Att fundera och skissa på layouter för vårt tiny house är väldigt roligt!

Det är fantastiskt kul att skissa på vår boyta, men också svårt. Efter att vi bestämt oss att vi inte skulle bygga på hjul så spann kreativiteten igång ordentligt! Jag använder papper och penna i det initiala skissandet, sedan lägger Roger in det som känns bäst för stunden i datorn.

Inspireras av planritningar för Attefallshus och Tiny Houses av olika slag. Men också mycket av layoutbilder som finns på Instagram och Pinterest.

Allt som behövs vad gäller teknik såsom el, värme och ventilation och tjocklekar på väggar etc har jag inte alls med på ritningarna. Nu handlar det om att hitta en smart layout så vi får in det vi vill ha utan att breda ut oss på en för stor yta. Sen får vi lägga till det som krävs för de tekniska sakerna.

Det blev ett vinkelhus, ett avlångt (bilden ovan), ett nästan fyrkantigt och även ett helt osymmetriskt (bilden nedan). Det senare kanske är väldigt opraktiskt ur byggandets perspektiv, men det ger flera bra ytor utomhus under det rektangulära taket.

Det osymmetriska har en boyta på 34 kvm, vinkellayouten 36kvm, det fyrkantiga 30kvm och det avlånga 27kvm. Principen är: ju mindre yta desto bättre, så länge det rymmer det vi önskar.

huslayout litet hus
Det osymmetriska huset

Kommer så klart rita om vår planritning många, många gånger. Förutsättningarna fastställs först den dagen vi har köpt mark. Men det är skönt att få ner lite tankar på pränt. Har ett A5 rutblock som jag kan göra många skisser i!

Jag ritar vidare på papper och Roger håller som bäst på att flytta över den nästan fyrkantiga layouten (som vi tyckte bäst om av dessa skisser) i SweetHome programvara. Där kan vi sedan leka vidare tillsammans när vi kan se allt i 3D.

Och nej, jag förväntar mig inte att du förstår mina enkla skisser 🙂