frukt på gång

Frukt på gång, så här ser fruktträden ut nu.

Det är så härligt att gå runt och spana in fruktträden nu när karten bildas och jag kan göra en jämförelse med förra årets skörd.

Nu vet en ju inte om det blir frukt bara för att det är blommor och kart. Blommorna ska pollineras och karten ska växa och stå emot eventuella angrepp. Men det ser bra ut just nu!

Oliver

Vi fick inga oliver alls förra året. Några enstaka blommor såg jag på våren men inga oliver blev det till slut. Har ju beskurit träden ganska hårt både på våren och hösten, så självfallet var det väntat.

I år är det massor av blommor på ett par av träden, de jag inte beskurit i höstas. Så nu håller jag tummarna för att det blir fina oliver som vi kan lägga in och njuta av. Efter skörd kan jag beskära dem hårt och hoppas att de andra träden som jag beskar hårt i höstas ger frukt nästa år.

Översta bilden är också oliver, en närbild med telefonen. Ser nästan målad ut!

Så många blommor – hoppas på mycket oliver att lägga in.

Marmelo

Fick kanske 30 st ganska små frukter på vårt enda träd förra året. De var ganska hårt angripna men jag kunde skära bort det som inte var så lockande att äta.

I år ser det bättre ut. Har så klart beskurit Marmelo trädet också, gödslat och vattnat. Så kanske trädet står emot angrepp bättre och ger oss finare samt större frukter.

Marmelo är en variant av kvitten (quince på engelska).

Plommon

Vi har två plommonträd som förra året gav massor av frukt. I år ser det ut som att det blir mindre frukt, men det gör inget. Bara vi får tillräckligt att göra lite sylt med rosépeppar i.

Både kart och blommor av plommon

Pinjenötter

Vi har början till kottar, eller är det nåt annat? Fanns inte nåt sånt förra året. Så det ska bli spännande och se om det blir några kottar som vi kan pilla ut pinjenötter ifrån. I så fall är vi inte sysslolösa i alla fall 🙂

Söta små kottar, som förhoppningsvis växer och blir stora fyllda med nötter.

Päron

Fick inte alls många päron förra året. I år ser det ut att kunna bli lite fler. Finns både blommor och långt utvecklade kart på trädet. Förra årets päron blev inlagda med ingefära och portvin. Här kan du läsa om det.

Många kart är det.

Citron

Vårt citronträd planterades för bara några månader sedan. Men två frukter är på väg redan! Vi får väl se om de sitter kvar och utvecklas eller om de ramlar av.

Två små citroner.. längtar tills jag kan skörda dem!

Apelsin

Vi har två träd, varav ett är nyligen planterat. Det senare ska ha en senare skördetid än det som redan fanns på tomten. För att vi ska förlänga vår säsong av denna ljuvliga frukt. Det är avsevärt många fler blommor på det ”gamla” apelsinträdet i år än förra året. Så förhoppningsvis har min omvårdnat resulterat i att vi får fler frukter i år (i januari…). Det nyaste trädet har inte satt några blommor (än i alla fall).

Många små apelsinkart.

Clementin

Vi har ett clementinträd som vi tror är tangerine. Men vi vet inte. Förra året fick vi inte en endaste frukt. Karten gulnade och ramlade av. I år har vi många fler kart och vi hoppas verkligen de sitter kvar! Förra året fick jag tips att ta bort en del blommor för att trädet inte skulle klara av att ha så många frukter ändå. Men i år rör jag inte blommorna. Håll tummarna för oss, vi vill så gärna smaka på egna clementiner och få svar på vad det är för träd.

Många små clementiner

Fikon

Vi har två fikonträd kvar (har tagit bort 16 stycken!). Just nu är det massor av frukt på träden, vi får se om de mognar eller ramlar av. Förra året fick vi mest frukt på andra omgången, som är på sommaren.

Fikon som blir mörkt och mjukt när det mognat

Medronho

Frukterna i jordgubbsträdet som portugiserna gör likör av. Förra året fick vi väldigt lite frukt och i år är det ännu mindre. Kanske vi kan testa göra likör om några år 🙂 Tycker frukterna är så fina! Ganska smaklösa att äta som de är, men det går om en vill.

Frukt för likörtillverkning

Granatäpple

Denna underbara frukt! Har beskurit, vattnat och gödslat. Rensat under trädet och gett det alla förutsättningar för att ge oss fler frukter än de 8 jag fick förra året.

Bladen glänser så fint och blommorna är så enormt vackra! Har både utslagna blommor och blomknoppar på trädet just nu. Räknat till över 50 blommor hittills!

Närbild av granatäppleblomma
Kolla in bladens glans!
Ett par knoppar

Äpple

Det blir inget äpple i år, trädet som vi planterade i vintras har äntligen börjat visa att det lever. Det står en pinne med några blad i toppen där. Men förhoppningsvis får vi äpplen framöver.

Toppen av lilla äppleträdet

Persimon

Nyplanterat som börjat skicka ut lite blad och förhoppningsvis trivs det så vi om något/några år kan få skörda egna persimonfrukter. Det är dock någon som äter på bladen, finns ett myrbo i närheten så kanske det är myrorna som äter eller så äter myrorna den som äter på bladen kanske.

Sen har vi buskar av röda vinbär, svarta vinbär, blåbär och passionsfrukt. Alla är nyplanterade och lever, men är inte så fotovänliga just nu.

Publicerat:

i:

6 svar till ”Frukt på gång, så här ser fruktträden ut nu.”

 1. Profilbild för Anette

  Många olika frukter på gång. Kul att kunna odla både det ena och det andra. Hoppas att ni får en bra skörd, kul att se och höra om er trädgård.
  Vi kommer aldrig att kunna ha en liknande odling i Italien ens om vi bor där på heltid. Dels är vår tomt mycket mindre och så bor vi högt upp där det sommartid blir väldigt torrt, dessutom härjar vildsvinen runt med jämna mellanrum, särskilt på vårkanten.
  Ni har inga bökande grisa hos er?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är härligt med så många träd! Här blir det oxå väldigt torrt sommartid, så citrusträden och de nyplanterade får jag vattna. Men etablerade träd klarar sig ändå. Nej vi har inga vildsvin här vad vi sett. Vår tomt är inhägnad så de kommer inte in heller.

 2. Profilbild för Anna viebke
  Anna viebke

  Så fantastiskt! Håller tummarna för mycket härlig frukt för er att avnjuta av på olika sätt.
  Plommonmarmela är sååå gott!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det ljuvligt! Så tacksam. Kram!

 3. Profilbild för Ditte

  Så roligt att ni kan odla så mycket och olika varianter. Håller tummarna för goda skördar. Medronho och marmelo kände jag inte till så där tog jag hjälp av Google-.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja de två träden är nog lite specifika för Portugal. Google är bra!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
31°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 20°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.