läsa på webben

Jag läser inte dina artiklar om..

Datorer, telefoner och läsplattor används flitigt till att läsa artiklar, nyheter och andra långa texter på nätet. Gör det tilltalande att läsa, om du vill attrahera fler läsare. Särskilt om du skriver för ett nätmagasin eller företag. Det är skillnad att läsa på nätet och att läsa en bok i många avseenden.

.. det saknas mellanrubriker

Alltför ofta hamnar jag på en blogg eller nättidning tack vare en lockande rubrik i ett nyhetsbrev, en länk i sociala medier eller via mitt RSS-flöde. Jag börjar läsa, men ganska snabbt tröttnar jag om det inte dykt upp en rubrik. Jag känner ofta att jag vill ha ett sammanhang av texten, en möjlighet att kunna välja vilka stycken jag vill läsa. Jag älskar inte att läsa långa rapporter och analyser. Jag blir förbannad när jag tvingas läsa hela artikeln för att se om den handlade om det jag ville läsa. PS. Google gillar mellanrubriker med sökorden!

≫  Här är ett exempel på en artikel som jag inte läste, hos breakit.se, en stor nättidning…

.. om det är lång löptext utan variationer

Eller en bild som mina ögon kan vila på en stund. Eller ett citat i annat format än löptexten, t.e.x kursiv, annan färg eller med färgplatta bakom. Kanske en call-to-action funktion skulle passa in i din text. Är det jätteintressant läser jag kanske ändå, men oftast har jag tappat intresset för det blir ”för jobbigt” att läsa. När allt smälter ihop till en lång textmassa så tappar man läsare. Försök vara lite kreativ. Använd listor, citat, länkar, knappar.. Men det gäller ju att hitta medelvägen även här, du kan inte ösa in olika element för då blir det too much.

≫ Den här killen har fattat hur man skriver dynamiska blogginlägg, michaelalphov.se

.. om det är en nyhet som saknar datum

Det finns många företag som skriver nyhetsflöden men inte vill visa datumet. Det kan finnas skäl till det, även om jag uppskattar att få se när artikeln är skriven. Men när en nyhetssajt utelämnar datumet blir jag väldigt misstänksam. Hur ska jag kunna veta om nyheten är ny eller flera år gammal? Hur ska jag kunna lita på källan? Nej, då väljer jag att inte läsa alls. Har sett det för inte så längesedan men hittar inte ett exempel just nu. Vilket ju är bra!

.. om texten drunknar i annonser

Ja jag vet att det är en viktig inkomstkälla för många. Men jag väljer vad jag vill läsa och faktum är att jag inte vill översköljas av reklambanners hela tiden. En här och där gör inget, de kanske jag rent av tittar på, men när det finns reklam över, under, bredvid och mitt i texten, nej då går jag vidare.

.. om jag fastnar i språket ofta

Jag är ingen språkvetare eller bättre än dig på det svenska språket. Men jag reagerar negativt om jag läser en text där jag fastnar och måste läsa om för att jag inte förstår innebörden. Där meningsbyggnaden är så helt galen att jag inte kommer framåt. Då har intresset falnat.

Bloggare – för er har jag mycket större tålamod!

Självklart har jag större tålamod för bloggare. Alla ska kunna berätta det de vill på sina bloggar utan att känna sig begränsade av språk el. grammatik t.ex. Men jag hoppas ändå ni kanske kan ta till er av dessa tips för att få er blogg  ännu mer attraktiv för besökare. Mellanrubriker är enklast att få till tänker jag.

Finns det något som gör att du väljer att lämna en artikel innan du läst den färdigt?

Detta inlägg publicerades först på vimlewebb.se men är flyttat hit till Webbtanten.

Publicerat:

i:

8 svar till ”Jag läser inte dina artiklar om..”

 1. Profilbild för Helena Roth
  Helena Roth

  Pjuh…. sån tur att du har större tålamod med mig som bloggare. Blev lite svettig där ett tag… trots att jag alltid har med en bild, väldigt sällan skriver så särdeles långt och ofta har något kursiverat eller fetstilt för att markera och poängtera. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Där ser du! Du gör ju redan en del för dina besökare, så det ska bli tydligare och lättare. Kanske du kan slänga in några rubriker med så är du ju på banan (och kan öka din trafik om du jobbar med seo för dina inlägg).

 2. Profilbild för Stella Scott
  Stella Scott

  Precis så! Jag hoppar också förbi sådant som blir för trångt att läsa. Det gäller även bloggar, så jag är lite tuffare än du. 😉 Det måste vara lätt för ögat och det finns så mycket bra material att jag verkligen inte behöver tvinga mig igenom något.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller med om att drömmen vore att alla gjorde lättlästa inlägg, även bloggare. Och jag tvingar mig inte igenom något heller.. för är det för illa slutar jag läsa även hos bloggare. Men jag är mer förlåtande på privata bloggar än vad jag är på professionella sajter.

 3. Profilbild för Gunnar FN
  Gunnar FN

  Väl formulerat Anna. Kunde inte sagt det bättre på egen hand. Frustrerande, eller hur?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Gunnar! Det värmer att just du säger det! Förstår det är frustrerande..hihi

 4. Profilbild för Carina
  Carina

  Bra tankar… Men ett par tillägg – bloggar som jobbar med svart bakgrund och många insprängda färger i texten får mitt intresse att falna. Liksom centrerad löptext – mycket mycket svårläst. Och ibland vuxna som skriver som om de var många år yngre än de är. Kan inte ge ett bra exempel här och nu men texterna blir bara tramsiga.

  Bra tips! Tack för det, Carina

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra tillägg – håller med!

Vädret

Ourique, PT
12°
Soligt
06:5920:06 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 11°C
29°C / 10°C
29°C / 10°C
27°C / 11°C
26°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.