Husbilen är ingen utgift

Husbilen är ingen utgift för oss

Eftersom vi får pekpinnar och kommentarer här på bloggen och andra ställen om att det saknas en post i vår månadsredovisning så vill jag förtydliga att det inte saknas något.

Det vi får kommentarer om hela tiden är att vi inte har med kostnaden för bilen. Och svaret finns redan i påståendena vi får. Det är en kostnad, det är ingen utgift.

Husbilen är en kostnad

Vi redovisar alltså våra utgifter varje månad. Inte kostnader. Inte intäkter. Inte inkomster. Bara våra utgifter. Vi har valt att begränsa oss till utgifterna då det är det som vi själva var nyfikna på och det är det vi vill vara transparenta med.

Vad är då en utgift?

Det är en ekonomisk term för anskaffningsvärdet och används vid redovisning och bokföring. Om en har lån på en bil och betalar amorteringar och räntor så är det utgifter. Men vi har inga lån, så vi har inga sådana utgifter. Länk till Wikipedia.

Och vad är en kostnad?

Det är när en resurs förbrukas, när det blir oönskade effekter eller det man ger upp för att få nåt annat. I vårt fall är FrankieBoy en kostnad i form av värdeminskning. Det är alltså en kostnad och något vi inte tar upp i vår redovisning. Länk till Wikipedia.

Vår redovisning av utgifter

Vi har skrivit en mening längst ner på varje månadsredovisning om att läsare inte ska glömma kostnaden och eventuella utgifter för själva husbilen om en använder våra kalkyler som inspiration.

Jag kommer länka till det här inlägget i alla redovisningar och hoppas detta förtydligar för dig som eventuellt anser att det saknas en post kring själva husbilen. Den saknas inte!

/Anna

Publicerat:

i:

10 svar till ”Husbilen är ingen utgift för oss”

 1. Profilbild för Reiselinda

  Bra og tydlig förklaring! Tråkigt att den behövs dock! Eran utgiftsredovisning är intressant och inspirerande!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Linda! Jättetrist att det ska behövas. Kul att du gillar våra utgiftsredovisningar.

 2. Profilbild för Barbro

  Det tycker jag har varit/är glasklart.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Skönt att höra! Men det har det inte varit för alla bevisligen.

 3. Profilbild för Husisblogg

  Bra, men tycker nog att ni varit tydliga med detta innan också. Men att förtydliga kan vara bra ibland. Att sådana boenden som jag kostar pengar är ju självklart.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Nu är det iaf förtydligat och förhoppningsvis blir det inte oklarheter. Samt att det blir tydligare för de som eventuellt hämtar inspiration.

 4. Profilbild för Matts Torebring

  Det är väl ändå er egen sak, vad ni lägger på boende och livsstil. Varför ska man kommentera det? Gör som ni vill och må gott.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Absolut! Det har du helt rätt i. Men eftersom vi vet vi inspirerar andra så är det ju bra att vara övertydlig ibland 🙂 Vi gör absolut som vi vill och vi mår väldigt gott! Tack för din omtanke.

 5. Profilbild för Helena

  Hej hopp! Vilket fantastiskt klargörande. Tack och lov har bloggvärlden blivit bättre än den var för tio år sedan. Då kunde man inte skriva om någonting utan att få konstiga pekpinnar. Vi själva har varit förskonade. Det tycks ligga sport hos vissa att alltid syna sömmarna och som likt i en politisk debatt alltid försöker vinna eller se en spricka någonstans i texten. Men idag, tack och lov så förstår människor att en blogg är en sida dit allmänheten är inbjuden till. Där du som skribent äger ordet.

  Jag tycker det är storsint av er att redovisa vart pengarna går. Få skulle göra det. Vi själva gör det (www.projektsunshine.blogg.se). För vi upplever att efterfrågan finns. Hos andra som planerar och drömmer om att skapa sig ett liknande liv, samt hos gemene man som är nyfiken och vill veta mer. Pengar verkar vara hemligt över lag. Bland långseglare ser man sällan några ekonomiska redovisningar på deras bloggar. Och det är ju förutsättningen för alla som vi kasta sig loss, för att se vad det rimligtvis kan kosta. Det letade vi själva efter innan vi gav oss av. Hur sen en båt eller en husbil är finansierad kan ju skilja sig milsvida (vi äger vår båt utan lån tillexempel). Så då kan den som läser lätt själv räkna ut vad husbil/båt kräver för peng för deras egen del.

  Ha en fin dag. Hälsar vi på S/Y Wilma

  Kram

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Japp, förhoppningsvis blir det tydligt för alla nu 🙂 Ja, vi vet ju själva vad vi ville läsa om och nu kan vi dela med oss av det till andra. Det känns viktigt – vi vill ju gärna inspirera fler till ett liv i frihet! Kram

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.