösten, så strax innan jul ringde jag.

Då fick jag beskedet att jag i augusti blivit utskriven! Men ingen hade gett mig något besked, handläggaren hade glömt skicka det till mig. Och Mina Sidor uppdateras inte i sådana ärenden, fick jag nu besked om.

Roger fick i augusti ett brev med besked om att de skulle ta ställning till om han var utskriven eller inte först när han begärde utbetalning nästa gång. Inte ett enda ord om att han var utskriven. Vilket han också blev i samma veva enligt beskedet i telefonen när jag ringde.

Vi har alltså under ett halvår trott att vi haft EU-sjukvård via våra blåa kort och vi har betalat för en försäkring vi inte skulle kunna få en utbetalning från. Inte heller kommer Försäkringskassan ersätta mig för de premierna. Det är inga enorma summor, men jag tycker det är fel. Det är väl tur i oturen att det är en pågående pandemi så vi inte reser just nu…

Sjukersättning, föräldrapenning eller VAB är inget vi tagit ut på många år. Så beslutet har inte påverkat våra inkomster alls.

Det sägs hela tiden att byråkratien är bedrövlig här i Portugal, men vi har inte märkt av den. Så vi tycker faktiskt Sveriges byråkrati är avsevärt mer omständlig.

Processen om ett EU försäkringskort utställt i Portugal är igång, berättar om det när vi har fått dem.

Bilden föreställer Ouriques kommunhus.

Publicerat:

i:

4 svar till ”Fick inget besked om att vi är utskrivna från försäkringskassan”

 1. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  Jag skulle göra en neurologisk undersökning på en klinik här i Torres Vedras. Kostnaden för detta täcktes inte av SNS på denna, den närmaste, kliniken och då det var en betydande kostnad så frågade jag om inte jag hade rätt att få ersättning genom mitt svenska blåa kortet. Detta gällde tyvärr dock bara i andra länder i Europa. Så om jag behöver hjälp i Spanien t.ex. så skall jag visa det blåa kortet. MEN om detta händer så måste jag först förnya kortet som hade gått ut. Och då jag ju bor här i landet så skulle jag kunna åka in till Loja de Cidadão för att ansöka detta portugisiska blåa kortet.
  Det märkliga med min undersökning var att det finns några kliniker som utför undersökningen och då helt kostnadsfritt. Men dessa kliniker (Lissabon, Leiria m.m.) hade otroligt långa väntetider så jag letade fram den billigaste som kostade 70€ och var i Lissabon. Den dyraste ville ha hela 220€ för samma undersökning. Det lönar sig alltså att söka efter olika alternativ.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om en är pensionär är det andra regler med det blå kortet, kanske det du fått erfara? Vad bra du fick hjälp i alla fall och hoppas du fick ett bra besked!

 2. Profilbild för Anette

  Jag förstår inte hur försäkringskassan alltid lyckas ställa till det.
  Jag hade problem med att bli inskriven igen, efter att ha bott utomlands i fem år. Trots att jag folkbokförde mig i Sverige och var anställd på heltid inom regionen bråkade de med mig och allt tog låååång tid. De är inte särskilt hjälpsamma.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är konstigt att det ska vara så trögt!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 11°C
24°C / 12°C
26°C / 9°C
24°C / 8°C
25°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.