kostnader vid husköp

Kostnader vid köp av hus

Att köpa en fastighet i Portugal kostar mer än bara själva priset på fastigheten.

I Portugal ser det lite annorlunda ut vad gäller utgifter vid köp av en fastighet, än vad det gör i Sverige. Avslutar inlägget med ett räkneexempel.

Stämpelavgift (IS)

0,8% av köpeskillingen (eller taxeringsvärdet, beroende på vilket som är högst) betalas i stämpelavgift. Den ska betalas tillsammans med IMT innan tillträdesdatumet.

Överföringsskatt (IMT)

När en fastighet ska byta ägare betalar köparen en kommunal fastighetsöverföringsskatt. Den är procentuell av köpeskillingen (eller taxeringsvärdet, beroende på vilket som är högst) och flera faktorer spelar in. Det kan bli ganska mycket pengar beroende på fastighetens värde. Så det är viktigt att ha koll på detta så budgeten inte spricker! IMT ska betalas tillsammans med IS innan tillträdet.

En fullständig tabell för 2020 kan du hitta här på engelska

Fastighetsskatt (IMI)

Den som äger en fastighet per den 31 december ska betala fastighetsskatt för kommande kalenderår, uppdelat i 1, 2 eller 3 inbetalningar beroende på beloppet. Det är en skatt som kommunen fastställer varje år. Finns grunder för skattebefrielse. Skatten är 0,3 – 0,8% av fastighetens värde.

Skatten kan tydligen sänkas om fastigheten har hög energieffektivitet.

Extra fastighetsskatt (AIMI)

Om en äger en fastighet som har ett värde över € 600 000,- så tillkommer det 0,7-1,5% skatt. Ska betalas av den som äger en fastighet den 1 januari.

Notarie

I Portugal skrivs slutgiltiga köpekontraktet under av en notarie, annars är dokumentet inte bindande. En notarie är en jurist anställd av kommunen vars uppgift bland annat är att säkerställa att partnerna är införstådda med vad kontraktet innebär samt att alla skatter är betalda innan nyckel och pengar byter ägare. Kostnaden för notarien verkar variera och vi har ännu ingen egen erfarenhet, vi räknar med € 600,- i räkneexemplet nedan.

Advokat

För att köpa en fastighet i Portugal är det bra att anlita en advokat som håller oss som köpare om ryggen, som hjälper till att säkerställa att avtalen är korrekta. De tar olika betalt beroende på vad de ska hjälpa dig med. Eftersom vi inte kommit så långt än så kan vi inte säga exakt vad det kommer kosta. Har läst 1% på andra sajter så använder det i nedan räkneexempel.

Besiktning

Det kan absolut vara intressant att göra en fastighetsbesiktning för att säkerställa att huset är så bra som en tänkt sig. I Portugal finns inte dolda fel försäkringar utan det är du som köpare som behöver vara införstådd med vad du köpt. En uppskattning på kostnad för en besiktning är € 500 för en villa.

Räkneexempel

För att förtydliga de här avgifterna gör vi ett ungefärligt räkneexempel på ett hus som är beläget i ett urbaniserat område och avsett som ett hem (inte sommarhus eller turistbyggnad).

Fastighetens värde: € 200 000,-
SI: € 1 600,- (vid köpet)
IMT: € 4 913,- (vid köpet)
Advokat: € 2 000,- (vid köpet)
Notarie: € 600,- (vid köpet)
Besiktning: € 500,- (vid köpet)

IMI: € 900,- (varje år)

€ 200 000 i försäljningspris ger ytterligare kostnader på € 9 613,- och då är inte IMI medräknat då det ju är en årlig kostnad. Slutsumman inklusive ovan kostnader blir € 209 613,- i ovan exempel. Har använt denna simulator för att räkna ut IMT.

Det kan ju vara bra att ta höjd för!

Här kan du läsa om de faktiska kostnaderna för det huset vi till slut köpte!

Publicerat:

i:

,

7 svar till ”Kostnader vid köp av hus”

 1. Profilbild för Sven
  Sven

  Hej
  Det verkar som det är många som vill äta på kakan.
  Mer byråkratiskt än i Sverige
  Lycka till med fortsatt letande.
  Är vädret ok , kan man vistas utomhus i shorts?

  1. Profilbild för Anna

   Ja mycket är mer byråkratiskt här. Det är kallt där solen inte skiner. Då njuter vi i shorts. Just nu väldigt kallt i hela landet dessvärre, även i Algarve. Men mitt på dagen skönt!

 2. Profilbild för AnnSofie Sniwe
  AnnSofie Sniwe

  Nä, det är inget krav på att ha en advokat till hjälp när man köper hus. Det finns andra billigare alternativ om man vill.

  1. Profilbild för Anna

   Jasså då har vi blivit felinformerade. Tack för att du rättar mig! Ska leta reda på var jag löst det o se om jag kan hitta ny fakta.

   1. Profilbild för AnnSofie Sniwe
    AnnSofie Sniwe

    De flesta använder en advokat ändå, de tar dock rejält med betalt (kanske mer av utlänningar) och är ofta inte alls snabba.
    Vi använde oss av en firma att rådfråga, som kan både svenska och portugisiska och det är ju en fördel. Sen vid själva köpet hade vi bara mäklaren.

   2. Profilbild för Ove Lundqvist
    Ove Lundqvist

    Ujuj och en del klagar på svenska skatte systemet, ser lite mer bekymmersamt ut i portugisiska skattesystem, åtminstone för köpare.
    Lycka till med ert sökande.

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.