Nya plantor dykt upp i trädgården

Jag rensar en del i trädgården nu och då dyker det upp lite nya plantor!

För att ge odlingsbäddarna bästa möjliga förutsättning så rensar jag bort det nu ganska gula gräset och ogräset. Intressant ord det där faktiskt, ogräs.. Nåja, jag är försiktig när jag rensar för jag vill ju inte ta bort någon självsådd planta som kan ge något ätbart. Och jag har minsann hittat två favoriter!

Physalis

När jag hade mitt stora växthus i Sverige (i Vimle) så odlade jag physalis, den spred sig och jag fick upp små plantor överallt. Och här har det nu i det höga ogräset kommit upp en stor och fin planta. I Sverige fick vi massor av frukt, men många ganska små bär. Här hoppas jag det blir stora och härliga frukter att njuta av.

Intressant att den trivs här i vår lerjord då den gillar mullrik jord. Men visst den har slagit rot där det stod en tuja förut, och där är det ganska porös jord. Näring har den fått så hoppas den ska bli nöjd. Dock ser den lite ledsen ut och börjar bli angripen av någon som äter bladen.

Björnbär

På två ställen har det dykt upp ett par björnbärsgrenar och nu ser jag bären som börjat utveckla sig. I Sverige försökte jag med björnbär men de blev aldrig söta nog, hann inte mogna klart i zon 5. Men här kommer de ju bli mogna, så hoppas jag hinner smaka innan fåglarna tar dem. Den ena står väldigt otillgängligt i den delen av trädgården jag inte alls bryr mig om just nu.

Även björnbär gillar mullrik och näringsrik jord, så jag ska ge den flytande näring och sedan rensa bort lite ogräs omkring den så jag dels kan hålla bättre koll men också ge den de bästa förutsättningarna jag kan.

Två ganska syrliga bär i Sverige, men som jag hoppas kan bli något sötare här 🙂

Håll tummarna för att de här kompisarna trivs fortsättningsvis! Älskar mångfald även i trädgården.

Publicerat:

i:

4 svar till ”Nya plantor dykt upp i trädgården”

 1. Profilbild för Urmas Lepp
  Urmas Lepp

  Physalis är en av mina favoriter också. Vi hade ett uterum i huset i Sverige och där planterade vi Physalis som växte och blev otroligt stor med massor av goda bär. Kom att tänka på att Physalis har ett konstigt namn på svenska. Undrar just vem, och varför, man har döpt den till ”Judekörs”?

  1. Profilbild för Ove Lundqvist
   Ove Lundqvist

   Japansk lykta förekommande namn ”Judekörs” vilket inte är ätbart.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Aha, bra med den upplysningen!

  2. Profilbild för Anna Forsberg

   Det namnet har jag aldrig hört 🙂 Jag använder physalis. De är så himla goda så det är väldigt roligt att det dykt upp en sån planta.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Växlande molnighet
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.