kaktusfrukt kaktusfikon

Tagit hand om kaktusfikonen

Publicerat den

Rekordskörd i år för kaktusfikonen! Kaktusen växer ju varje år och på varje nytt blad kommer det frukter. Jag skördade 13,5 kg och då tog jag inte alla.

Det blev väldigt mycket frukt ändå och allt jag plockat har jag tagit hand om, så idag berättar jag hur jag gjorde för att minimera problem med de små taggarna och vad det blev av skörden.

För minimera är det som gäller, jag får alltid stickor lite här och där, på de mest oväntade ställena. I år på nedre delen av magen under trosor, tights, t-shirt och vindjacka!

Det är nu femte sommaren vi bor här och femte året som jag skördar våra purpurröda och runda kaktusfikon från plantan som är av varianten Opuntia robusta, med gula skira blommor.

Skörda kaktusfikon

Jag har gjort olika varje år, utvecklat tekniken och därför är det i år det bästa sättet jag gjort.

Först och främst, detta är ett jobb som bör göras utomhus och helst när det är vindstilla med tanke på de lätta små taggarna.

Detta behövs:

  • ett par starka gummihandskar
  • heltäckande kläder
  • 2 hinkar
  • en grilltång och en vass kockkniv
  • en skål att lägga fruktköttet i
  • en sked

Gör så här för att skörda

På med de heltäckande kläderna och gummihandskarna.

Ställ dig så vinden kommer bakifrån, om det inte är helt vindstilla.

Håll i den mogna frukten med tången och skär av den från plantan med den vassa kniven.

Lägg frukten i hinken.

När du skördat vad du ska fyll hinken med frukterna med vatten och även den andra plasthinken.

Ta en frukt med händerna och smek av alla taggar i vattnet. Arbeta inte med frukterna ovanför vattnet, detta är också för att förhindra att de små taggarna fastnar överallt. Ja, jag tjatar, de är vidriga!

När du tagit bort det värsta från frukten så lägger du den i den andra hinken. Fortsätt likadant med alla frukter och töm den första hinkens vatten och skölj rent den ordentligt.

Gå igenom frukterna en gång till, smek av eventuella taggar som är kvar och lägg frukten i den nu tomma hinken.

Skölj den andra hinken ren från all taggar, denna kan du nu återanvända för det som ska komposteras.

13,5 kg kaktusfikon utan taggar

Så här tar vi hand om skörden

Skär frukten med den vassa kniven på längden, från blomfäste till fästet där frukten sitter på plantan, alltså tvärtom mot bilden. Jag har märkt att det snittet gör att jag lättare kan hålla båda delarna av frukten i en hand i blomfästet samtidigt som jag gröper ur båda halvorna med en sked.

Skalet lägger jag sedan runt något träd och allt jag gröpt ur tar jag hand om. Men innan jag går in så tar jag av mig alla kläder, lägger dem i tvättmaskinen och så tar jag en dusch där jag använder en tvättlapp av frotté för att få bort taggar som kanske ligger löst på kroppen.

Skördekläder på tork

Med rena kläder är det dags att ta hand om innanmätet från frukterna.

Vad göra av kaktusfikon/kaktusfrukt?

Vi äter inte frukten som den är, kärnorna förstör den upplevelsen tycker vi.

Kärnorna är nämligen extremt hårda, inte ens min Vitamix kan slå sönder dem. Så jag kör allt innanmäte i blendern och sedan så silar jag bort alla kärnor och lägger dem i min Bokashi.

Kvar är en tjock och nyttig råsaft med en unik och ganska mild smak som vi fryser in i isbitspåsar och främst använder som smaksättning på yoghurten. Men av en del av förra årets skörd gjorde jag isglass i somras. Har även gjort smoothie tidigare år och även glassås.

I år la jag isbitspåsarna i en extra påse som jag stängde med vakummaskinen. För den där färgglada såsen hamnar överallt i frysen annars.

Det här året fick jag så mycket frukt att jag inte kunde frysa in allt i isbitspåsar. Jag gjorde ca 350 isbitar och det räcker länge, resten ville jag prova att göra sylt el. marmelad av.

Så det gjorde jag, två olika varianter, båda goda men den jag smaksatte med rosépeppar blev allra bäst! Däremot tjocknar det dåligt, trots lång koktid och en hel del citronsaft, så nu har jag skrivit upp pektin på handlingslistan så jag har det hemma nästa år. Kunde så klart använt majsstärkelse, men det kom jag inte på förrän efteråt och vi är överens om att jag inte behöver koka om det.

Detta arbete är tidsödande och jag höll faktiskt på hela dagen, för att lämna halvhanterade frukter är inte bra då det skyddande skalet är skadat från skörden.

Nu har vi gott om råsaft i frysen och dessutom ”sylt” som funkar utmärkt i yoghurten eller till osten.

Resten av frukterna på kaktusen kommer jag inte att skörda, utan låta dem falla av och sedan lägger jag dem på något bra ställe så det får bli jord av det istället. Om du vill ha dem är du varmt välkommen att komma hit och plocka. Väl påklädd!

Ett svar till ”Tagit hand om kaktusfikonen”

  1. Profilbild för LillaSyster
    LillaSyster

    Oj, vilket arbete- men frukten är ju gratis =)
    En lång regnkappa i galon borde ju vara optimalt till skyddskläder?(Men varmt)
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste inläggen

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.