Jag har tidigare berättat att jag gör vad jag kan för att minimera glukostopparna och förhindra sjukdom i den mån jag kan (och vill) och idag berättar jag vilka förändringarna jag märker av.
Jag väljer att äta under 6-8 timmar per dygn, enligt principen ”Time Restricting Eating”. Här kan du se hur en vanlig matdag ser ut för mig! Det är mitt default läge, men ibland blir det ett kortare ätfönster och ibland ett längre. Jag lyssnar på kroppen. Om jag vaknar hungrig så äter jag frukost. Jag är väldigt flexibel och jag har inga förbud alls.
Att försöka påverka hur jag mår är viktigt, jag vill ha ett så bra normaltillstånd som jag kan ha. Jag vill minska risken för att krämporna kryper på så länge jag kan.
Därför försöker jag skriva ner förändringar jag märker, för med de ändringar jag gjort så hindrar jag inte bara nya krämpor utan det försvinner sånt jag redan haft besvär av. Så idag får du läsa om sånt jag märkt mattats av eller försvunnit de senaste två åren, sedan jag började med TRE och att minimera mina glukostoppar.
Motivationen för mig att biohacka handlar om att jag vill påverka min kropps åldrande invärtes, för utsidans åldrande gillar jag faktiskt. Mina rynkor är spår av mitt liv t.ex. Jag vill leva ett rikt liv, med många aktiva val, så länge som möjligt.

Effekter av mitt biohackande
Det som jag här har listat är förändringar som jag upptäckt, de kan ha kommit smygande men också ganska plötsligt. Detta är sånt jag tidigare bara accepterat, tänkt att de tillhör åldrandet, men är alltså sånt jag påverkat genom min livsstil.
- inga torra armbågar längre, helt borta
- sällan svullna anklar, hade det jämt förut
- sprickorna på hälarna nästan helt borta
- synen sällan suddig, förut kunde jag känna att jag behövde byta glasögon titt som tätt, men inte längre
- nästan inga hudsprickor eller hudflikar runt naglarna
- tycker mina skintags har blivit mindre och vissa har också försvunnit helt
- behöver sällan smörja in mig, var alltid så torr på vintern, även här i Portugal
- väldigt energifylld, speciellt före ätfönstret
- klarare hjärna, lättare att fokusera
- gör 2:an varje dag, ibland flera gånger
- ingen ryggsmärta & inga ryggskott (något jag haft problem med hela livet och även opererats för)
- allt mer sällan ont i knäna, men långa promenader kan ge mig smärta fortfarande
- är i princip aldrig hungrig längre
- nattkissar mer sällan
- somnar om snabbt ifall jag varit uppe på natten/tidig morgon, förut kunde jag ligga vaken och snurra länge och ofta inte ens somna om
- allergin mot nötter och stenfrukter nästan borta
- ingen spänd mage alls
- mindre astma (men mycket kattkel framkallar den)
- troligen bättre immunförsvar
- snarkar knappt längre
- ingen underlivssvamp
- mentalt lugnare – beskriver nedan
Med mentalt lugnare menar jag att dåligt samvete, nederlag och ”jag börjar mitt nya hälsosamma liv på måndag” inte längre existerar. Jag äter vad jag vill och när jag vill, inte varje dag men ändå ganska ofta. Jag har inga förbud. Jag är inte längre orolig för viktökning och jag jagar inte heller viktminskning. Tänk att jag skulle behöva leva mer än halva livet innan jag kunde släppa den tanken! Jag behöver inte känna en oro för om jag kan ha ett klädesplagg eller inte när jag ska sätta på mig något jag inte använt på ett par månader. Så otroligt befriande!
Mat är en stor del av livet för mig, det är inte ett nödvändigt ont, det är njutning. Att njuta av och inte ångra det jag äter är nyckeln. Så även om jag äter något sött eller fett eller annat som kanske klassas som onyttigt så njuter jag. Jag unnar mig inte, utan jag njuter. Ett annat ordval som för mig är viktigt, då det inte är förknippat med att jag på något vis förtjänat att äta den där godisbiten eller vad det kan vara. Jag äter och jag njuter. Eller så väljer jag att inte äta det, för kan jag inte njuta av det så låter jag bli.
Min livsstil
Alla dessa effekter hänger nog inte bara ihop med ändringarna kring hur och vad jag äter (som du kan läsa om i detta inlägg) utan det finns andra faktorer som jag också tror är viktiga för helheten, även om det vi stoppar in i ansiktet har en megastor påverkan. Att vi odlar (utan några gifter eller konstgödsel) det mesta av de grönsaker och frukter som vi äter gör självfallet stor skillnad i kroppens system.
