Rekordskörd i år för kaktusfikonen! Kaktusen växer ju varje år och på varje nytt blad kommer det frukter. Jag skördade 13,5 kg och då tog jag inte alla.
Det blev väldigt mycket frukt ändå och allt jag plockat har jag tagit hand om, så idag berättar jag hur jag gjorde för att minimera problem med de små taggarna och vad det blev av skörden.
För minimera är det som gäller, jag får alltid stickor lite här och där, på de mest oväntade ställena. I år på nedre delen av magen under trosor, tights, t-shirt och vindjacka!
Det är nu femte sommaren vi bor här och femte året som jag skördar våra purpurröda och runda kaktusfikon från plantan som är av varianten Opuntia robusta, med gula skira blommor.







Skörda kaktusfikon
Jag har gjort olika varje år, utvecklat tekniken och därför är det i år det bästa sättet jag gjort.
Först och främst, detta är ett jobb som bör göras utomhus och helst när det är vindstilla med tanke på de lätta små taggarna.
Detta behövs:
- ett par starka gummihandskar
- heltäckande kläder
- 2 hinkar
- en grilltång och en vass kockkniv
- en skål att lägga fruktköttet i
- en sked
Gör så här för att skörda
På med de heltäckande kläderna och gummihandskarna.
Ställ dig så vinden kommer bakifrån, om det inte är helt vindstilla.
Håll i den mogna frukten med tången och skär av den från plantan med den vassa kniven.
Lägg frukten i hinken.
När du skördat vad du ska fyll hinken med frukterna med vatten och även den andra plasthinken.
Ta en frukt med händerna och smek av alla taggar i vattnet. Arbeta inte med frukterna ovanför vattnet, detta är också för att förhindra att de små taggarna fastnar överallt. Ja, jag tjatar, de är vidriga!




När du tagit bort det värsta från frukten så lägger du den i den andra hinken. Fortsätt likadant med alla frukter och töm den första hinkens vatten och skölj rent den ordentligt.
Gå igenom frukterna en gång till, smek av eventuella taggar som är kvar och lägg frukten i den nu tomma hinken.
Skölj den andra hinken ren från all taggar, denna kan du nu återanvända för det som ska komposteras.

Så här tar vi hand om skörden
Skär frukten med den vassa kniven på längden, från blomfäste till fästet där frukten sitter på plantan, alltså tvärtom mot bilden. Jag har märkt att det snittet gör att jag lättare kan hålla båda delarna av frukten i en hand i blomfästet samtidigt som jag gröper ur båda halvorna med en sked.


Skalet lägger jag sedan runt något träd och allt jag gröpt ur tar jag hand om. Men innan jag går in så tar jag av mig alla kläder, lägger dem i tvättmaskinen och så tar jag en dusch där jag använder en tvättlapp av frotté för att få bort taggar som kanske ligger löst på kroppen.

Med rena kläder är det dags att ta hand om innanmätet från frukterna.
Vad göra av kaktusfikon/kaktusfrukt?
Vi äter inte frukten som den är, kärnorna förstör den upplevelsen tycker vi.
Kärnorna är nämligen extremt hårda, inte ens min Vitamix kan slå sönder dem. Så jag kör allt innanmäte i blendern och sedan så silar jag bort alla kärnor och lägger dem i min Bokashi.



Kvar är en tjock och nyttig råsaft med en unik och ganska mild smak som vi fryser in i isbitspåsar och främst använder som smaksättning på yoghurten. Men av en del av förra årets skörd gjorde jag isglass i somras. Har även gjort smoothie tidigare år och även glassås.
I år la jag isbitspåsarna i en extra påse som jag stängde med vakummaskinen. För den där färgglada såsen hamnar överallt i frysen annars.
Det här året fick jag så mycket frukt att jag inte kunde frysa in allt i isbitspåsar. Jag gjorde ca 350 isbitar och det räcker länge, resten ville jag prova att göra sylt el. marmelad av.
Så det gjorde jag, två olika varianter, båda goda men den jag smaksatte med rosépeppar blev allra bäst! Däremot tjocknar det dåligt, trots lång koktid och en hel del citronsaft, så nu har jag skrivit upp pektin på handlingslistan så jag har det hemma nästa år. Kunde så klart använt majsstärkelse, men det kom jag inte på förrän efteråt och vi är överens om att jag inte behöver koka om det.
Detta arbete är tidsödande och jag höll faktiskt på hela dagen, för att lämna halvhanterade frukter är inte bra då det skyddande skalet är skadat från skörden.
Nu har vi gott om råsaft i frysen och dessutom ”sylt” som funkar utmärkt i yoghurten eller till osten.
Resten av frukterna på kaktusen kommer jag inte att skörda, utan låta dem falla av och sedan lägger jag dem på något bra ställe så det får bli jord av det istället. Om du vill ha dem är du varmt välkommen att komma hit och plocka. Väl påklädd!

