Vi älskar att smaksätta mat och dressingar med sambal ölek, och självfallet vill jag göra min egen av vår egna skörd, så idag får du receptet jag använder mig av.
Om du undrar varför färgen inte är röd och inbjudande så beror det på att jag använt mestadels grön chili och gröna paprikor. Du kan självfallet använda precis vilka chili och paprika du vill och har tillgång till. Valet av chili avgör styrkan och även smaken på din sambal ölek, så vill du ha en mildare variant så använd mer paprika och/eller mindre chili. Färgen påverkas av vilka råvaror du använder.
Och om en odlar egna chili så är det perfekt att slänga in dem i frysen efterhand som skörden sker och sedan plocka ut och göra t.ex. den här sambal öleken när en har fått ihop rätt mängd.
Ingredienser
- 280 gr fryst chili
- 100 gr paprika
- 1 stor gul lök
- 4 stora klyftor vitlök
- 1/2 dl vitvinsvinäger
- 1,5 dl olivolja
- 1/2 tsk salt
- 2 msk citronsaft
- salt och peppar
Gör så här
Dela chilin på längden, ta ut kärnorna och innerväggar (viktigt om det är riktigt stark chili så det inte blir orimligt hett). Om det är en mild variant så kan hela frukten användas.
Grovhacka chili, lök, paprika och vitlök, tillsätt vinäger, salt och olja. Fräs alltihop i en kastrull och låt det sedan puttra sakta i 45 minuter. Tillsätt till slut citronsaften.

Mixa ihop till en krämig pasta och smaka av med ev ytterligare salt samt peppar. Om du tycker den är för stark kan du grilla paprika och lägga till, och mixa igen.
Fyll steriliserade burkar och ställ upp och ner i 48 timmar. Säkerställ att det blivit vakuum genom att locket knäppt. Om någon burk inte slutit tätt, använd den först och förvara den i kylskåpet.

Oöppnade burkar kan stå i rumstemperatur medan en öppnad burk hos oss bor i kylskåpsdörren. Jag har gett bort ett par burkar till andra som älskar stark mat och de har uppskattat den väldigt mycket, så jag hoppas även du gillar om du väljer att göra den.
Faktum är att jag senast gjorde sambal ölek förra året och de här bilderna är från då, jag har fortfarande tre burkar kvar så jag gör ingen ny sats än på ett tag. Eftersom jag gör en stark variant så håller en burk väldigt länge då vi inte tar så mycket varje gång.
Jag lägger nyskördad chili antingen hel i en burk i frysen (för att kunna göra ex. sambal ölek senare) eller så torkar jag den och gör chiliflakes.