Jag är mer aktiv här, året om, än jag varit tidigare i mitt liv. Rörelsen är inte styrd av årstider eller arbetsbelastning och dessutom så varierar typen av rörelse.
Är också övertygad om att den rena luften här påverkar mycket. Vi har inga utsläpp i vår närhet.
Det finns alltid mer saker jag kan förändra, t.ex. vad jag använder för tvättmedel, minska sockerintaget eller göra morgongymnastik. Jag är inte perfekt eller ”färdig”, jag är i ständig utveckling. Det tycker jag är härligt och det gör livet spännande att leva.
Just nu har jag dock inga planer på att göra några förändringar, tycker jag har en skön livsstil där mat & ätande bara är en positiv ingrediens numera. Jag känner att jag hittat bra förändringar som jag kan leva med resten av livet. Eftersom jag märker att jag mår bättre, ett steg i taget, så tror jag att jag i alla fall är på rätt väg. För mig.
Bilden är en närbild på en blomma i flaskborstträdet.
Har du gjort några förändringar för att leva frisk länge som du vill dela med dig av?

30 svar till ”Effekter av mitt biohackande”
Toppen att du har fått allt det där endast genom att ändra din kost och leva mer i nuet, underbart.
Jag ändrade min kost för ca 25 år sedan, men för 5 år sen ändrade jag den ännu mer och känner de positiva effekterna, men frukost skulle jag inte klara mej utan, det är helt klart både det viktigaste och bästa målet på hela dagen för mej och jag låter den ta tid. Ska jag iväg någonstans ställde jag klockan tidigare för att hinna med att njuta av frukosten, numer sköter Harry väckningen 😊
För övrigt följer jag inte kosten slaviskt längre, känner direkt när jag ”slarvar” om jag kan säga så, det är egentligen inte slarv utan medvetna val och jag är beredd på konsekvenserna.
Hela förra året och fram till nyligen, blev det det lite si och så, och det märktes förstås.
Tänk om alla kunde förstå vikten av dessa saker, då skulle livsmedelsindustrin kanske anpassa sej efter människan istället för tvärtom.
Ha en fin dag,
kram
Ja det känns väldigt bra att jag mår så mycket bättre. Många små saker som påverkar mycket. Härligt att du njuter av din frukost. Visst vore det bra om det inte var pengar som styrde livsmedelsindustrin utan människans behov. Kram
Så bra att du märker så många hälsoeffekter utifrån hur du äter.
Själv försöker jag att äta en varierad kost med en hel del frukt och grönt. Undviker fet mat i den mån det går. Sedan tror jag på att röra på sig mycket och promenaderna får man per automatik som hundägare.
Kram och god söndag!
Ja det är väldigt bra. Tror också på rörelse och ni får det ju automatiskt som du säger. Kram
Så skönt att du fått vara med om dessa positiva förändringar! Jag tror på biohacking till viss del, men att mycket ligger i vårt DNA. Vill dock hjälpa till så mycket jag kan. Har kört OMAD och mådde bra av det, men att göra sitt liv alltför restriktivt inbjuder till att göra det svartvitt. Är nöjd med att vara absolutist och att jag inte rökt, hoppas att detta har hjälpt till lite. Som du vet äter jag inte vetemjöl sedan 15 år tillbaka och det har gett ett liv mer eller mindre utan migrän. Så tacksam för det. Men så äter du redan! Mycket vatten, mycket grönsaker och fibrer och sparsamt med animaliska proteiner – där är du redan i hamn. Tror säkert att du lyssnar mer på din kropp än gemene kvinna och att du därmed är mer uppmärksam på vad som funkar och inte, och eftersom det kan variera med dag och tid är det väl bara att fortsätta din medvetenhet om sakers natur. Kämpa vidare! Kram!
En måltid om dagen kan det bli här också ibland. Då väljer jag middagen, den är viktigast för mig. Glad jag slutade röka för 28 år sedan också. Kul du delar med dig av dina förändringar. Med det DNA jag har så känner jag att jag behöver lyssna – annars går det nog käpprakt.. 🙂 Kram
Så givande när bitarna faller på plats.
Jag är absolut för biohacking av allehanda besvär och sjukdomstillstånd.
Håller själv på med att försöka reversera min sköldkörtelsjukdom just nu och sedan ett år tillbaka.
Däremot är det ganska mycket som jag avstår från (kostmässigt) eftersom det anses att inflammation i kroppen påverkar sköldkörteln.
Just nu är ju det en populär teori att vissa födoämnen anses trigga inflammation.
