xc-40

Det bidde en ny bil

Jag skrev ju att det inte blir ett garage och att Roger bestämt sig för att lägga en stor del av de avsatta pengarna på något annat. Han köpte en ny bil!

Det är bara två år sedan vi köpte roliga och pigga Julietta och vi har varit väldigt nöjda med henne. Men nu tyckte vi det var dags att köpa en bil bättre anpassad för vårt liv här på landet i Portugal.

Varför en ny bil?

Vi har insett att vi tänker annorlunda kring vad som är rätt bil nu när vi bott här i tre år. När vi köpte Julietta var bilmärket viktigt för Roger. Det är det i och för sig fortfarande, men det är andra faktorer som väger tyngre.

Högre markfrigång

Vägarna här i Portugal är bra om en håller sig på de stora vägarna. Men så fort en svänger av så blir det sämre kvalitet. Julietta är definitivt inte byggd för livet på landet,

Så en SUV var det vi siktade in oss på, vilket ökar vår frihet att köra på alla typer av vägar, även grusvägarna och jord/lervägarna, t.ex. den som leder fram till vårt eget hus, utan oro för hur bilen mår efteråt.

En rätt okej väg

Bättre åkkomfort

Vi har inte suttit dåligt i Julietta, men om vi åker lite längre så känns det i rumpan. Det gäller att byta ställning ofta för att inte få träsmak vid långa körningar. Volvos säten är och har alltid varit riktigt bra tycker Roger.

Ljudnivån är ganska hög i Julietta, det är ett sövande surr hela tiden som till slut blir ganska irriterande. När vi bytte från leasingbilen (en Opel Astra) så upplevde vi att Julietta var en väldigt tyst personbil. Det tycker vi inte längre.

I en sportigare modell, som Julietta är, så blir det också väldigt stötigt så fort vägarna inte är bra.

Säkrare

Vi är äldre och klokare, och tycker numera att trygghet är viktigare än lek, när det gäller bilar i alla fall. Här är trafiken ganska farlig med mycket korkade omkörningar och höga hastigheter. Portugal har en topplacering vad gäller olyckor i Europa, enligt Sweden Abroad.

Behöver ingen snabb och rolig bil längre, vi behöver en bil som vi känner oss trygga i. En med hög säkerhet. En Volvo.

En bra väg, som inte är motorväg

El, hybrid eller bensin?

Vi hade gärna köpt en elbil, men det är för mycket pengar i inköp samt oron för hur länge batteriet håller (svindyrt att byta) och osäkerhet om hur lång tid det tar innan vi får upp våra egna solceller gör att vi inte valde en elbil. Kanske vi byter till en elbil längre fram i livet.

En hybridbil kändes först som ett bra mellanting för oss, men det blev vi avrådda ifrån eftersom den servicekostnaderna blir mycket höga. Vi fick berättat för oss att hybridbilarna egentligen är till för företag som vill klara sin miljöcertifiering. Det är oftast för dyrt för privatpersoner. Och den modell vi i så fall skulle köpa klarar knappt 40km på el och det är en sträcka vi nästan alltid kör längre än, och då tycker vi det känns dumt.

Så vi landade i en bensinare. Det känns faktiskt inte helt bra att köpa en bensinbil år 2024, men det får vara så, vi har inte råd med något annat.

Volvo XC40

Efter att ha gjort en hel del research så bestämde vi oss (eller Roger då, jag har inte mycket att komma med när det gäller val av bil) för en Volvo XC40.

När vi var i Algarve för att göra några ärenden så körde vi en omväg till Faro och kollade in Volvohandlarens utbud. Han hade massor av nya XC40 som han ville kränga, fast vi var inställda på en begagnad. Men han hade inte några begagnade med automat, vilket vi ville ha. Så säljaren fortsatte att pusha oss mot en ny bil, som han skulle ge oss ett toppenbra pris på ”eftersom de hade för många i lager”. Vi provkörde och tyckte verkligen om bilen, det är en helt annan upplevelse än Julietta, men det blev alldeles för dyrt, även om vi fick ett bra erbjudande. Vi vill inte ha en ny bil, men tog inte något beslut framför honom utan lämnade bilhallen med en offert som vi båda redan i bilen hem var överens om att vi skulle avböja.

