odling juli augusti

Undvika odling i juli och augusti

Med tanke på torkan och den heta solen så har jag börjat fundera kring att inte odla så att jag behöver hålla plantor vid liv mitt i högsommaren.

Dessutom ger det oss större frihet då vi inte behöver vattna både morgon och kväll. Och som du nog redan vet om du läser min blogg, så är frihet den viktigaste ingrediensen i vårt liv.

Det kräver ju planering så klart och i år kommer jag inte klara det. Men tanken känns helt rätt. Och det krävs rätt lösningar.

En av de viktigaste sakerna jag måste besluta är om jag ska fortsätta med att driva upp plantorna själv. Jag älskar verkligen fröodlingen men det kräver utrymme och det krävs att jag är hemma och sköter om det.

Kanske jag ska köpa pluggplantor för höstens skörd, så jag inte behöver driva upp plantor inomhus i augusti (ute är för varmt) men fortsätta med vårsådderna. Det är en väg att gå i alla fall, får se hur det blir.

 • skaffa täckmaterial för att inte lämna jorden öppen i tomma sålådor
 • bygga växthus eller alternativ till det för att kunna driva upp plantor tidigare på våren
 • dela upp flera av grödorna i 2 odlingssäsonger
 • starta höstomgången inomhus så tidigt som möjligt, eller köpa plantor på marknaden

Kommer säkert dyka upp flera tankar, frågeställningar och lösningar innan jag landat i hur jag ska göra. Men det känns rätt att inte vattna så intensivt under de torraste månaderna, så något kommer jag definitivt att göra – frågan är bara hur.

Bilden visar skörd av sallad en dag förra helgen (korgen är ca 30x40cm). Två dagar senare kan jag plocka lika mycket till. Så ger bort och äter massor själva.

Publicerat:

i:

4 svar till ”Undvika odling i juli och augusti”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag har förstått att det är sallats-säsong nu om någonsin. Vi köpte ett stort huvud av en odlare här om dagen, träffade våra vänner på middag på kvällen och de i sin tur att fått så mycket sallat av sin granne att de delade med sig av det goda även åt oss. Så nu blir det fyra dagar sallad på raken, på lite olika sätt förstås.
  Jag hade tänkt att jag kanske skulle odla egen sallat men har tänkt om. Det dräller sallat överallt just nu så jag förstår mycket väl att ni också delar med er av livets goda till andra.
  Nu har ju vi ingen odling att tala om alls i dagens läge, kanske inte längre fram heller. De tomatplantor jag har mår bra men bladen blir fort mögliga och jag kan tänka mig att det har med den höga luftfuktigheten att göra. Imorse 83 %. Det är mycket att tänka på . En av våra grannar köper plantor som har vuxit i pluggbrätten och är helnöjd från att ha sått själv och allt vad det innebär i arbete. Kostnaderna är små dessutom för en liten planta, har jag förstått.
  Det är mycket med det jordiska så att säga.
  Ha en bra söndag !

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Oj har ni så hög luftfuktighet? Då gäller det att plantorna står med stort mellanrum tänker jag. Ja vi delar gärna med oss av vårt överflöd, men vi planerar så klart, liksom ni, för mycket salladsmåltider 🙂 Ja pluggplantor kan bli aktuellt för hösten. Detsamma!

 2. Profilbild för Ditte

  Tänkte just på detta med frihet och era fina odlingar häromdagen. För just att vattna, passa , skörda och se till allt blir ju begränsningar i vad ni kan göra och hur länge. Men å andra sidan går det säkert att hitta kompromisser och lösningar. Det ena utesluter ju sällan det andra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är odlingen något som behöver skötas och det begränsar vår frihet. Just då. Men lösningar finns (har ju goda vänner i byn) och dessutom så är det ju bara att strunta i att odla om vi vill göra en längre resa till exempel. Att ta hand om plantorna är ju ett stort intresse jag har och något jag längtar så efter. Just nu begränsar det inte vår frihet, men om jag ska odla året runt (vilket det blir med fröodlingar) så känns det lite för mycket och då kan ju pluggplantor från marknaden ge mig större frihet.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
30°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.