tyskland reflektioner

Reflektioner utmed Tysklands vägar

När en rullar mil efter mil utmed vägarna så ser vi så klart saker vi reflekterar över. 

Eftersom jag berättade om våra reflektioner när vi körde igenom Danmark så tänker jag att ni kan få läsa om vad vi tänkte på och pratade om när vi körde igenom Tyskland.

Smarta rondeller

Väldigt många rondeller är så smarta gjorda att om du ska svänga höger, redan första avfarten, så har du en egen väg för det, några meter innan själva rondellen. Så du behöver aldrig köra in och köa där du har väjningsplikt. Nu har du en egen fil och trafiken flyter smidigt när du ska in i din fil efter rondellen med växelvis körning.

Begränsade vyer

Utmed motorvägar och en del landsvägar som vi kört är det väldigt mycket växtlighet utmed vägarna. Så mycket att jag som passagerare somnar för det är så tråkiga vyer (läs inga vyer). Misstänker att orsaken är att växterna dämpar ljudet och tar upp en del av avgaserna. Så det är säkert vettigt, men jag tyckte inte om det. Jag gillar vyer. Ibland var det istället härliga alléer av träd utmed vägarna, det tycker jag var fint!

Cykelvägar

Att det skulle vara mycket cykelvägar i Danmark hade jag förväntat mig, men det var väldigt mycket cykelvägar i Tyskland också. I alla fall utmed vår resväg. Du kan se hur vi körde i vår resvägskarta. På bilden ovan kan du se att det är smala cykelvägar, men det är ju mycket tryggare att cykla där än i en väggren som vi gör i Sverige på landsvägarna.

Bra vägar och höga farter

Visst hade vi förväntat oss att bli omswischade av snabbgående bilar, men det hände faktiskt inte så ofta. Beror nog på att vi körde mycket landsväg och bara korta sträckor på motorväg. Som tung husbil får vi köra i 100km/tim på motorväg och 80km/tim på landsväg. Vägarna är oftast riktigt bra och vi har aldrig hamnat på en för smal väg, trots lite omvägar och omdirigeringar.

Röda tegelhus

Överallt finns de. De där ljuvliga röda tegelhusen. Gärna de gamla. Men även nybyggda eller renoverade. Det är så vackert så jag blir alldeles matt. I städer och på landsbygden, spelar ingen roll vilken miljö – det är röda tegelhus precis överallt.

https://instagram.com/p/BoCEzZjlfV3/

Oväntat mycket kanaler

Det finns mängder av kanaler. Stora som passeras med broar och tunnlar, men mestadels såg vi mindre kanaler. Ofta mellan väg och hus i städer. Så när en ska gå in till sitt hus går en över en liten bro. Jättefint! Kanske opraktiskt, men väldigt charmigt.

Mängder av djur i vågiga hagar

Till skillnad från Danmark är det djur överallt. Mestadels nötdjur har vi sett. Det som jag är mest fascinerad över är att hagar och åkrar är vågiga. Jag har googlat men hittar ingen förklaring. Vi gissar att det har med avrinning att göra. Det ser i alla fall ganska trevligt ut, för djuren står i olika nivåer och det blir inte helt platta vyer. Om någon vet varför så berätta gärna för oss!

Mycket köer enligt radion

Vi har inte kört in i Hamburg utan höll oss en bra bit ifrån. Vi korsade Elbe med färja istället till exempel. Men på radion hörde vi om köer. Nu är vi ju inte direkt bra på tyska, men lite förstår jag. Jag har även blivit påmind om vad veckodagarna heter på tyska, så nu kan jag det: Montag. Dienstag, Mittwosh, Donnerstag, Freitag, Samstag och Sonntag. TJohoo!

När du läser detta vaknar vi upp i Nederländerna 🙂

/Anna

Publicerat:

i:

,

16 svar till ”Reflektioner utmed Tysklands vägar”

 1. Profilbild för Christel

  Norra Tyskland är ingen höjdare att köra i tycker vi, måste bara passeras, men jag kan ha fel, finns säkert pärlor. Det blir bättre, men nu rullar ni in i Holland och Amsterdam är en helt underbar stad, det ska bli roligt att läsa vad du tycker om den. Vi stod på en stor ganska tråkig ställplats, men så intressant omgivning också bara båten rakt över till centrum. Njut av Amsterdam!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Nej det har inte varit så speciellt i Norra Tyskland. Inte på västsidan i alla fall. Har varit i Amsterdam tidigare och längtar tillbaka. Men först ska vi utforska lite andra platser. Den ställplatsen du nämner är den vi tagit sikte på för just Amsterdam besöket.

 2. Profilbild för Lillan Kind

  Intressanta reflektioner, och jag känner igen mycket av det du skriver. En reflektion vi brukar göra vid bilande i Europa är att Sverige faktiskt har mycket att lära. En sak t ex är skyltning av städer samt byar på landsbygden.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det finns mycket att lära för Sverige, helt klart! Men tur är väl det 🙂

 3. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Norra Tyskland är ofta något onödigt ont på väg söderut, men en väninna som har släkt i de här trakterna har tipsat oss om flera pärlor så de finns nog. Nederländerna ska vi utforska lite närmare för det är ett underbart land. Amsterdam gjorde vi med tre barn i släptåg så det är en hel del år sedan…..
  Ser fram emot era inlägg härifrån.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja, vi älskar NL. Här blir vi nog ett tag. Hoppas vi kan tipsa om platser som ni vill besöka, eller att ni hittar alldeles egna pärlor som vi kan besöka nästa gång!

 4. Profilbild för Rolle o Carina

  Tyskland har vi inte varit i ännu,kommer väl i framtiden!
  Trevligt at få lite inblick av er nu framöver 🙂

  Ha det gott o njut vidare….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hoppas våra resmål ska locka 🙂

 5. Profilbild för Kors och Tvärs

  Visst är Tyskland i mångt och mycket en transportsträcka. Tyvärr, för Tyskland bjuder på mycket fint. Vi har i ofs inte varit så västligt men ”till höger” om A7 finns mycket trevligt. Shlezwig, Celle, Walsrode bara för att nämna några. Genom att lyssna på tysk radio lär man sig väldigt fort vad ”stau” betyder…. Och Sonntag, för då är många affärer väldigt stängda…..

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag ville inte att det skulle vara en transportsträcka.. ville så gärna hitta lite egna pärlor. Vi hittade lilla byn Tating, men annars är vi inte särskilt angelägna att återvända. Vi åker nog direkt till NL nästa gång! Och ja södra nordöstra delarna ska ju vara trevligare. Får bli på hemvägen kanske.

 6. Profilbild för Therese Carlsson
  Therese Carlsson

  Har aldrig varit i Tyskland =)

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Finns roligare länder att satsa på 🙂

 7. Profilbild för Bella

  Vilken fin läsning. Jag har aldrig varit i Tyskland med mycket i Polen som barn. Dess värre inget jag längtar tillbaka till. Iaf inte där vi var. Men har många fina minnen.

  Hade velat åka till Tyskland men för att kolla på konsentrationslägerna och där kriget har lämnat sina spår.

  Ursäkta stavfel men har Dyslexi

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Dina stavfel gör inget alls! Glad att du kommenterar 🙂 Jag skulle oxå vilja se en del platser från kriget. Kanske det blir till våren när vi vänder tillbaka till Sverige.

   1. Profilbild för Madeleine

    Ni får inte glömma Moseldalen…?

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Vi har varit där, men inte med husbilen. Kanske vi återvänder 🙂

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.