Jag har 20 stycken ca 2,5 x 1 meter och 50-60cm höga odlingslådor, alla i trä, men det håller inte i längden. Så de kommer successivt bytas ut mot ett annat material. Men det blir också några nya.
Torkan vrider plankorna och fukten gör så de ruttnar, dessutom blir de angripna. Alltså tre faktorer som gör att de inte håller måttet i längden. Att klä insidan med plast vill jag inte göra för där samlas snäckor och andra skadedjur. Nu rinner vattnet ut mellan plankorna som vridit sig och något djur har borrat hål i plankorna. Vi visste det inte var det bästa materialet att bygga med när vi satte upp sålådorna, men det var det snabbaste vi kunde göra och det var viktigt för oss att få igång odlingen när vi flyttade hit. Det var temporärt med förhoppningen om att det skulle hålla några år.
Här kan du läsa om de första 8 odlingslådorna och här om de resterande 12 när de byggts klart.
Men nu kommer vi alltså successivt byta ut materialet från trä till något annat. Vi har försökt att klura ut vad som är bäst. Vad som är mest hållbart, prisvärt och funktionellt för oss.
För att få vägledning har vi har pratat med Dave, en av killarna som byggde vår pool, han är byggare och trädgårdskunnig och har bott här i Portugal i många år. Jag har stort förtroende för hans kunskap om hållbarhet och vårt klimat. Han rekommenderade att bygga i betongblock och sedan putsa insidan av blocken med vattentät puts. En puts som alltså klarar en mer eller mindre ständig påverkan av fukt.
Så just nu är det vad Roger jobbar med i trädgården. Han har tagit bort komposterna och där ska det placeras nya sålådor i stället, plus att det blir en liten odlingslåda där vi hade ett citronträd som inte trivdes.
Kan en få för många odlingslådor? Jag tycker inte det, för om jag inte vill odla grönsaker så kan jag ju plantera blommor. Både ettåriga, tvååriga och perenner. Eftersom marken är fattig så gör odlingslådorna att vi kan ha en lummig trädgård som är bra för oss, djuren och miljön. Det känns som en bra investering tycker vi.
Det är mycket mer arbete med den här typen av permanenta odlingslådor. Roger har mätt ut och märkt upp var de nya lådorna ska vara, tagit bort lagren av makadam och fint grus (singel) samt fiberduken. Han gräver ut jorden för att kunna göra ett fundament som är plant (hela vår tomt sluttar), det blir som ett dike och det behöver han använda bilmaskin för i den stenhårda torra jorden. Jorden kör han iväg med skottkärra till andra planteringar och till terassen på ängen. När det är klart ska han lägga ut fiberduk i dikena och sen på med singelgrus. Han har byggt gjutformar av träet från bland annat de gamla komposterna och nästa steg är att gjuta grunden i betong med armering. Därefter kan han sedan mura upp väggarna ovanpå grunden och sen putsa insidan.
Nästa steg är att fylla med jord och jag kommer jag flytta dit jord från de odlingslådorna som är i sämst skick samt gödsel från högen på ängen. Alltså tömma dem och möjliggöra för Roger att påbörja ombyggnaden av dem när han har tid och lust.
Betong och cement är det billigaste byggmaterialet här, medan trä är riktigt dyrt. Jag hade gärna byggt i vackert tegel, men det är för dyrt. Har även letat på begagnatmarknaden men det kostar mer per styck än vad betongblocken gör, som är 4 ggr så stora. Dessutom är risken för ras mindre med de stabila betongblocken, det blir ju ganska stort tryck inifrån av jord, plantors rötter och vatten.
Jag har också en förhoppning om att jag lättare ska kunna hålla efter myrorna i den här typen av lådor och kanske att jag inte behöver vattna lika mycket då fukten behålls bättre i en ram med betong än trasigt trä.
Hur utsidan ska göras snygg utan att kosta stjortan har vi inte bestämt än, men det gör inget, det kan få ta tid. Idéer är varmt välkomna!
26 svar till ”Nya & bättre odlingslådor på gång”
Har ni provat att bokashi-kompostera i värmen? Har funderat så om det fungerar söderöver. Här i Sverige har det gett mig den allra bästa jord jag någonsin odlat i och jag har funderat på om det skulle fungera för mig i Spanien också.
Ja vi har komposterat i Bokashi sedan vi flyttade hit, superbra verkligen! Jag har skrivit om det i många inlägg.
Trä är ett material som tilltalar mig men jag är också medveten om dess svagheter och att livslängden är begränsad. Det märker man även i Sverige. Det låter väl alldeles utmärkt med en mer permanent lösning och bra dessutom att lyssna på goda råd från en erfaren hantverkare. Det låter som ett rejält arbete men en gedigen lösning är värd jobbet.
Jag gillar också trä, bland annat därför vi har det i pergolan och staketet runt poolen. Men i sålådorna blir det väldigt ohållbart 🙂 Det blir nog bra med nya bygget, även om det är mycket jobb.
Det blir nog toppen med den nya modellen på sålådor. Och som du skriver så kanske det inte krävs så mycket vattning heller.
Ha en bra tisdag.