Att lämna in Julietta som delbetalning är inte lönsamt (bilaffärer är sällan det) men vi fick förklaringen att det beror på att hon är en dieselbil och de ändrade lagstiftningarna. Oavsett så sa han att värdet sjunker för varje dag på Julietta.

Ett par veckor senare (min förkylning och allergi kom emellan) åkte vi till SGS Car i Setúbal, som på nätet annonserade om flera XC40 med automat från 2021.

Färgen brukar jag ha åsikter om, och jag hade siktat in mig på en sand/grå färgad, som ser lite olika ut beroende på ljuset. Den stod dessutom lättast till bland alla bilarna för den användes av en av säljarna. Det tyckte vi var bra, för då rullar den regelbundet och ev. fel har upptäckts av handlaren själv. Vi provkörde och vi upplevde faktiskt samma sköna känsla som i den nya vi provade i Faro, trots att denna är uttagen 2,5 år tidigare.

Viktiga punkter

Utöver att det är rätt märke för säkerhetens skull och en SUV med automat så var det flera andra saker som vi tyckte var bra med just den här bilen.

 • Bilen har två års Volvogaranti. Alltså inte garanti hos handlaren, utan vi kan åka till vilken Volvohandlare som helst i världen med garantiärenden.
 • 2-zons klimatanläggning (nödvändigt i vårt klimat)
 • Farthållare
 • Servostyrning
 • Carplay, så vi kan koppla våra telefoner och använda egen GPS (vi använder gärna Waze) samt spela vår egen musik bland annat.
 • Backkamera och parkeringsassistans fram och bak (nödvändigt i parkeringshus)
 • Höjdjustering på båda stolarna (vi är långa)
 • Fällbara ytterbackspeglar (bra på trånga vägar)
 • Röststyrning (så en slipper fippla med knappar under körning)

En massa lull-lull behöver vi inte, utrustningslistan är lång, men dessa saker känns extra bra att vi får med i köpet.

Leverans

När vi hämtade vår nya bil så lämnade vi alltså Julietta i inbyte, vi fick bättre pris för henne hos SGS än i Faro, dessutom gör de den annalkande servicen på Julietta.

När vi skrev kontraktet så kom det även erbjudande om försäkring på mejl efteråt (enligt överenskommelse) och vi tyckte det var bättre villkor än de vi hade på Julietta. Så vi tecknade försäkringen hos Generali Tranquilidade och den var så klart aktiverad när vi hämtade bilen.

Volvon var nyservad, några små lackskador åtgärdade, tvättad och recondad. Det var en fröjd att åka hem i vår nya bil. Något namn har hon inte fått. Tror jag ger upp det nu, ”bilen” eller ”Volvon” funkar ju alldeles utmärkt!

Publicerat:

i:

,

38 svar till ”Det bidde en ny bil”

 1. Profilbild för Jessica
  Jessica

  Som anställd på Volvo Cars (i stort sett hela mitt vuxna liv), blir jag faktiskt lite stolt av att läsa. Hoppas att ni blir nöjda med ert köp. Länge.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt Jessica! Vi hoppas och tror att kommer vara nöjda länge. Känns bra att ha en säker bil!

 2. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Det blir nog ett bra köp som ni får nytta av i många år. Jag har också varit i Volvoträsket i många år, då min ex-man jobbade på Volvo och underbolag i alla år. Det där med namn är inte lätt, vi gav upp vad gäller husbilen och nu heter den rätt och slätt ”Laikan”.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har haft Volvo förut så känner oss trygga med det märket. Laikan är ju ett himla bra namn 🙂

 3. Profilbild för Mamma C

  Volvo var det som gubben hade när vi bodde i Sverige. Det fanns inget annat och det var en bra kombibil när vi hade hundar med.
  Nu har vi en liten Siat.
  Lycka till med er nya bil.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, vi är nöjda med vårt val! Kram

 4. Profilbild för znogge

  Grattis till nya bilen som jag tror ni kommer att bli nöjda med. Är helt enkelt ett säkert kort.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja Volvo känns som ett säkert kort!

