recept på sambal ölek

Recept på sambal ölek

Publicerat den

Vi älskar att smaksätta mat och dressingar med sambal ölek, och självfallet vill jag göra min egen av vår egna skörd, så idag får du receptet jag använder mig av.

Om du undrar varför färgen inte är röd och inbjudande så beror det på att jag använt mestadels grön chili och gröna paprikor. Du kan självfallet använda precis vilka chili och paprika du vill och har tillgång till. Valet av chili avgör styrkan och även smaken på din sambal ölek, så vill du ha en mildare variant så använd mer paprika och/eller mindre chili. Färgen påverkas av vilka råvaror du använder.

Och om en odlar egna chili så är det perfekt att slänga in dem i frysen efterhand som skörden sker och sedan plocka ut och göra t.ex. den här sambal öleken när en har fått ihop rätt mängd.

Ingredienser

  • 280 gr fryst chili
  • 100 gr paprika
  • 1 stor gul lök
  • 4 stora klyftor vitlök
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 1,5 dl olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk citronsaft
  • salt och peppar

Gör så här

Dela chilin på längden, ta ut kärnorna och innerväggar (viktigt om det är riktigt stark chili så det inte blir orimligt hett). Om det är en mild variant så kan hela frukten användas.

Grovhacka chili, lök, paprika och vitlök, tillsätt vinäger, salt och olja. Fräs alltihop i en kastrull och låt det sedan puttra sakta i 45 minuter. Tillsätt till slut citronsaften.

Mixa ihop till en krämig pasta och smaka av med ev ytterligare salt samt peppar. Om du tycker den är för stark kan du grilla paprika och lägga till, och mixa igen.

Fyll steriliserade burkar och ställ upp och ner i 48 timmar. Säkerställ att det blivit vakuum genom att locket knäppt. Om någon burk inte slutit tätt, använd den först och förvara den i kylskåpet.

Oöppnade burkar kan stå i rumstemperatur medan en öppnad burk hos oss bor i kylskåpsdörren. Jag har gett bort ett par burkar till andra som älskar stark mat och de har uppskattat den väldigt mycket, så jag hoppas även du gillar om du väljer att göra den.


Faktum är att jag senast gjorde sambal ölek förra året och de här bilderna är från då, jag har fortfarande tre burkar kvar så jag gör ingen ny sats än på ett tag. Eftersom jag gör en stark variant så håller en burk väldigt länge då vi inte tar så mycket varje gång.

Jag lägger nyskördad chili antingen hel i en burk i frysen (för att kunna göra ex. sambal ölek senare) eller så torkar jag den och gör chiliflakes.

13 svar till ”Recept på sambal ölek”

  1. Profilbild för Stefan

    Sambal oelek använder vi gärna till matlagning. Då den röda varianten som är den vi kan köpa i butikerna häromkring.
    Tack för receptet. Alltid kul med egentillverkat och detta hoppas jag kunna använda vid tillfälle.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Kul du tycker det kan vara spännande att prova receptet, det är väldigt gott med sambal ölek tycker vi också.

  2. Profilbild för bmlarsreseblogg
    bmlarsreseblogg

    Vi använder gärna sambal oelek men inte i de mängder att det vore försvarbart att göra flera burkar. Låter ändå häftigt med egengjord, naturligtvis för er som odlar egen chili.

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Särskilt inte när en bor i en husbil tänker jag. Ni kan få en burk när och om ni kommer och hälsar på i vinter!

  3. Profilbild för Mamma C

    Men tack för det receptet.
    Ha en fin ny vecka.
    Kram Carin

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Varsågod! Detsamma, kram

  4. Profilbild för Channal

    Go’morron Anna! Sambal oelek är en spännande smaksättare. Vi har alltid en liten burk i kylskåpet. Kul att göra sin egen. Så tack för receptet!

    KRAM till dig! Anna

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Det är väldigt gott tycker vi. Roligt du uppskattar. Kram

  5. Profilbild för Anita

    Har mycket chili och paprika just nu så att göra lite samal oelek är tilltalande. Tack för receptet. Verkar enkelt att göra och gott. En fråga dock. Du har skrivit 1/2 vitvinsvinäger. Antar att det ska vara 1/2 dl?

    Kram

    1. Profilbild för Anna i Portugal

      Vad kul om du vill prova, glöm inte att smaka av innan du lägger det i burkar så du får den styrkan du vill ha. Ja helt rätt, dl, uppdaterat. Tack! Kram

  6. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Tack för receptet =) jag använde mig av kryddan förra veckan och stod väl i andra tankar när jag hällde i den för det blev ett galet klös i den kycklinggrytan.

  7. Profilbild för Monnah

    Vi gillar verkligen sambal här hemma. Har faktiskt inte ens tänkt tanken på att göra egen – vilken bra idé! Detta blir en kul grej som jag faktiskt kan få till trots allt. Tack för receptet. Stor kram!

  8. Profilbild för Ninnie

    Hej Anna!
    Tack för receptet! Har alltid en burk Sambal i kylen, men har aldrig testat att göra egen. Så det där receptet ska jag absolut pröva!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.