Gödsel, Vega och covid

En liten sammanställning av läget av sånt som inte har med husrenoveringen att göra. Helt enkelt ”Fem snabba” rubriker.

Det blir mycket inlägg om renoveringen just nu, för det är ju det vi mest håller på med. Men även andra saker händer och därför blir det idag lite om det.

13-14 ton brunnen kogödsel

Jag har tidigare berättat att odlingsbäddar får vänta, men redan ett par dagar efter det inlägget dök det upp på MarketPlace på Facebook att det gick att köpa med utkörning från närliggande stad. Så jag skickade meddelande och hade en ganska lång dialog på portugisiska, med hjälp av Google Translate så klart, för att få till köpet. Samma eftermiddag kom en stor lastbil och tömde 13-14 ton (jag hade beställt minimikvantiteten 10 ton). Jag fick lite extra eftersom det är en del sten i, något jag inte har något problem med då jag kan sålla bort dem där jag behöver fin jord. Betalade €200,- för gödsel och utkörning.

Här i Portugal tar det mycket längre tid för gödseln att brytas ner då det är så torrt. Denna är fyra år gammal och det är fortfarande en del klumpar av koskit i. Jag har ingen aning om näringshalten men det är i alla fall avsevärt mycket bättre än den lerjorden vi har, för i den här jorden så stannar vattnet inte kvar så länge och det är mycket porösare. Nu kan vi göra odlingsbäddar precis när vi vill 🙂

Stooor gödselhög!

Väderprognoserna opålitliga

Det har utlovats regn vid ett antal tillfällen de senaste veckorna, något som behövs för trädgården och odlingarna, men det har mestadels uteblivit, vilket vi märkt det gör allt som oftast.

Vet inte om det är tillfälligheter eller om läget för vårt hus gör att regnet blåser bort, för vi kan se att det är blött på vägarna omkring oss, när vi är ute och rullar, men inte en droppe har kommit hos oss. Jag har i alla fall slutat att vänta på regnet, jag vattnar numera som om det inte skulle regna.

Men i måndags kom regnet med råge så då vattnade jag inte, så klart. Det skulle enligt prognosen regna varje dag under några dagar, vi fick ösregn en dag.

Vattning pågår

Vega har spekulanter

Flera har hört av sig angående att köpa Vega. I dagsläget har vi en person här i Portugal som vill köpa henne men först behöver få löst lite praktiska saker. Så om ett par veckor vet vi mer om vi ska gå ut med en annons på Blocket eller inte.

Airfryer beställd

Har beställt en Airfryer, för nu vill jag också prova att fritera utan att behöva passa en kastrull full med olja. Dessutom kommer jag laga mat mycket inomhus i nya köket så småningom och då vill jag inte fritera inne i vårt nyrenoverade hus. Så jag beställde en Airfryer, delvis som en födelsedagspresent i efterskott från Rogers föräldrar. Tack! Ser fram emot att göra falafel, egna chips och morotsbacon bland annat.

Portugal öppnar upp

Från att ha haft flest smittade i Europa efter jul/nyår till att ligga långt ner i tabellen så har landet så sakteliga börjat öppnats upp igen. Det är svårt att hänga med i alla restriktioner som ändras, men för de flesta i landet är det nu fri rörelsefrihet geografiskt igen. Restauranger, caféer och affärer öppnas successivt upp med restriktioner om antal och tid att få vistas i lokalen. Munskydd och 2-meters avstånd gäller fortsättningsvis.

Vi lämnar hemmet en gång i veckan då vi handlar mat och gör andra ärenden. Vi möter människor då samt när vi får leverans eller hantverkare kommer (allt mer sällan nu). Känner oss trygga, Ourique har inte haft ett aktivt fall på länge nu.

Översta bilden tog jag häromkvällen när jag precis skulle gå in och laga middag i Vega. Såg genom fönstret hur fint ljuset var och sprang ut och fotade.

Publicerat:

i:

4 svar till ”Gödsel, Vega och covid”

 1. Profilbild för Aila
  Aila

  Det är så spännande att följa er renovering.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul du tycker det Aila!

 2. Profilbild för Nils-Åke Hansson

  Lycka till med Airfryer hoppas du gillar den bättre en oss, du har säkert köpt en bättre kvalité en den vi testade ..
  Köpte en El-fritös tycker det blir bättre men använder den ute. Och det blet så himmla gott och bra.
  Nu har du7ni arbete med trädgården när ni fick ett så stort lass med gödsel
  Trevlig valborg

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack vi får hoppas vi blir nöjda 🙂

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1120:57 WEST
TorFreLörSönMån
24°C / 12°C
30°C / 12°C
34°C / 14°C
36°C / 19°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.