 5. Profilbild för Channal

  Men åh! Grattis till nya fina bilen! Volvo är ett bra val. Att känna sig trygg på vägen är ett måste tycker jag och skönt att kunna ge sig ut på mindre väger också. Hoppas ni kommer trivas bilen!

  KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, vi känner oss trygga med Volvo. Känns bra! Kram

 6. Profilbild för Micke

  Arbetade på volvo i många år, 18 år, så lite insyn har jag väl ifrån den tiden, det ÄR en bra bil, bra val av er tycker jag.
  Hoppas nu allt utfaller till belåtenhet.

  Själv föredrar jag ju bensinbilar, det luktar så gott när man tankar upp dem. 😉

  Ha nu en fin fortsättning på denna söndag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja Volvo är en bra bil, allt känns bra! Hahah, ja lukten av bensin är trevligare än diesel i af. Tack detsamma!

 7. Profilbild för Hannas krypin

  Vår hyrbil som vi använder nu i väntan på att bilen ska bli klar på verkstan. Känner spontant att man åker väldigt bra i volvo.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, Volvo är väldigt bra tycker vi med.

 8. Profilbild för Anita

  Grattis till den nya bilen! Snygg är den också och Volvo är ju alltid Volvo. Känns säkert.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, Volvo är alltid Volvo! Tack!

 9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Självklart behöver ni en bil som är mer anpassad efter vilka vägar ni kör på. En bra idé att använda pengarna till just en sådan och jag hoppas att ni fortsätter att vara nöjda länge. Jag har en hybrid men jag tror att du kanske menar en laddhybrid, där man måste ladda med en laddkabel. Eller så är servicen faktiskt så dyr för den bil jag har utan att jag vet om det. Den ingår ju i leasingavgiften. Jag räknar aldrig med att elen ska ta mig långa sträckor eftersom det beror på hastighet, vägars utformning och min egen körstil när elen kopplas in i stället för bensinmotorn.
  Vilken tur att ni hittade en bra begagnad volvo och att ni även fick ett bättre pris på Julietta 😀 Ha så kul med er nya bil 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det hoppas jag med, känns som vi gjort rätt val. Ja, jag menar en laddhybrid. Kram!

 10. Profilbild för Carita Liljendahl

  Det var ett intressant inlägg!
  Skulle jag har råd skulle jag köpa bil, men såsom jag nu bor behöver jag egentligen inte en, och det går bra att låna/dela/hyra bil 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul 🙂 Bra när en kan låna/dela/hyra, men funkar inte för oss.

 11. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Grattis! Alltid lika kul att hämta ut en ny bil=)
  Inkörd och klar- helt perfekt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, det känns perfekt!

 12. Profilbild för Martin
  Martin

  Ett riktigt toppenbra val ni/Roger gjort…speciellt när vi bor här i PT. Skön och bekväm är XC40:an med goa stolar och skön körställning.
  Den är dessutom i rätt bra storlek för p-platser, parkhus och runt på småvägarna i kurvor mm inne i byarna där det inte funkar med de större varianterna av bil. Vår Audi A6 som vi hade i början här nere var en mardröm att parkera och köra i byarna runt om Algarve & Alentejo. Det funkade bara inte.
  Gött med högre frigång åsså eftersom vägarna kan verkligen vara sisådär med rediga potholes (..förutom motorvägarna som oftast är riktigt bra).

