Vi har inte firat jul på tre år, tyckte inte det var roligt när vi bodde på hjul. Men i år ….!

Har alltid älskat julen, eller kanske egentligen mestadels upptakten till jul. Alla förberedelser, bakandet, pyntet, mörkret och alla tända ljus. Jularna för oss har inneburit vissa traditioner, men ofta har vi gjort förändringar i vårt firande. Av olika anledningar.

I husbilslivet tyckte jag julglädjen uteblev helt, det var så mycket annat som jag ville fokusera på då. Och att pynta husbilen kändes inte alls rätt för oss. Men i år kan jag pynta, baka, hitta nya maträtter och dessutom blanda in traditioner från vårt nya hemland, som också firar julafton med jultomte (Pai Natal).

Jag ser fram emot att fira jul igen, för mig börjar julen den första advent och avslutas på annandagen. Jag tänker att årets jul blir så mycket annorlunda än tidigare och det känns riktigt spännande.

Det blir ingen julgran och ingen julskinka. Inga julklappar heller. Men jag kanske gör en julkalender för att göra upptakten roligare. Det kommer däremot bli massor av julmusik och matlagning. Favoriter i repris och helt nya recept ska prövas. Huset kommer pyntas och förhoppningsvis fyllas med värme och kärlek.

Jag är förväntansfull som bara den och längtar efter att ta fram mina vackra tomtar som legat och vilat länge nog. Undrar om jag kommer sakna ljusstakar i fönstren, jaja, i så fall får jag köpa det till nästa år.

Längtar du till julen i år?