Odlingsbäddar blir ett senare projekt

Lerjorden här är tuff mot de späda plantorna. Odlingsbäddar där jag förbättrar jorden behöver göras. Men det får vänta.

Självfallet är huset det vi prioriterar. Men jag har också ägnat en hel del tid åt att försöka få igång en del odlingar så vi kan börja skörda egen mat så småningom. Bra jord är en bristvara här så jag behöver köpa kompost och göra egen jord att använda för odling då den hårda lerjorden inte är vad mina plantor behöver.

Jag har ju fått ett par skopor av får- & hästgödsel, i de bäddarna växer det bra. Och i bäddarna där jag blandat gödsel med köpejord växer det också bra. Men i den allra första bädden jag gjorde direkt av sållad lerjord funkar dåligt. Har gödslat och försökt förbättra strukturen genom att toppdressa men det är ju svårt att påverka ”klimatet” för rötterna när plantorna redan är på plats. Vi hade lerjord i Vimle också, men den här är mycket mer kompakt.

Så jag kommer inte plantera så väldigt mycket mer nu, bara försöka hålla liv i det jag redan plantat samt hitta lämpliga platser för de frösådder jag har på gång. Får jag köpt jordsäckar så kan jag göra fler bäddar men vill helst köpa på bulk. Så det blir förmodligen mest planering av vad som ska byggas och fixas i köksträdgården för att få bästa möjliga skörd framöver, när vi kan ha fokus på det.

Ska fotografera statusen i trädgården snart, så ni får se vad som grönskar och vad som inte gillar att leva i leran. Då gör jag ett inlägg med bara bilder!

Den där flaskborstbusken/trädet beskar jag ganska kraftigt för nån månad sen och nu blommar det fantastiskt! Jag tycker de där borstarna ser ut som godissnören när de är ihopringlade precis innan de slagit ut helt.

Publicerat:

i:

2 svar till ”Odlingsbäddar blir ett senare projekt”

 1. Profilbild för AnnSofie Sniwe
  AnnSofie Sniwe

  Tycker det är svårt att hitta bra jord på säck här, och dyrt är det också.
  Bättre att köpa ett par kubik med riktigt bra gödsel jord i stället, man får den ju hemkörd.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fick faktiskt 13-14 ton brunnen kogödsel häromdagen 🙂 Har letat men inte hittat i närheten förrän nu.

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.