35 kommentarer till ”Recept på sambal ölek”
Sambal oelek använder vi gärna till matlagning. Då den röda varianten som är den vi kan köpa i butikerna häromkring.
Tack för receptet. Alltid kul med egentillverkat och detta hoppas jag kunna använda vid tillfälle.
Kul du tycker det kan vara spännande att prova receptet, det är väldigt gott med sambal ölek tycker vi också.
Vi använder gärna sambal oelek men inte i de mängder att det vore försvarbart att göra flera burkar. Låter ändå häftigt med egengjord, naturligtvis för er som odlar egen chili.
Särskilt inte när en bor i en husbil tänker jag. Ni kan få en burk när och om ni kommer och hälsar på i vinter!
Men tack för det receptet.
Ha en fin ny vecka.
Kram Carin
Varsågod! Detsamma, kram
Go’morron Anna! Sambal oelek är en spännande smaksättare. Vi har alltid en liten burk i kylskåpet. Kul att göra sin egen. Så tack för receptet!
KRAM till dig! Anna
Det är väldigt gott tycker vi. Roligt du uppskattar. Kram
Har mycket chili och paprika just nu så att göra lite samal oelek är tilltalande. Tack för receptet. Verkar enkelt att göra och gott. En fråga dock. Du har skrivit 1/2 vitvinsvinäger. Antar att det ska vara 1/2 dl?
Kram
Vad kul om du vill prova, glöm inte att smaka av innan du lägger det i burkar så du får den styrkan du vill ha. Ja helt rätt, dl, uppdaterat. Tack! Kram
Tack för receptet =) jag använde mig av kryddan förra veckan och stod väl i andra tankar när jag hällde i den för det blev ett galet klös i den kycklinggrytan.
Varsågod, hahah, ja det kan bli väldigt starkt om det blir för mycket!
Vi gillar verkligen sambal här hemma. Har faktiskt inte ens tänkt tanken på att göra egen – vilken bra idé! Detta blir en kul grej som jag faktiskt kan få till trots allt. Tack för receptet. Stor kram!
Kul du inspirerades, hoppas du uppskattar din egna om du några burkar. Kram
Hej Anna!
Tack för receptet! Har alltid en burk Sambal i kylen, men har aldrig testat att göra egen. Så det där receptet ska jag absolut pröva!
Vad roligt att höra, det är alltid godast med egen 🙂
Trevligt inlägg Anna.
Tycker att bloggar lämpar sig väldigt bra för att presentera recept på.
Bra text och fina bilder – det blir bra.
Önskar dig en fin ny vecka!
Jamen absolut, det tycker jag med. Emellanåt i alla fall 🙂 Tack så mycket och detsamma.
Så spännande med hemlagad sambal oelek. När jag såg burkarna och inte hade hunnit börja läsa trodde jag först att det var senap. Här blir det alltid den röda varianten som finns att köpa i butik. Oavsett så är det en god smaksättare som ger lite hetta.
Kram
Det ser ut som senap, så det är inte så konstigt. Den röda är ju mer aptitlig i utseendet, men jag hade mycket grönt som jag ville ta tillvara på den där gången. Väldigt god smak och hetta. Kram
Toppen stort tack för receptet, jag är rädd för och försöker undvika tillsatser så jag använder inte sambal så ofta som jag gjorde förr, men nu så 😋
Kram
Jag undviker också ultraprocessat så allt jag kan göra själv är bra. Hoppas du kommer gilla din egen sambal. Kram
Låter väldigt enkelt att göra egen. Använde sambal oelek ett tag i mat men även om jag tar bara en liten mängd tycker barnen att det blir för starkt.
Ja det är enkelt, förstår det inte passar i mat som barnen ska äta.
Kul med recept! Jag gjorde en egen fermenterad chilisås förra året och jag har så mycket kvar, man behövde så lite! Ska försöka ge i present 😅
Ja det blir mycket, går ju halvera alla recept i och för sig, men när en ändå är igång så.. burkarna håller ju i all evighet med. Perfekt present!
Trevligt att du delar med dig av receptet och jag skulle gärna göra egen om jag visste att jag skulle göra av med den. Men jag har blivit känsligare för stark mat. För mycket hetta gör att jag inte känner smaken och tyvärr är gränsen numera flyttad till ett läge där andra nog inte skulle känna samma sak. Jag har olika sorters starka kryddor som jag har svårt att göra slut på. Mycket smak vill jag ha men inte så mycket hetta…tyvärr.
Kram
Och jag är tvärtom, kan äta mycket starkare mat numera än tidigare. Vi människor är spännande individer som utvecklas hela tiden, åt olika håll 🙂 Kram
Ögonen vill inte riktigt gå med på den färgen 😉 Jag trodde ju att du hade gjort senap! Chilimarmelad med mer paprika än chili blir också gott, men har såklart ett helt annat användningsområde. Kanske att jag ska odla chili igen nästa år och testa ditt recept? Eller just det, jag skulle ju inte odla så mycket nästa år …
Haha, visst luras färgen. Inte så läskande färg, men så gott det är!
Vad härligt! Jag sparar ditt recept & provar det vid tillfälle 🌻☮️✌🏻 tack för att du delar med dej 🌞
Vad roligt du uppskattar receptet!
När jag odlar upptäcker jag med jämna mellanrum att jag har ett galet överskott av något, ibland squash, ibland paprika, ibland auberginer osv & då är det bra med recept ‘som sväljer’ en del om du förstår hur jag menar 😅
Jag förstår precis! Jag har gjort ett par receptsamlingar, för zucchini och aubergine, du kan hitta dem här. Kommer flera för andra grödor men det tar lite tid att göra dem så det har inte blivit någon i år. Och dessutom så har jag ju många fler recept för varje år.. lätt att samla på sig så skulle kunna utöka de som jag redan gjort.
Perfekt 👌🏻