Marguerite. och Kjell

Marguerite & Kjell fortsätter så länge de är friska och har lust

De hyrde en husbil i två veckor och sedan var de fast, precis som för oss. Nu är de pensionärer och spenderar sommaren i Sverige men resten av året i Europa.

Vi har följt Husbilen Franny sen vi själva började detta livet, och vi är jätteglada att Marguerite & Kjell ville vara med i vår serie av artiklar där andra husbilister på heltid berättar om sin livsstil. Önskar er mycket läsnöje!

Marguerite & Kjell

Jag heter Marguerite Koos (66år) och är gift med Kjell Lindblad (70år). Vi är Svenskar och vi har bott permanent i vår Husbil ”Franny” i över 4,5 år. Innan dess bodde vi i en lägenhet i Nacka. Vi är skrivna på ”kommun o församling” i Nacka. Vi har fortfarande vårt företag kvar och har postbox som en kompis tömmer en gång i månaden, han skannar det som är viktigt och sänder en pdf till oss. Men med åren har man kunnat minska posten till nästan ingenting. Våra fritidsintressen är resor, promenader, internet, god mat och dryck, böcker. ”Husbilen Franny” hittar du som egen profil på Facebook. Där kan man följa våra resor men också läsa lite om ditt och datt i anteckningar.

Franny

Franny är en Frankia I 840 QD årsmodell 2009, den har för ett par dagar sedan gått 10 000 mil. Vi har vanliga stödben som vi aldrig använder. Vi har dubbla bodelsbatterier och en solpanel på taket. Naturligtvis en markis kanske det viktigaste. De första 2 åren när vi bodde i Sverige på vintern hade vi ett standbytält, det har vi nu gjort oss av med. Första året hade vi cyklar med oss men de sålde vi efter ett halvår då vi inte använde dem, vi promenerar hellre. Jag har med mig en halv trädgård eftersom jag älskar blommor. Franny är 8,40 lång och 3,20 hög. Hon väger 5000kg och lastvikten är av detta 1000kg. Nej jag skulle inte vilja ha en annan husbil.

husbilen franny
Husbilen Franny

Möter avundsjuka

Vi hyrde en husbil för 8 år sedan och åkte upp till Lappland i 14 dagar, då insåg vi att detta var exakt det vi ville göra när vi blev pensionärer, så vi började leta. Vi var nog inne i 1000-tals bilar utan att hitta det vi ville ha. Vi hade en kravlista men det handlade också om känslan, vi sökte ju ett hem. Vissa bilar hade vi inte ens tänkt på då de låg i en prisklass vida över vår budget tills vi plötsligt såg en begagnad Frankia… 2 år för tidigt och plötsligt hade vi en 8 meters husbil stående på gatan. Vi har fortfarande ett stort förråd med alldeles för mycket saker kvar, dessutom så plockar vi fortfarande BORT saker ur husbilen. Vi älskar den här livsstilen och bryr oss föga om vad andra tycker. MEN de flesta är avundsjuka och tycker vi är tuffa som törs. När vi luffat omkring för mycket tycker jag det är skönt att boa in sig ett tag.

Pensionärer med sommarjobb

Vi är nu pensionärer båda två, fast Kjell sommarjobbar lite för att han älskar att köra lastbil. Vi koncentrerade de sista 2 åren som vi jobbade och bodde i Sverige på att bli av med utgifter och se över varje liten utgift. Behövs detta? Det gör att vi inte har speciellt mycket mer än bilen(+skatt+försäkring) +förrådet +postboxen +telefon +bredband +DN +Storrytell +moderskeppet +bokföringsdamen. Om ett år minskar dessa kostnader för att vi lägger ner företaget. Som sagt vi har ett förråd med saker som blev mer saker när först pappa och sedan mamma dog. På sikt skall man ju bo i lägenhet när man blir gammal då behövs nog vissa saker. Man lär väl inte få hemtjänst i husbilen i Spanien 🙂

Föredrar naturistcampingar

Tidvis fricampade vi varannan natt men den senaste resan har vi bott på camping nästan alla nätter. Mest för att det inte funnits så mycket ställplatser i de länder vi åkt igenom.

