ställplats

Om vi skulle ha en ställplats

Drömmarna om ett pensionat eller hotell har helt försvunnit i och med denna livsstilen. Nu pratar vi ibland om att vi kanske ska ha en ställplats istället.

Sist vi bodde på hotell så insåg jag att min dröm om att en vacker dag driva ett pensionat eller litet mysigt hotell, är helt borta. Däremot kan vi ibland prata om att en ställplats vore roligt. Om vi köper en fast boplats vill säga, för den skulle finnas på vår egen mark.

Vi inspireras av många olika platser vi besökt, men vi avskräcks också av bristen på innovation.

Vår ställplats

Om vi hade en ställplats skulle den vara liten. Kanske 10-12 platser bara. Om en har betalat för en pitch kan husbilen användas för utflykter eller annat men ändå inte förlora sin plats. Det skulle finnas tydlig markering för bebodda pitchar, oavsett om husbilen står där eller inte.

Vår ställplats skulle endast vara för husbilar, inga personbilar kommer det finnas parkering för, därför funkar det inte med husvagn eller husbil med bil på släp.

Bokning/betalning

Det skulle gå att förboka plats, mot förskottsbetalning för första natten. Med den möjligheten kan personer som verkligen vill nyttja vår ställplats vara säker på att få en pitch. Om en inte vill förskottsbetala kan en alltid chansa på något ledigt, precis som det är på de flesta boplatser idag.

Exakt hur betalning skulle se ut har vi inte funderat kring, det får liksom bli det som är mest funktionellt där och då. Men enkelt är viktigt.

Layout

Underlaget för husbilen skulle vara stabilt grus. Varje plats skulle ha en uteplats med gräs, konstgräs, plattor, trätrall eller annat trevligt. Kanske en blandning. I skissen ovan är det trall med krukor åt ena hållet och gräs eller konstgräs med rabatt åt andra hållet. Det skulle vara omöjligt att parkera fel, grannar ska inte tvingas dela uteplats eller stå för tätt. Beroende på höger- eller vänsterstyrd husbil så backar eller körs bilen in. Alla pitchar har fri sikt framåt då platserna är placerade på en endaste rad. Fyra meters uteplatser gör avståndet till nästa husbil tryggt.

ställplats bunn
Bauergården i Bunn har fina pitchar!

Faciliteter

Varje plats skulle ha el, vatten och gråavlopp. På området skulle det finnas kassettömning. Ingen toalett eller dusch. Om det skulle finnas tvättstuga och utedisk beror nog på i vilket land ställplatsen skulle ligga. Vi vill inte ha en ställplats som kräver konstant städning utan tänker att våra gäster gärna använder sin egen toalett, dusch och kök. Det skulle också finnas en hörn med färska kryddor och/eller annat ätbart som passar för platsen och säsongen. På varje pitch finns det gjutna krokar för att tryggt kunna fästa markisen med sina stormlinor.

Aktiviteter & event

Beroende på läget så finns tankar om olika event och aktiviteter. En del gratis, andra som en betalar för och sådana som ger reducerat boplatspris. Inte fester och högtidsfirande, utan mer ”prova-på”-aktiviteter, små byggprojekt, safta/sylta, trädgårdsarbete, utflykter med mycket mera. Planerade och spontana grejer, sånt som tar kort tid att göra, men också kanske några timmar. Om vi har en personbil så skulle den kunna användas till att göra gemensam matshopping. Pingisbord, boulebana samt cykeluthyrning skulle finnas. Vi tänker att här kan endast fantasin hos oss själva eller våra gäster sätta begränsningarna!

Pris

Det ska vara lite dyrare än genomsnittet. Elen ingår inte i dygnspriset utan det skulle kosta ganska mycket extra, för att uppmuntra att den bara kopplas in när den verkligen behövs. Vattnet kanske också skulle kosta, beorende på i vilket land ställplatsen skulle ligga i.

Ja det är nog så långt vi kommit i våra tankar kring vår eventuella framtida ställplats. Det är så himla roligt att spåna kring sånt här. Och det förändras dessutom för varje gång vi berör ämnet. Så om det blir verklighet så ser det säkert annorlunda ut än vad vi skrivit här.

Skulle du vilja bo på vår ställplats? Varför/Varför inte?