38 kommentarer till ”Tagit hand om kaktusfikonen”
Oj, vilket arbete- men frukten är ju gratis =)
En lång regnkappa i galon borde ju vara optimalt till skyddskläder?(Men varmt)
Kram
En lång regnkappa skulle nog göra susen.. och jag skulle svettas väldigt mycket. Kram
Oj, vilket hästjobb men jag förstår att du vill ta vara på frukterna. Det gäller att vara försiktig för kaktustaggar kan ställa till det rejält. Perfekt att ha saften som smaksättare till olika rätter.
Kram
Svårt att lämna ätbart att bara ruttna. Råsaften är toppenbra att ha. Kram
Det är ett arbetsamt men lönsamt dagsverke kan jag tänka, jag hade ingen aning om de där små taggarna som tar sej in överallt, jag trodde bara det var de stora som syns.
Men så gott att ta fram ur frysen till yoghurten och annat. Frysen är ändå en fin uppfinning 🙂
Kram
Frysen är en väldigt bra uppfinning och så bra att ha råsaften där till smaksättning här och där. Kram
Oj vilket jobb. Men imponerande teknik du har kommit på. Så kul att läsa om ert liv i sköna Portugal.
Roligt du hänger med här!
Det är väl fantastiska skönheter att jobba med! Vackra blommor och taggiga frukter. Men ett riktigt ordentligt jobb med att skörda frukterna, förstår jag. Har aldrig smakat på kaktusfikon, men det ser ju onekligen gott ut när du fått fram råsaften. Kan tänka mig att den är nyttig också. Bra jobbat!
Kram
Ja det var ett heltidsgöra, men samtidigt otroligt tillfredsställande att ha råsaften i frysen nu. Tack! Kram
Hu, galet! Men tekniken låter onekligen väl utarbetad och effektiv. Om det bara känns värt all ansträngning så blir det också en rolig trädgårdshistoria, inte tu tal om saken. (Jag har nog av björnbärens hemska taggar, så jag undanber mig detta arbete, hehe.) Kram!
Exakt, nu är tekniken utarbetad och effektiv. Och råsaften är väldigt roligt att ha. Björnbärstaggar har vi här också 🙂 Kram
Vi har avvecklat våran kaktus som vi hade och den gav också mycket frukt och vi gjorde också olika saker av dem. Men usch och fy vilket slit det var för att få något gott av det.
Kram Carin
Visst är det ett slit, tillfredsställande att få ut så mycket råsaft. Kram
Vi har massor av den frukten här uppe i bergen men bara tanken på att försöka ge sig på att plocka dom känns hopplös, haha 😀
Vilket nit och jag antar att du tycker det är värt mödan i slutändan 🙂 Men jag kan väl säga att jag blev om möjligt ännu mindre sugen nu att plocka dom, hihi… dom är vackra där dom sitter tänker jag 🙂
Kram!!
Åh har ni den som vi har? Den med runda och mörka frukter? Har bara sett de äggformade och gula frukterna runt omkring här. Bara vår buske som har de här frukterna i hela vår omgivning 🙂 Visst är de fina där de sitter, men jag vill gärna ta tillvara på det jag kan. Och orkar. Kram
Ja, mörkröda är dom iaf, och växer på samma vis 🙂 Sen har jag inte analyserat så mycket mer, hihi 🙂
Vad roligt att höra att just ”vår” variant finns även hos dig!
Nej, hua – inte värt den ansträngningen!
Kram
Jodå, det tycker jag. Kram
Så gott men vilket slit! Låter dock som du fått till en taktik att angripa de taggiga, goda skönheterna på som du snart utvecklat till fulländling. Tänk så härligt att veta vad det är du smaksätter youghurten med i vinter.
Kram!
Det var kul att testa ett nytt sätt och se ett mycket bättre resultat. Underbart med all råsaft i frysen nu. Kram!
Jag har aldrig tyckt om kaktusfikon på grund av just kärnorna som du säger förstör hela grejen. Det gör de verkligen. Skulle nog inte gå igenom allt det du går igenom för att skörda sådana. Fast intressant att följa ditt arbete. Kram