Kram Carin
Det tror jag med! Hoppas på mindre vattning, det vore en riktig bonus. Kram
Trä är snyggt, men som sagt det håller ju inte i evigheter, putsad betong kan också vara snyggt.
Med vattentät puts på insidan bör de väl hålla fukten?
Jag har en kruka i betong, utan vattentät puts, den suger åt sej vattnet så i den har jag växter som inte är så törstiga. Myror och getingar äter väl trä? Jag har sett att det ligger små spånhögar vid en av mina stubbar, men har ingen aning om vem som orsakat de.
Nu fick jag mycket att fundera över 🙂
Kram
Nä det håller inte i evigheter och här inte ens i tre år.. Vi får se vad vi gör på utsidan, vi hoppas de kommer hålla fukten på insidan. Jag vet inte om myror, men det finns bin (eller getingar) som äter trä, eller äter sig in i träet för att lägga sina ägg. Kram
Imponerande jobb ni gör, spännande att se slutresultatet!
Ha det gott!
Tack! Ja det kommer lite bilder när det är klart och växer något i dem 🙂 Detsamma!
Fint att ha lite experthjälp när de gäller byggandet av dessa sålådor, ju längre det håller sedan ju bättre är det ju.
Tillönskar dig ett stort lycka till med allt, ha det bäst nu.
Väldigt skönt med expertråd! Tack detsamma!
Mycket jobb i första skedet men kanske desto mindre när de väl är på plats. Kanske tycker Roger att det är roligt att ha ett projekt som han kan hålla på med ganska länge. Jag är säker på att ni båda får till både odlingar och utseende på de nya lådorna på ett fint sätt. Men det är nog bra att inte stressa fram några beslut om dekor på utsidan. Rätt som det är ploppar idéerna upp i hjärnan 😀
Kram
Visst tycker Roger det är kul att ha lite projekt på gång, som han kan fixa med när andan faller på. Stressar var det längesen vi gjorde 🙂 Tack! Kram
Vilket arbete! Men det kommer att bli toppen då det är klart. Lycka till!
Det hoppas vi verkligen! Tack!
Ni är otroliga ni två. Men
trä är trä …
Det blir fint det där när det blir klart.
Duktiga ni!
Kram
Tack, ja trä är trä och du har säkert märkt att det håller väldigt kort tid i våra klimat. Kram
Vilket jobb! Men förstår att det är värt det. Hoppas lådorna levererar och håller måttet, så att säga 😉
Tack! Ja det hoppas vi 🙂
Jag hann bara läsa, men inte kommentera nåt igår. Tycker det låter väldigt smart att lyssna på råd från nån som både är byggare och dessutom trädgårdskunnig. Så oerhört värdefullt när man kan få bra råd från någon som är kunnig! Och ett stort projekt blir ju hanterbart när man kan ta det i omgångar och beta av en bit i taget. Dessutom brukar detvara mycket roligare att jobba med något som ger ett långsiktigt resultat – snarare än något som man måste göra om igen inom kort (som städning t.ex. – inte min favoritsyssla! 😉 ) Att bygga något som man har i många år känns ju meningsfullt.
Det vore jätteskoj att få följa bygget i de olika delmomenten – kan man hoppas på lite uppföljande bilder framöver?
Var på vippen att börja googla ang. hållbar och tålig yta på betongblock utomhus, men semestern är slut så nu går det ju åt en massa tid till att jobba igen! 😮 Svårt att vänja sig tillbaka till det. :-/
Lycka till med bygget!
Det blir absolut fler bilder från bygget. Hur vi ska göra utsidan får vi se. Det går ju alltid att putsa och måla, men det känns onödigt dyrt. Sen kan en ju bara måla direkt på betongen också, men då behövs nog en färg som släpper igenom fukt och vilken färg skulle jag då ha, vitt blir så himla vitt… olika färger blir som en lekplats.. Jag vet inte. Tills vi vet vad vi tycker blir bäst så får det vara betongfärgat. Ha det bra med jobbet, förstår det är svårt att vänja sig. Tack!
Det där blir rejält, både underarbetet och de färdiga lådorna. Men är de bara för sådd eller är de för odling? Undrar eftersom du kallar dem sålådor istället för odlingslådor?
Hade jag valt annat än mitt faluröda trä så hade det blivit cortenstål Jag gillar rost och så blir väggarna nätta.
Ganska ljust blå färg skulle väl vara snyggt? Hehe, nej då, jag är inte jävig …
Har inte tänkt på vilket ord jag använder där, men du har helt rätt. Det är ju odlingslådor, eftersom jag sällan sår i dem. Men i början sådde jag, så kanske det blev sålådor då och har hängt kvar. Ska skärpa mig, och se till att jag använder rätt ord framöver. Tack! Eftersom de är 50-60 cm höga så har jag inte råd med stål.. tror inte det är optimalt här i värmen heller. Men det är snyggt! HAhhaha, ljusblå färg kanske det blir på en låda, för din skull då 🙂
Ja trä håller inte. Näst år måste vi byta våra odlingslådor. Vilket spännande projekt. Ska bli roligt att följa det.
Nä det håller inte länge alls här, vi får se hur det blir med våra betonglådor 🙂