När en rullar mil efter mil utmed vägarna så ser vi så klart saker vi reflekterar över. 

Eftersom jag berättade om våra reflektioner när vi körde igenom Danmark så tänker jag att ni kan få läsa om vad vi tänkte på och pratade om när vi körde igenom Tyskland.

Smarta rondeller

Väldigt många rondeller är så smarta gjorda att om du ska svänga höger, redan första avfarten, så har du en egen väg för det, några meter innan själva rondellen. Så du behöver aldrig köra in och köa där du har väjningsplikt. Nu har du en egen fil och trafiken flyter smidigt när du ska in i din fil efter rondellen med växelvis körning.

Begränsade vyer

Utmed motorvägar och en del landsvägar som vi kört är det väldigt mycket växtlighet utmed vägarna. Så mycket att jag som passagerare somnar för det är så tråkiga vyer (läs inga vyer). Misstänker att orsaken är att växterna dämpar ljudet och tar upp en del av avgaserna. Så det är säkert vettigt, men jag tyckte inte om det. Jag gillar vyer. Ibland var det istället härliga alléer av träd utmed vägarna, det tycker jag var fint!

Cykelvägar

Att det skulle vara mycket cykelvägar i Danmark hade jag förväntat mig, men det var väldigt mycket cykelvägar i Tyskland också. I alla fall utmed vår resväg. Du kan se hur vi körde i vår resvägskarta. På bilden ovan kan du se att det är smala cykelvägar, men det är ju mycket tryggare att cykla där än i en väggren som vi gör i Sverige på landsvägarna.

Bra vägar och höga farter

Visst hade vi förväntat oss att bli omswischade av snabbgående bilar, men det hände faktiskt inte så ofta. Beror nog på att vi körde mycket landsväg och bara korta sträckor på motorväg. Som tung husbil får vi köra i 100km/tim på motorväg och 80km/tim på landsväg. Vägarna är oftast riktigt bra och vi har aldrig hamnat på en för smal väg, trots lite omvägar och omdirigeringar.

Röda tegelhus

Överallt finns de. De där ljuvliga röda tegelhusen. Gärna de gamla. Men även nybyggda eller renoverade. Det är så vackert så jag blir alldeles matt. I städer och på landsbygden, spelar ingen roll vilken miljö – det är röda tegelhus precis överallt.

https://instagram.com/p/BoCEzZjlfV3/

Oväntat mycket kanaler

Det finns mängder av kanaler. Stora som passeras med broar och tunnlar, men mestadels såg vi mindre kanaler. Ofta mellan väg och hus i städer. Så när en ska gå in till sitt hus går en över en liten bro. Jättefint! Kanske opraktiskt, men väldigt charmigt.

Mängder av djur i vågiga hagar

Till skillnad från Danmark är det djur överallt. Mestadels nötdjur har vi sett. Det som jag är mest fascinerad över är att hagar och åkrar är vågiga. Jag har googlat men hittar ingen förklaring. Vi gissar att det har med avrinning att göra. Det ser i alla fall ganska trevligt ut, för djuren står i olika nivåer och det blir inte helt platta vyer. Om någon vet varför så berätta gärna för oss!

Mycket köer enligt radion

Vi har inte kört in i Hamburg utan höll oss en bra bit ifrån. Vi korsade Elbe med färja istället till exempel. Men på radion hörde vi om köer. Nu är vi ju inte direkt bra på tyska, men lite förstår jag. Jag har även blivit påmind om vad veckodagarna heter på tyska, så nu kan jag det: Montag. Dienstag, Mittwosh, Donnerstag, Freitag, Samstag och Sonntag. TJohoo!

När du läser detta vaknar vi upp i Nederländerna 🙂

/Anna