Drömmarna om ett pensionat eller hotell har helt försvunnit i och med denna livsstilen. Nu pratar vi ibland om att vi kanske ska ha en ställplats istället.

Sist vi bodde på hotell så insåg jag att min dröm om att en vacker dag driva ett pensionat eller litet mysigt hotell, är helt borta. Däremot kan vi ibland prata om att en ställplats vore roligt. Om vi köper en fast boplats vill säga, för den skulle finnas på vår egen mark.

Vi inspireras av många olika platser vi besökt, men vi avskräcks också av bristen på innovation.

Vår ställplats

Om vi hade en ställplats skulle den vara liten. Kanske 10-12 platser bara. Om en har betalat för en pitch kan husbilen användas för utflykter eller annat men ändå inte förlora sin plats. Det skulle finnas tydlig markering för bebodda pitchar, oavsett om husbilen står där eller inte.

Vår ställplats skulle endast vara för husbilar, inga personbilar kommer det finnas parkering för, därför funkar det inte med husvagn eller husbil med bil på släp.

Bokning/betalning

Det skulle gå att förboka plats, mot förskottsbetalning för första natten. Med den möjligheten kan personer som verkligen vill nyttja vår ställplats vara säker på att få en pitch. Om en inte vill förskottsbetala kan en alltid chansa på något ledigt, precis som det är på de flesta boplatser idag.

Exakt hur betalning skulle se ut har vi inte funderat kring, det får liksom bli det som är mest funktionellt där och då. Men enkelt är viktigt.

Layout

Underlaget för husbilen skulle vara stabilt grus. Varje plats skulle ha en uteplats med gräs, konstgräs, plattor, trätrall eller annat trevligt. Kanske en blandning. I skissen ovan är det trall med krukor åt ena hållet och gräs eller konstgräs med rabatt åt andra hållet. Det skulle vara omöjligt att parkera fel, grannar ska inte tvingas dela uteplats eller stå för tätt. Beroende på höger- eller vänsterstyrd husbil så backar eller körs bilen in. Alla pitchar har fri sikt framåt då platserna är placerade på en endaste rad. Fyra meters uteplatser gör avståndet till nästa husbil tryggt.

ställplats bunn

Bauergården i Bunn har fina pitchar!

Faciliteter

Varje plats skulle ha el, vatten och gråavlopp. På området skulle det finnas kassettömning. Ingen toalett eller dusch. Om det skulle finnas tvättstuga och utedisk beror nog på i vilket land ställplatsen skulle ligga. Vi vill inte ha en ställplats som kräver konstant städning utan tänker att våra gäster gärna använder sin egen toalett, dusch och kök. Det skulle också finnas en hörn med färska kryddor och/eller annat ätbart som passar för platsen och säsongen. På varje pitch finns det gjutna krokar för att tryggt kunna fästa markisen med sina stormlinor.

Aktiviteter & event

Beroende på läget så finns tankar om olika event och aktiviteter. En del gratis, andra som en betalar för och sådana som ger reducerat boplatspris. Inte fester och högtidsfirande, utan mer ”prova-på”-aktiviteter, små byggprojekt, safta/sylta, trädgårdsarbete, utflykter med mycket mera. Planerade och spontana grejer, sånt som tar kort tid att göra, men också kanske några timmar. Om vi har en personbil så skulle den kunna användas till att göra gemensam matshopping. Pingisbord, boulebana samt cykeluthyrning skulle finnas. Vi tänker att här kan endast fantasin hos oss själva eller våra gäster sätta begränsningarna!

Pris

Det ska vara lite dyrare än genomsnittet. Elen ingår inte i dygnspriset utan det skulle kosta ganska mycket extra, för att uppmuntra att den bara kopplas in när den verkligen behövs. Vattnet kanske också skulle kosta, beorende på i vilket land ställplatsen skulle ligga i.

Ja det är nog så långt vi kommit i våra tankar kring vår eventuella framtida ställplats. Det är så himla roligt att spåna kring sånt här. Och det förändras dessutom för varje gång vi berör ämnet. Så om det blir verklighet så ser det säkert annorlunda ut än vad vi skrivit här.

Skulle du vilja bo på vår ställplats? Varför/Varför inte?

/Anna & Roger