Varje odlingssäsong ger alltid nya lärdomar, det är en av tjusningarna med odlandet tycker jag. Vädrets nycker är den stora utmaningen så klart men också nya grödor och nya sorter är spännande. Så idag skriver jag ner några av de saker jag lärt mig just den här vår/sommarsäsongen.
Först och främst så kom den första värmeböljan tidigare än vanligt, vilket påverkade allt som växer så klart. Så varmt brukar det bli först i juli/augusti och då är ändå plantorna på väg att tröttna efter att ha gett generösa skördar.
Med den blöta och kalla våren och sedan ganska snabbt bli extremt varm så blev vårens odlingssäsong ännu kortare än vad den redan är. Ja, vi har två odlingssäsonger, men de är korta, åtminstone för vissa grödor, då vi har extrem värme på sommaren samt kyla & frostrisk på vintern.
Gurka
Jag har nu lärt mig att beska gurkor beror på för lite vatten. Tidigare år när de blivit beska har jag utgått från att det har att göra med att växten börjar tröttna, eftersom det varit senare på sommaren. En annan anledning jag trodde var att de skördats utan att vara helt mogna eller rent av övermogna. I år hann vi knappt börja njuta av de egna gurkorna förrän de blev beska, trots att plantorna var gröna och fina.
Jag googlade och lärde mig då att det beror på för lite vatten när det är varmt. Storleken på gurkorna påverkar inte smaken alls, så vi kan fortsätta skörda små gurkor då de är krispigare! Vi skalar gurkorna nu, där den mesta beskan sitter, för än vill vi inte sluta skörda dem.
Lärdom: när det är varmt, vattna både morgon och kväll och ingen idé att ha krukor med gurkor i polytunneln. Inläggningsgurkorna verkar ha en kortare skördesäsong än de vanliga.


Gurkmelon
Fick fröer av svärmor på gurkmelon. Något jag aldrig odlat eller ätit förut. Melon har inte funkat bra över huvudtaget för de har kokat i värmen. Men glad i hågen sådde jag de här fröna och i förra veckan var en gul, som de ska vara för att vara mogna, och jag såg fram emot efterrätten då den skulle förtäras. Men nej, den smaken var inte för oss. Det kan absolut vara så att smakerna inte utvecklas som de ska här hos oss och att den är väldigt god i ett kallare klimat.
Lärdom: melon funkar inte hos mig. Vattenmelon ska jag dock prova något år.
Svartkål
Kål av alla sorter är en vintergröda här, men jag hade frön av svartkål som jag planterade i våras när alla andra typer av frön åkte ner i jorden. Och de har faktiskt gett ganska bra, även under värmen så klarar de etablerade plantorna livet bra. Men, det finns andra än jag som vill äta svartkålen.
Lärdom: odla gärna svartkål året om, men skydda den mot ex. gräshoppor under sommaren. Blommorna lyser verkligen upp, bind upp så de kan stå länge!


Lök
Jag samodlade lök med alla möjliga andra plantor, men de andra plantorna skymmer lökblasten så den får inte den mängd sol den vill ha. Så om det ska göras igen behöver det vara med ex. sötpotatis eller andra låga plantor. Det har inte funkat optimalt med rödbetor och pumpa i alla fall, nedan bild visar de stackare som fanns under rödbetsblasten.
Lök är en gröda som har strulat varje gång, antingen äter någon upp plantorna eller så växer de dåligt. En enda gång har jag fått en fin skörd, och det var några år sedan nu. Är det värt det kan en undra. Kanske ska välja grödor som inte krånglar. .
Lärdom: strunta i att sprida ut löken i alla lådor, välj en låda i strålande sol och plantera ut sent när larver i jorden blivit insekter som flugit iväg. Eller köp löken istället.

Fänkål
De fänkålsfrön som sås på våren hinner inte skapa ”klumpen”, plantan går snabbt i blom när det är varmt. Nu är ju blommorna väldigt fina och fröer är gott, så de fyller ändå en funktion både för oss och insekterna. Men om jag vill ha fänkålsskörd så är det på vintern de ska drivas fram.
Lärdom: sommar = blommor och frö, vinter = skörd
Majs
Två odlingslådor med majs räcker. Att använda ett bevattningsmunstycke där jag kan ändra strålen är perfekt eftersom det är på majsen som bladlössen gärna gömmer sig. I år vann jag kampen mot dem tack vare det munstycket!
Lärdom: håll utkik efter bladlössen och spola bort dem med hård stråle när du ändå vattnar varje dag


Koriander
Vårplanteringen hann jag skörda lite grann av, men de gick snabbt i blom när värmen kom tidigt.
Lärdom: strunta i att odla koriander på sommaren. Så massor på vinterhalvåret och frys in i stället (går utmärkt) så det finns för sommarens behov.
Bovete
Har ju berättat om boveteexperimentet i ett eget inlägg, men vill ha med det här också så jag inte missar..
Lärdom: Så direkt på odlingsplats i början av mars.

Dill
Dill är inte en gröda som används i det portugisiska traditionella köket. Men det går utmärkt att odla här trots att jag fått höra flera gånger att det ska vara svårt. Samodling med sötpotatis har funkat bra och krondill utvecklades av alla plantor efter ett tag. Vilket är gott till inläggningar.
Lärdom: Dill funkar bra att odla på våren, när värmen kommer går de i blom men det är ingen nackdel då både blommor och frön är användbart och uppskattat av insekter.

Lämna ett svar