Vi bor för det mesta på Naturistcampingar där det finns, det är så skönt att inte behöva tänka på kläder och krångla med herr och dam toaletter. Atmosfären på dessa campingar är också trevligare glada människor som hejar på alla, fast medelåldern är hög.
Favoriten nummer ett är där vi står nu. Almanat utanför staden Torre del Mar. Här i Spanien. Det är en naturistcamping tyvärr väldigt dyr så vi kommer att flytta till en textilcamping i Januari, det skiljer över 200 E per månad.

När vi är på resa i vanliga fall brukar vi stå på ställplats 2 nätter och sedan stilla på camping 3 nätter. Beror lite på om jag behöver tvätta. Vi klarar oss 3-4 dagar utan nått men eftersom vi har ett vattenproblem så gör vi sällan det. Vi letar efter ställplatser med el och toalett i första hand. Har sällan problem att hitta plats för att Kjell tar in den här bilen varsomhelst 🙂

Husbilen Franny
Inboad på camping med bland annat blommor och markis.

Mil efter mil

Vi kör ca 1200 mil/år Detta året blev det nästan 700 mil bara på resan till Spanien. Därför att vi skulle till Grekland och Italien på vägen till Spanien, det har varit väldigt kuperat tidvis. Vi har inga problem med lite berg och backar även om vi stannade en stund på väg ner från Andorra för att kyla bromsarna. Vi undviker normalt Betalvägar och motorvägar, men eftersom vi skulle till Aten så fick vi ge oss och betala, det hade blivit FÖR långt. Trafikanterna i de länder vi besökt på denna resan är minst sagt våghalsiga, men när man väl kommer till Spanien är det lugnare. Till Våren åker vi hem via Portugal och atlantkusten och troligen via Paris. Så det är lite olika. Vi kommer nog att åka via Kroatien ner nästa höst för att vi inte är färdiga med norra Italien.

Några problem?

Vi har haft TUR så Franny har bara gått sönder i Sverige. Vi har en vattenläcka som ingen hittar orsaken till, så vi kör med dunkar. Vilket inte är så krångligt som det låter. Dricksvattnet är ju ändå på dunk. Visst kan man ibland sakna en fast bostad men det fria livet uppväger än så länge

Just nu och i framtiden

Just nu har vi kommit fram till vår destination för vintern, nu står vi här tills i slutet på mars då vi sakta tar oss norrut. Vi köper försäkring till den 15 maj så då skall vi vara i Sverige. Sedan räknar vi med att lämna Sverige i början av september igen. Vi tänker hålla på så länge vi är friska och har lust att luffa runt, när det inte funkar så får vi skaffa bostad. Vi står i kö både i Blomsterfonden och i vanlig bostadsförmedling.

Alla bilder är fotade av Marguerite & Kjell.

/Marguerite Koos

Publicerat:

i:

9 svar till ”Marguerite & Kjell fortsätter så länge de är friska och har lust”

 1. Profilbild för Rolle o Carina
  Rolle o Carina

  Låter som ett trevligt och fritt liv,fler o fler gör det!

  Ha det gott……….Snöat i natt 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jobbigt med snö, tycker vi i alla fall 🙂

 2. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Kul att vi kom med i er serie.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kul att ni vill vara med!

 3. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Trevligt att ni släppt in andra och att de vill dela med sig av sina liv i Husbil

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack, vi tycker det är både roligt och viktigt att ni läsare kan få läsa om andras erfarenheter också.

 4. Profilbild för jill
  jill

  Jättebra inlägg. Vi är ju strax pensionärer med. Så fint att läsa hur de gjort.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hej Jill! Hoppas ni mår bra 🙂 Tycker också det var intressanta svar de gav. Kanske vi ses på Fotö igen i sommar.

   1. Profilbild för jill
    jill

    Vem vet. Vi trivdes jättefint där. Kram på er! ????

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
26°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.