  Finfin färg du valde Anna 😉. Snyggt med changing colours i solnedgången. Blir väldigt snygga bilder när ni fotograferar den ståendes uppe på klippan ut mot havet längs västkusten i solnedgången. Typ i Porto Covo…👍🏼
  Gissar att det nog kanske kommer tas en och annan sån bild i närtid 😉😂😎🤘

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Förstår att A6 var lika ”dumt” som vår Julietta. Hahaha, du har så rätt Martin, en vacker dag blir det nog ett besök i Porto Covo på kvällstid! Kanske en madrass i bagaget med 🙂

 13. Profilbild för Anders
  Anders

  Grattis till den nya bilen! Volvo XC40 är en bra och säker bil som levererar vad jag förväntar mig av en Volvo.
  Efter att ha provkört en Volvo EX30 (elbil) så är jag dock inte längre säker på att ”Volvo alltid är Volvo”. Kostnadsjakt och modern, avskalad design verkar ha fått gå före bra förarergonomi (och därmed också säkerhetstänk). När bilen ilsket varnar för att jag inte har fokus på vägen om jag kollar hastigheten så har det gått för långt. Det finns inget instrumentkluster framför föraren så man är ju tvungen att snegla på den centrala skärmen för att läsa av hastigheten. Go figure…
  Nej, det var inte meningen att detta skulle bli en rant om modern bildesign. Återigen grattis till en bra bil! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Vi såg det där om EX30, vi kollade på den också. Men kändes väldigt märkligt att ha all instrumentering vid sidan om ratten. Vi är nöjda med vår XC40.

 14. Profilbild för Lillan Kind

  Härligt med ny bil. Man behöver ett mera praktiskt fordon när man ska färdas på mindre bra vägar. Personligen har jag inte det minsta dåligt samvete för att jag inte kör elbil. Efter allt som jag har läst om påverkan som framställningen av batteriet har på miljö och människor, kommer jag aldrig att köpa en sådan bil ens om den blir billig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, så är det verkligen. Det är mycket debatter om elbilarnas miljövänlighet, och vi kan vänta tills det är tydligt vad som gäller 🙂

 15. Profilbild för Åke

  Grattis till Er nya bil 🙂 Jag eller vi åker bara SUV. Både som privat och i tjänsten, vi har något som kallas vintern och samt att vi bor som typ skogen. Hög markfrigång har alltid fått spela in i mina val. Hur många höga pickup jag haft har jag glömt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Förstår SUV passar er utmärkt.

 16. Profilbild för Hanneles bokparadis

  en Volvo klarar även lantliga vägar 🙂

 17. Profilbild för Annika

  Grattis!
  Vad roligt med ny bil. Det är verkligen något MYCKET speciellt med en sådan. Säkerhet är verkligen a och o, det håller jag med om till 100.
  Tror ni köpt en toppenbil, volvo ändå! Volvo står ju verkligen för säkerhet och jag tycker nog man kan lita på dem (vi har haft en, en s60).
  Nu rattar vi en Subaru Forester Sport och gillar den. CarPlay är såååå bra, vi kör också via Waze.
  SÅ roligt för er och snygg är den också.
  Kramar en tredje gång 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns riktigt bra, den här bilen har vi redan testat på kassa vägar och känner oss väldigt nöjd. Älskar CarPlay och Waze. Kram igen!

 18. Profilbild för Marianne

  Med detta inlägg är jag ikapp 🙂
  Grattis till nya bilen!
  Det är mycket att tänka på vid bilköp, men ni verkar ha prickat av alla punkter som är viktiga för er och jag tror ni är extra nöjda att det blev en Volvo 😉

  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är inte ikapp än 🙂 Tack, vi är väldigt glada i vår nya bil. Volvo är Volvo! Kram

 19. Profilbild för Anni

  Grattis till ett bra köp! Nästan tur att du blev sjuk så att det inte gick för fort.
  Här har vi en laddhybrid som klarar 8 mil på el. Det är makens tjänstebil, så vi lär köpa ut den när han går i pension nästa år. Den är bekväm och skön men har mindre bagageutrymme än vi haft förut, vilket jag tycker är lite trist när jag hamnar på loppisar i Frankrike 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! 8 mil är ju bra, då kan en liksom komma nånvart innan det är dags att fylla på, ofta både bort och hem. Kan förstå du vill ha stort bagageutrymme när du är i Frankrike!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
34°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 14°C
29°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.