Så otroligt roligt att planera renovering igen och köket är onekligen både det roligaste och svåraste! Men den är nu klar efter mycket ändringar hit och dit.

I ett litet hus är alla rum små, det gör planeringen lite extra klurig. Vi behöver absolut inte större, men det gäller att tänka igenom allt noga när ytan är begränsad. Köket är 3,32×3,05 meter och alltså nästan kvadratiskt.

Jag använde IKEAS köksplaneringsverktyg, först på svenska IKEA men när det var dags att beställa la jag in allt igen på den portugisiska planeraren för att se att allt gick att beställa här. Utbudet kan ju variera, men vi hade tur – allt finns här.

Köket har en dörr samt fönster ut mot östra verandan/balkongen. Idag är det diskbänk framför fönstret och det vill vi behålla. Jag diskar gärna, har ingen diskmaskin och vill inte ha det heller. Att diska med en underbar utsikt är inga som helst problem!

Köket är i en öppen planlösning med vårt lilla vardagsrum. Därför bestämde vi oss till slut för att inte ha en matplats i köket. Många varianter har vi diskuterat, som t.ex. en köksö med barstolar. Men vi tycker det är viktigt med öppna ytor och därför ville vi inte ha en köksö. Att dessutom sitta på ordentliga stolar vid ett bord som det kan få plats fyra personer vid känns bra. Utomhus kommer vi ha flera olika möjligheter att sitta och äta dessutom.

Kökets bänkyta blir stor, format som ett L där diskbänken är den lilla delen. Vi har valt att använda placeringar av disk och spis så som tidigare, för att inte behöva göra för stora justeringar på vatten- och avloppsdragningar. Inga överskåp, däremot någon hylla eller två. Exakt vet vi inte, det får komma efterhand eftersom vi inte vill sätta upp hyllor eller liknande om vi inte behöver dem.

Skärmdump från IKEAS köksplanner

Kylskåp & frys är stora enheter, vi valde till slut att köpa en amerikansk variant som är 91cm bred istället för två st. 60cm skåp. Med mycket skörd önskar jag kanske en större frys i framtiden, trots att den vi köpt är på 170 liter i frysdelen), men då får vi fundera ut en lösning för det då. Å andra sidan ser ju odlingssäsongen annorlunda ut här och när jag lärt mig den kan jag kanske planera odlingen så jag inte behöver frysa in så mycket utan skörda successivt under året istället. Dessutom är jag nyfiken på att lära mig konservera och torka. Det är vackert och inspirerande med öppna hyllor med glasburkar fyllda av färgglad mat!

Placeringen av kyl/frysen var det svåraste att få till bra. Det finns en ganska naturlig plats i en del av L:et, men då försvinner massor av bänkyta, inte bra tycker jag. Det var därför vi funderade på köksön som komplement ett tag. Men till slut valde vi att placera kyl/frysen på motsatt vägg, helt för sig själv. Den placeringen är inte helt optimal, men det är den kompromissen vi valde att göra.

Andra vitvaror (fläkt, gasolspis och ugn) har vi beställt från IKEA tillsammans med köksstommar, luckor och bänkskivor.

Först var jag helt övertygad om att köpa IKEAS gröna luckor, de är de bästa miljövalet och de är ruskigt snygga. Men valde till slut att lägga färgen på kaklet istället.

Vi gillar stilrent och därför har vi bestämt oss för vita och matta luckor utan handtag, mörk bänkskiva och kaklet på väggen blir det jag först köpte till badrumsgolvet. Tänker mig mycket detaljer i trä för övrigt i inredningen för att hämta upp den mjuka färgen i kaklet och för att få en skön och avkopplande känsla.

Åh vad jag längtar till att få laga mat i vårt nya kök!