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

16 svar till ”Om vi skulle ha en ställplats”

 1. Profilbild för Kristina Tilly
  Kristina Tilly

  Så helt perfekt! Vi som helst använder det vi har i husbilen har ju ofta ett problem att bli av med gråvattnet! Vatten kan man ju alltid hämta, men det är ju värre med avloppet! Det som du skissar på är ju rena drömstället!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad roligt att höra – om det blir verklighet 😀

 2. Profilbild för Jorunn
  Jorunn

  Vi kommer med vår lilla plåtis. Tror vi har (Och här haft) samma dröm. Alltid velat ha ett B&B men sedan vi köpte plåtisen har ställplats dykt upp i huvudet. Brist på toatömning många ställen. Ström behövs inte för oss sommartid. Och gillar skarp att det bara ska va en rad, samt att man kan åka iväg och ha son plats kvar tills man är tillbaka. En del har svårt att parkera enl
  4 meters regeln. Utsikt mot hav/vatten eller Tscanas böljande kullar, eller kanske en alptopp. Vi kommer ????????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jamen sedär, vi kanske får starta en kedja av grymma ställplatser 🙂

 3. Profilbild för Marguerite Koos
  Marguerite Koos

  Tyvärr skulle vi inte bo på er ställplats. Utan dusch och toalett finns ju inget skäl att stå på en ställplats. Speciellt som vi ju levt utan eget vatten i 2 år nu, Inte ens fabriken har kunnat hitta vår läcka. El för att ladda datorer och kunna använda tex vattenkokare. Er Layout ser toppen ut och att ordna aktiviteter också kul. Minigolf är vårt förslag. Färska kryddor är ju en toppenidé. Har ni varit på Gotland? Sandkvie ställplats är det trevligaste vi varit på. Större än ER men den har verkligen allt, tex Bastu, grillar att låna, spel att låna, tvättstuga, närhet till affär, fräscha duschar/toaletter, Utekök plana platser. 😉 Vilken KUL ide att drömma ihop en egen ställplats 🙂

  1. Profilbild för Gisela
   Gisela

   Vi skulle mer än gärna komma till eran ställplats, nyttjar aldrig ofentliga hygien utrymmen ändå, perfekt att ha kvar platsen om man vill sticka iväg en sväng. Minigolf är ju alltid kul men där krävs ju ett visst underhåll. Lycka till med era planer ????

   1. Profilbild för Anna
    Anna

    Härligt Gisela, då finns det hopp om vi skulle slå till nån gång 😀

  2. Profilbild för Anna
   Anna

   Bra input, tack! Campingplatser finns ju får er (och andra) som vill ha ständig el, dusch och toalett. Ska kolla in Sandkive SP, tack för tips, dock är vi oftast inte intresserade av platser som har ALLT 😀 Alltid roligt att fantisera och fundera.

 4. Profilbild för Bibbi Ekstrand

  Kul! Vi har faktiskt också pratat om att bygga en ställplats men lagt ner det av olika anledningar. Era planer ser bra ut men jag skulle nog vilja ha tillgång till dusch och wc då vore det optimalt.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vad kul! Dusch o WC kommer vi aldrig erbjuda (hatar att städa såna utrymmen), eller jo, kanske en härlig utedusch 😀

 5. Profilbild för Lotta

  Vilken förträfflig idé!!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack!

 6. Profilbild för Reiselinda

  Själva platsen låter underbar, så den skulle jag gärna villa besöka. Bra grönt tänk där också. Lite premiumpris borde vara ok med tanke på den bra utformningen, men samtidigt är jag tveksam till att betala mera än på andra platser då vi har allt med oss.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så kan det så klart vara, blir dumt om alla skulle gilla vår ställplats när vi ska ha så få platser 😀

 7. Profilbild för Gösta Evén
  Gösta Evén

  Bra idé, Anna!

  Det största problemet i Sverige är att enkelt kunna tvätta kläder, i maskin.

  Så jag önskar att det finns tvättmaskiner på er ställplats, om det är i Sverige som ni har tänkt er att anlägga densamma.

  En ställplats behöver inget servicehus, eftersom vi har det i vårt hem (=hb).

  Du har tidigare skrivit om ett ev Tinyhaus i Portugal. Är det där som er ställplats kommer in?

  Hoppas att det blir av – lycka till!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi har ingen aktuell plan med ställplats. Vi bara spånande kring OM vi skulle ha en ställplats. Vi har en blogg om vårt projekt om att bygga oss ett tinyhouse i portugal och det kan hända det blir en ställplats där i framtiden, det är ingen som vet, inte ens vi 😀

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
22°
Soligt
06:1020:56 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 13°C
29°C / 16°C
23°C / 12°C
23°C / 12°C
25°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.