Ja kärnorna förstör upplevelsen. Det var ett långdraget arbete, men väldigt tillfredsställande när det var klart. Kram
Det verkar vara en bra strategi du har kommit på för att slippa bli överfallen av massor av små taggar. Mycket jobb men det är säkert värt allt för att få så mycket god fruktsås.
Kram
Ja det var den bästa tekniken hittills och fantastiskt att få så mycket råsaft. Kram
Vilka vackra blommor de har! Men vilket grymt jobb för att ta hand om frukterna!! 😅 Jag är imponerad över arbetsinsatsen och hoppas att den avancerade tekniken inte är ett resultat av alltför många otäcka erfarenheter av kaktustaggar… Känner mig LITE tveksam till om jag skulle orka med nåt sånt. Då skall det smaka väldigt, väldigt gott!! 😁
Med tanke på småtaggarna undrar jag om inte något i stil med en andningsskydd/dammask (som en sån man har när man slipar spackel eller nåt annat som dammar mycket) kunde vara en bra idé..? Du kanske får komplettera utrustningen till nästa år? 😉
Jo nog har jag fått många taggar i mig, lite överallt. Det hör liksom till 🙂 Jag tycker det är gott och jag vet att det innehåller mycket bra grejer. Så jag vill ta tillvara på frukterna. Allt som förhindrar mig att andas fritt går bort, klarade knappt av munskydden under covid… men tack för tipset!
Jag förstår vad du menar med att allt som hindrar dig från att andas fritt går bort, men om du ändå någon gång känner att du verkligen borde använda mask, så kan jag rekommendera en med utandningsventil (om du inte redan provat det). Ventilen minskar utandningsmotståndet rejält och det blir inte alls lika varmt och fuktigt inne i masken.
Det finns enkla masker med ventil som inte kostar mycket och jag tycker att de är betydligt trevligare att använda än munskydden som var ”standard” under covid.
Ju lägre klassad en mask är, desto lättare är den att andas genom. En mask i FFP1 duger till vanligt damm, men om du till exempel ska ta hand om processionslarver så tror jag att FFP2 förmodligen är undre gränsen för vad man vill ha för att slippa andas in de mikroskopiska hullingarna.
Tack för tipset, ska leta efter bättre munskydd med ventil nästa gång!
Jag har faktiskt börjat sätta på mig ett munskydd (med ventil) när jag skall mala stark, torkad chili. Det är banne mig bättre än hostattackerna jag brukat få tidigare! 😂 Även om det är lite obekvämt och varmt. Sen är det väl mindre plågsamt här än hos er eftersom det sällan är speciellt varmt här… Mina luftrör är lite överkänsliga så jag börjar väldigt lätt hosta av diverse. 😒
Kollade nyss och det står FFP2 på det och det har ventil (förvaras i en kökslåda 😁). Tror vi köpt ett 10-pack sådana eller nåt och ett fick flytta in till köket.
Vad bra du har en lösning för att slippa hostattacker!
Färska kaktusfrukter mums, kärnor stör inte, man ska inte tugga. Samma med passionsfrukt, man tuggar inte kärnor.
Så klart ska en inte tugga kärnorna, men de förstör upplevelsen ändå tycker jag.
Kul att få se hela processen! Vad nöjda ni måste känna er efteråt efter allt slit med alla taggar. Jag är väldigt nyfiken på smaken, vad skulle du säga att det påminner om?
Kul du gillade! Jag kan inte säga en smak det påminner om. Den är unik tycker jag.
Vad intressant hur man kan använda frukten, spännande.
Mycket jobb, men har man tid så är detta en bra sysselsättning.
Ha det bra!
Kul du uppskattade. Eller så tar en sig tiden 🙂 Tack detsamma!