Är skeptisk till det mesta som gäller medicinintag eftersom jag är överkänslig mot mycket och får alla biverkningar som står på listorna. 😉
Finns det NÅGON annan lösning än mediciner, ja då vill jag hitta den.
Gissar på att en hel del ligger i generna för både min far och farmor hade egenvård som intresse.
En allmän misstro mot traditionell sjukvård och vårdtrötthet spelar också in förstås.
Jag har fått bra resultat på vissa saker de senaste 1 1/2 åren men jag är osäker på om jag kommer att lyckas att ”bota mig själv” helt.
Tack för intressant inlägg Anna.
Ja det är givande! Jag gillar inte heller medicin i form av tabletter, men jag är övertygad om att mat kan vara en bra medicin. Rätt mat. Vad fint du fått bra resultat och hoppas det fortsätter så. Kul du gillade inlägget.
Du har verkligen hittat balans när det gäller maten. Det är så härligt att läsa alla positiva effekter du fått. Själv äter jag en varierad kost där en så stor del som möjligt bör bestå av grönsaker. Roligt att du gjorde rårakor, det blir det för oss här i veckan. Och så den läckra närbilden på flaskborstblomman …
Kram
En varierad kost tror jag är jättebra, här kan det ju bli lite enformigt när en gröda är i säsong, men under ett år blir det ju stor variation. Det var gott med rårakor, har gjort det två gånger 🙂 Kram
Låter toppen att du sett så många hällsoeffekter av det du äter.
Jag har ingen särskild diet som jag håller mig till utan äter det jag tycker om och så rör jag på mig varje dag.
Fin söndag till dig.
Kram Carin
Det känns väldigt bra, vad som händer på insidan har jag ju inte koll på, men är övertygad om att utsidans effekter speglas av insidans välmående. Detsamma, kram
Härligt att få sådana effekter av dina kostförändringar. Vi försöker äta varierat och ned en stor del grönsaker i kosten även om vi tycker att det inte är helt enkelt vintertid. Nu finns det ändå en hel del riktigt bra frysta grönsaker när de färska tryter. Sedan tror vi att fysisk aktivitet är viktig. Det känns som om vi alltid får mer av det när vi är ute i husbilen så det borde väl bli bra framöver..,
Det blir lättare för er med grönsakerna när ni rör er söderut i vinter. Tror också det är viktigt med rörelse, vi är inte byggda för att sitta still.
Härligt att du får så bra effekter av ditt biohackande! Viktigt att leva efter det som man känner passar en bäst. Själv försöker jag undvika all proscessad mat så mycket det går. Och jag äter inte mycket kött, gillar grönsaker och en del frukt. Godis gillar jag inte men lite mörk choklad då och då är gott. Min största hälsovinst gjorde jag nog när jag slutade röka 2009 efter att ha rökt i drygt 40 år. Och att röra på sig så klart, är ju också viktigt.
Ha en fin söndag!
kram
Vi äter mycket sällan processad mat, men det händer så klart här också. Godis som är så gott.. 🙂 Hahah, nej här i PT är inte godiset särskilt gott faktiskt, så det blir mestadels choklad eller egna kakor när sötsaker äts. Härligt att du slutade röka, det gjorde jag också, efter 16 år med 20 cigg om dagen. Heja oss! Kram
Den enda förändring jag har gjort specifikt med tanke på att leva frisk länge är att börja styrketräna.
Vad gäller kost är det så många förståsigpåare med rakt motsatta rekommendationer som hävdar att de har forskningsunderbyggnad för sina påståenden och jag har inte ork och intresse att navigera utbudet.
Men jag är uppvuxen med en mamma som var utbildad på området kost och matlagning, vilket antagligen har gett mig en grundkunskap och grundinställning som jag fortsätter att tillämpa och anpassa efter vad jag ser och hör. Det du skriver om glukostoppar är intressant. Jag har aldrig kunnat med sötebröd till förmiddagskaffet – något som traditionellt inte förekommer i Skåne och som var en kulturchock för mig när jag flyttade längre norrut i Sverige! – och det har säkert att göra med det här. Jag blir jättehungrig och nästan knäsvag någon timme efter om jag äter något sött på förmiddagen. På eftermiddagen är jag betydligt mindre känslig för effekten av söta bakverk.
Det är också intressant att konstatera att en traditionell portugisisk måltid är uppbyggd så som du säger: först en grönsakssoppa, sedan huvudrätt där proteinet ingår och sedan efterrätt som ofta är frukt. Den traditionen är väldigt stark i Portugal och lunch i skolor och på arbetsplatser där det finns matsal med servering ser alltid ut så. Jag har helt anammat det, numera även hemma. Började under pandemin och nu har jag blivit väldigt bra på att laga grönsakssoppa som är olika varje vecka men alltid god.
