frukost i husbilen chiapudding

Frukost i husbilen

Det är inte riktigt samma förutsättningar för frukost i husbilen som i lägenheten. Nu vill jag tänka smart vad gäller förbrukning av både el, gas och vatten!

Det finns ingen mikrovågsugn i husbilen och vi kan inte använda highspeedblendern om vi inte står på el (skulle dra slut på batteriet i ett nafs, så den får bara användas när vi är inkopplade på ström.)

Jag äter inte gluten men jag älskar mackor. Så fort jag får en chans att äta mackor så gör jag det. Sen jag upptäckte det glutenfria brödet i frysdiskarna har mackätande ökat, tyvärr. Men eftersom glutenfritt bröd är torrt om det ligger framme så kommer det automatiskt bli mindre av det i husbilen då jag inte kan tina i en micro. Jo, man kan tina i ugnen också, men det känns galet att dra igång ugnen för att tina ett par brödskivor.

Knäckebröd kan man ju alltid äta, särskilt om man hittat glutenfria. Men det är mackor också och nu ska jag ju inspirera mig själv till att äta mindre mackor så därför kommer inte heller knäckebröd upp på listan.

Smoothies är också något jag gärna äter till frukost. Gröna smoothies har jag ätit till frukost i många år, även om det på senare tid blivit mindre av det när mackorna trädde in i livet igen. Men som sagt, jag kan inte använda min ljuvliga blender dagligen. Så nya frukostvanor!

Smart frukost i husbilen

Några olika frukostar jag kommer äta i husbilen kommer här. Sedan tror jag att jag kommer upptäcka fler på vägen 🙂

Chiapudding

Detta är så gott, men det är också ganska fett så jag klarar det inte varje dag. Fördelen är att man kan göra en pudding som står klar i kylen och som räcker i flera dagar. Blanda 1 del chiafrön med 3 delar kokosgrädde. Ställ i kylen över natten och servera till frukost med färsk frukt, exempelvis mango och kiwi. Riktigt smarrig och stadig frukost.

Fruktsallad

Att på kvällen göra en härlig fruktsallad som får stå och gotta sig i kylen under natten. Det är en ljuvlig frukost, särskilt om solen tittar fram och man kan sitta utomhus. Extra mätt blir man med en klick yoghurt också.

Overnight oats

Havregrynsgröt älskar jag! Äter gärna till frukost, men har tillagat i micron. I husbilen kan jag göra det på spisen. Men eftersom jag vill minska förbrukningen och införa vanor som är smarta tänker jag mig istället overnight oats. Så enkelt att göra och väldigt gott, samtidigt som det är en riktigt bra start på dagen, utan att förbruka en enda gnutta el eller gas, eller vatten i husbilen.

1 d havregryn, 1 msk chiafrön (kan uteslutas så klart), kanel och 1 dl mandelmjölk blandas och ställs i kylen över natten. På morgonen serveras med ex. mer kanel och rivet äpple.

overnight oats

 

 

Vad är din favoritfrukost om du ska undvika att använda gas, el och vatten?

/Anna

Publicerat:

i:

12 svar till ”Frukost i husbilen”

 1. Profilbild för Christer Holm

  Min favorit är nog olika proteinshakes då man kan ha dem i rumstemp.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för tips! Dock är det inte något som passar mig och mina val 🙂

 2. Profilbild för Johan | grattisvarlden.se

  Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Intressant att följa era förberedelser och tanker kring det här med husbilen. Det finns många bra böcker om friluftsmat där du garanterat kan hitta många intressanta recept som kräver minimalt med gas.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för tips! Ska se om jag kan hitta något lämpligt i den kategorin.

