kompostjord

Jord & kompostjord till grönsakerna

Som svensk är det otroligt enerverande att det ska vara så svårt att få tag i bra och prisvärd jord, vi är ju så vana vid att det går att beställa matjord från många olika håll. Nu har jag testat tre varianter här i Portugal.

Här (där vi bor i alla fall, och troligen på många andra platser i Portugal) finns det nästan ingen matjord. Vi har ca 15 cm hyfsad jord överst i fruktträdgården, men överallt annars är det packad lera och sten.

I Monchique i Algarve så komposterar kommunen och säljer till ett bra pris till sina invånare. Men det verkar inte finnas här i Ourique. Jag gav förslaget till min vän borgmästaren, men han ignorerade mig…

För att kunna odla behöver jag alltså tillföra jord med näring och som också är mullrik så rötterna orkar ta sig igenom. Det hade behövts oavsett om jag odlat direkt på marken eller i sålådor.

Nackdelen med sålådorna är att jag har behövt mycket material för att fylla upp dem. Har bottnat med pappkartonger från våra IKEA-inköp bland annat, sedan grenar och annat ris från trädgården. Därefter har jag lagt obrunnen gödsel och överst den bästa och luckraste jorden som jag kunnat frambringa vid tillfället.

Det har sjunkit kraftigt i lådorna när det jag bottnat med trycks ihop av förmultningen och varje år behöver jag så klart lägga ett topplager med kompostjord i alla lådor för att förnya den med mer näring och mull. Så att hitta bra jord jag kan köpa varje år (mindre och mindre förhoppningsvis när våra egna komposter ger avkastning) är viktigt för att arbetet i köksträdgården inte ska vara förgäves.

Nu är i alla fall alla 20 sålådor fyllda och topp-dressade, förberedda för att förhoppningsvis ge oss en härlig skörd av grönsaker i sommar. Många plantor har också hunnit sättas ut och de ser ut att stortrivas trots en mestadels kall april månad.

Vad har jag använt för jord?

Tänkte berätta vad jag köpt för jord och vad jag upplever för skillnader.

Stooor gödselhög!

4 år komposterad kogödsel

Det första lasset med jord kom från en bonde ett par mil bort. Han körde hit det med en stor lastbil och tippade av, för att det ska bli någon vinst för honom var det ett fullt lass som jag behövde köpa. Alltså 13 kubik.

Jorden var mörk och det mesta välbrunnen, men det var också blandat med otroligt mycket småsten. Det mesta växte bra, mindre plantor fick nog kämpa för att hitta plats för sina rötter, då stenarna så klart inte passar för alla typer av växter.

Har även använt denna jorden som understa lager i blomplanteringen.

Fördelar:

 • priset € 200,- inkl. utkörning, vilket blir € 0,8 per 50 liter (men det är för hela lasten, inklusive stenar och obrunnet bajs)

Nackdelar:

 • ingen aning vad kossorna ätit och därför inte heller vad det är i gödslet
 • väldigt tungt att skyffla eftersom det är stenar i
 • saknar mullen som gör jorden luftig, vilket rötterna behöver
 • hårt arbete att skyffla och balansera skottkärra på spångar upp i sålådorna
 • fanns bara en gång att köpa, bonden har inte längre så välbrunnen gödsel
Panorama vy över 13 ton kogödsel.

3 år komposterad kogödsel

När jag nästa gång behövde gödsel kontaktade jag bonden igen, men han hade då inte så gammal gödsel, däremot 3 år gammal, som dessutom hade en del mull och inga stenar. Toppen tänkte jag och beställde 13 kubik av det.

Dessvärre var det otroligt mycket som inte var brunnet alls. Jag fick också med massor av flugor i den leveransen, något vi faktiskt inte alls har många här annars. Fast de är borta nu.

Fördelar:

 • priset, €260 inklusive utkörning, vilket blir € 1,- per 50 liter (men det är för hela lasten och inklusive allt som inte brunnit)
 • inte så tungt att skyffla den gödsel som är välbrunnen, vilket kanske var 1/3 av hela lasten
 • håller vattnet längre än första lasset

Nackdelar:

 • fortfarande ingen aning om vad kossorna ätit
 • väldigt mycket obrunnet
 • hårt arbete att skyffla och balansera skottkärra på spångar upp i sålådorna
 • fanns bara en gång att köpa, bonden har inte längre så välbrunnen gödsel
Ett gäng av alla de säckar jag köpte

Universal köpjord

Eftersom jag inte fick tag i mer jord från bonden och ingen av de jag känner i byn kunde tipsa mig om var jag skulle köpa så fick det bli paketerad kompostjord från plantskolan i Milfontes.

Fördelar:

 • ekologisk jord från hästgödsel
 • väl sammansatt näringsinnehåll
 • lätt att hantera 50 liters påsar,
 • ingen smärta i rygg och knän efter en dag i trädgårdslandet
 • håller vattnet länge
 • välbrunnen, kan använda allt

Nackdelar

 • Priset! € 6,- per 50 liter (utkört på pall, vi fick behålla pallarna)
 • massor av plast

Vilken jord köper jag nästa gång?

Jag skulle gärna köpa jord i bulk, men problemet med att köpa ex Universal i kubiksäckar är att vi själva måste lasta av, och det kan vi inte. Dessutom är det svårt att hantera, skyffla från en stor bag ner i skottkärran och sedan vingla på plankor upp i sålådorna igen.

Att köpa från bonde (om jag hittar någon annan) och få en massa som är obrunnet som jag inte kan använda gör ju att det blir väldigt dyrt. Nu är ju lådorna fyllda och den jord jag behöver framöver måste ju vara välbrunnen för att kunna toppa med. Dessutom behöver jag ha en plats för dem att dumpa det på och de ytorna blir ju färre efterhand som vi fixar och donar.

Även om det är dyrast så är det nog så att jag kommer fortsätta med plastsäckarna. För jag vet att det är bra jord för både mig och växterna (märker stor skillnad på hur det växer). Och det är otroligt mycket värt att min kropp inte värker. Men jag hade självklart väldigt gärna betalat mindre…

Det är inte alltid ekonomiskt lönande att odla egen mat.. Men godare och bättre är det, och det är ju en enorm tillfredsställelse!

Publicerat:

i:

4 svar till ”Jord & kompostjord till grönsakerna”

 1. Profilbild för Anna viebke
  Anna viebke

  Verkligen något man tror ska finnas lätt överallt.
  Du får be vänner ta med i bilarna från Sverige! Istället för andra presenter, så önskar du dig jord 😉
  Det kan inte vara lönsamt att hyra släp (och ev bil) för att hämta på annat håll? Du nämnde annan ort där de har, kan inte få köpa där?
  Jag vet att du kommer lösa problemet, det finns bara lösningar på problem ju. Spännande att få ta del av fortsättningen.
  Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, ja det hade varit något att fylla bilarna med när folk åker söderut 🙂 Det finns ju påsjord här, men eftersom det inte är så lättillgängligt med jord är den dyr.

 2. Profilbild för Chatrine
  Chatrine

  Som tur är kommer ju era behov av köpejord minska vartefter er egen kompost levererar mer ❤️
  Om ni får tag på en gammal gödselspridare eller badkar kan ni ju stötta odlingen med egentillverkad biokol som är en himla bra grej, både för vattenförbrukning och för att fluffa till jorden.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ju meningen att komposten ska minska behovet. Och nu är ju lådorna fyllda så ”bara” toppdressandet som behövs framöver. Vi har dessvärre ingen ved att göra biokol av, så det skulle vi också behöva köpa i så fall 😀

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.