Att alltid ha grönsakssoppa (puré) i kylskåpet är räddningen om man har ont om tid. Under alla perioder som jag varit ensam i Skåne för att hälsa på pappa är laga soppa det första jag gör när jag kommer till huset. Då vet jag att det alltid finns något nyttigt att äta som jag värmer på nolltid.
Det är inte lätt att navigera rätt. Jag varken orkar eller förstår forskningsrapporter så jag har valt att lyssna på ett par forskare/tolkare på området, som är bra på att förklara. Tack för att du delar med dig av dina tankar kring detta. Förmiddagsfika började vi med när vi bodde på landet i Sverige.. bönderna där fikade alltid med sötebröd kl. 11. Det slutade vi med sen. Visst är det intressant att se hur den portugisiska måltiden är uppbyggd, fascinerade mig när vi var på restaurang i början, men nu självklart.
Många positiva saker ”du fått”. Att själv trivas och må bra är så mycket viktigare än vad vågen säger. Grattis och bra jobbat med att ha hittat vad som funkar för just dig! Att stanna upp och lyssna på kroppen är viktigt. Njut av eftermiddagen, själv har jag satt mig ner efter några timmars trädgårdsgöra, jag är inte klar, men jag är klar för idag- det säger kroppen.
En våg har jag inte haft på många år. Jag är glad att jag tar mig tid att lyssna på kroppen numera. Som du gör idag, bra!
Det verkar som att du har hittat rätt med ditt biohackande, med så många positiva effekter, grattis!
Själv fokuserar jag inte så mycket på maten, förutom att jag undviker socker och vete samt andra snabba kolhydrater. Äter knappt kött.
Men jag är en fullständigt frisk 67-åring som tror på tankens kraft. Alltså att styra tankarna mot hälsa och välbefinnande, även om jag vaknar mitt i natten (då påverkar man det undermedvetna).
Finns mycket att läsa och lyssna om detta på nätet. Man kan på riktigt påverka sina celler, organ mm.
Tack så mycket! Härligt att läsa att du är fullt frisk och att du också hittat ditt sätt att hålla dig så.
Det är ju fantastiskt att du mår mycket bättre på så många sätt och självklart är kosten en väldigt stor del av det som påverkar både kropp och knopp. Men även att du bor i ett klimat som många, även jag, har märkt får värk att minska och ibland försvinna. Jag har alltid en tens på bröstryggen när jag går längre sträckor men på våra solsemestrar behövde jag aldrig använda den. Att huden mår bra av det klimatet kan många vittna om så du har nog många bra hälsoeffekter av både kosten och att du bor där du bor. Det är bara att gratulera till en livsstil som både får dig att stortrivas och som påverkar din hälsa på ett så positivt sätt 😀
Kram
Det är intressant att saker som jag inte direkt stört mig på förut ändå varit tydliga signaler på att något behövt förändras. Ja du har rätt, klimatet här gör sitt också. Tack, kram!
How wonderful to read. I am so happy you’ve found a happy place inside your body. It is so liberating. I’m not there yet, but your experiences are inspirational. Keep going my friend x
Thanks my friend, you´re getting there, I am sure. xx
Vilket fint inlägg! Kul att läsa om hur du har hittat rätt vad som passar dig. Och som jag tror skulle passa väldigt många. Du har kommit långt!
Tack! Ja det känns som jag kommit långt.
Anna, länge sedan sist. Du fyller inlägg med allt du åstadkommer och lyckas med att förändra ditt liv fysisk och psykiskt. En fråga: Hur hinner du med att bara vara? All text och alla bilder är givetvis att applådera varmt och stort, effekterna du kan skörda av ”hårt arbete”. För det är det att förändra sin hälsa.
Frågan kommer ur egna reflektioner i mitt förändringsarbete.
Ingen eller inget ska jämföras med annan/annat. Antar att du fortfarande önskar få reflektioner på det du skriver.
Kram från Karlstad – och flaskbortsträdet är underbart!
Jag hinner absolut med att bara vara. Är en mycket viktig del i mitt liv. Ofta med en katt eller två i knäet i skuggan med blicken vilandes på något jag gillar i trädgården. Jag väljer bort det jag inte hinner, som t.ex. att kommentera på alla fina bloggar jag besöker. Har inga sociala kanaler som ”stjäl” tid. Jag lagar gärna mat som skapar rester. Mitt bloggande sker inte varje dag även om jag publicerar nästan varje dag. Har bloggat om det här – för två år sen – ifall du vill läsa. Älskar att få reflektioner på det jag skriver, så varmt tack! Kram