Vi älskar att smaksätta mat och dressingar med sambal ölek, och självfallet vill jag göra min egen av vår egna skörd, så idag får du receptet jag använder mig av.
Om du undrar varför färgen inte är röd och inbjudande så beror det på att jag använt mestadels grön chili och gröna paprikor. Du kan självfallet använda precis vilka chili och paprika du vill och har tillgång till. Valet av chili avgör styrkan och även smaken på din sambal ölek, så vill du ha en mildare variant så använd mer paprika och/eller mindre chili. Färgen påverkas av vilka råvaror du använder.
Och om en odlar egna chili så är det perfekt att slänga in dem i frysen efterhand som skörden sker och sedan plocka ut och göra t.ex. den här sambal öleken när en har fått ihop rätt mängd.
Ingredienser
- 280 gr fryst chili
- 100 gr paprika
- 1 stor gul lök
- 4 stora klyftor vitlök
- 1/2 dl vitvinsvinäger
- 1,5 dl olivolja
- 1/2 tsk salt
- 2 msk citronsaft
- salt och peppar
Gör så här
Dela chilin på längden, ta ut kärnorna och innerväggar (viktigt om det är riktigt stark chili så det inte blir orimligt hett). Om det är en mild variant så kan hela frukten användas.
Grovhacka chili, lök, paprika och vitlök, tillsätt vinäger, salt och olja. Fräs alltihop i en kastrull och låt det sedan puttra sakta i 45 minuter. Tillsätt till slut citronsaften.

Mixa ihop till en krämig pasta och smaka av med ev ytterligare salt samt peppar. Om du tycker den är för stark kan du grilla paprika och lägga till, och mixa igen.
Fyll steriliserade burkar och ställ upp och ner i 48 timmar. Säkerställ att det blivit vakuum genom att locket knäppt. Om någon burk inte slutit tätt, använd den först och förvara den i kylskåpet.

Oöppnade burkar kan stå i rumstemperatur medan en öppnad burk hos oss bor i kylskåpsdörren. Jag har gett bort ett par burkar till andra som älskar stark mat och de har uppskattat den väldigt mycket, så jag hoppas även du gillar om du väljer att göra den.
Faktum är att jag senast gjorde sambal ölek förra året och de här bilderna är från då, jag har fortfarande tre burkar kvar så jag gör ingen ny sats än på ett tag. Eftersom jag gör en stark variant så håller en burk väldigt länge då vi inte tar så mycket varje gång.
Jag lägger nyskördad chili antingen hel i en burk i frysen (för att kunna göra ex. sambal ölek senare) eller så torkar jag den och gör chiliflakes.

Lämna ett svar