 3. Profilbild för eriksjos
  eriksjos

  Ni kan ju tina brödskivor i stekpanna eller kastrull på spisen, drar nog inte många gram gas per dag. Eller i solen om ni har finväder 🙂
  Vi käkar oftast yoghurt/fil med müsli & frukt i stugbilen. När vi är ute och paddlar/frilufsar utan kylmöjlighet blir det ofta någon variant på snabbgröt, en variant med havregryn, frön, torkad frukt (annat man gillar) osv där vi bara tillför varmt vatten och så får det stå en stund. Mest för att slippa disk av grötkastrull och så är hållbarheten superlång på torrvarorna.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det har du ju rätt i! Men jag vill ändå ändra mina frukostvanor tillbaka till något som är bättre för mig. Yoghurt, frukt och granola lär det bli här också. Glömde det i listan ser jag. Jag gör egen granola och det kommer jag fortsätta med. Ja disk är verkligen något man vill undvika av flera anledningar. Tack för påminnelsen om musli/granola!

 4. Profilbild för Helena Roth

  Alltså guuuuud, har inte ens tänkt tanken att du inte skulle kunna köra gröna smoothies om ni inte är uppkopplade till elnätet. Yikes! Liksom du är jag grön smoothie-junkie, och kör det mer eller mindre dagligen och tycker det är tillräckligt jobbigt att vara bortrest en helg eller så utan tillgång till min highspeedblender. 🙂

  Fast det hjälper ju inte dig tänker jag. Känns ju som du har ganska bra koll, både chiapudding och overnight oats funkar ju fint. Gällande mackor tänkte jag att en macka nog tinar ganska snabbt av sig själv om man bara lägger ut den för sig själv, eller?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Även om det inte hjälper mig blir jag glad av ditt engagemang och din omtanke! Jo, de där mackorna tinar alldeles för fort.. tyvärr.

 5. Profilbild för FREEDOMtravel

  Mackor med laxröra! (Vi blandar överbliven tillagad lax med lite creme fraiche, hackad purjolök eller rödlök och lite salt och peppar) Mums! 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Mums! Dock bara jag som äter lax, fast i sån smarrig röra kanske Roger kan tänka sig det oxå 🙂

 6. Profilbild för Cia
  Cia

  Inte behöver ni oroa er för gasol och vatten. Vi äter och lever precis likadant i vår Niesmann som hemma. Vi har också 2 P11 men ingen lpg-tank. Har inte varit i närheten av att göra slut på gasolen på en veckas fricamping i 10 minusgrader ens. Vi har 300 liters färskvattentank och det ska till mycket för att den ska ta slut. En vecka ute med 2 pers och 2 djur räcker det fint till trots dusch mm. Se till att det alltid finns en dunk färskvatten ombord i reserv om ni är rädda att det tar slut. Vatten och gasol hittar man på många mackar. Tina bröd kan man göra på en sorts brödrostställning som man kan sätta på gasolspisen. Är ett platt paket man fäller upp. Livet i en husbil är inte så olikt det man har hemma. Man kan bara utnyttja en kubikmeter i taget. Det är mindre att städa men krångligare att göra det. Man måste hålla en viss ordning. Vi tittade på en likadan bil som ni köpt och den är jättefin sitt stora hygienutrymme och ett toppenkök. Kan inte tänka mig att ni behöver sakna något. För oss blev det en begagnad Niesmann i stället då den hade ännu större sällskapsytor på bekostnad av att vi har en tvärsäng.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi gjorde slut på en P11 på 6 dygn.. Men har ändrat vissa beteenden, såsom att värma vatten på spisen om vi ska diska istället för att värma varmvattentanken. Den kör vi bara igång när det ska duschas. Verkar ju fantastiskt att er gasol håller så länge! Vi kanske gör nåt fel.. eller så är er bil bättre isolerad än vår? Tror inte heller vi kommer sakna nåt, ska bara lära känna vår kära FrankieBoy 🙂 Men tycker samtidigt det är intressant att minska vår förbrukning eller iaf förstå vad vi faktiskt kan göra avkall på. Tack för uttömmande kommentar och nya lärdomar.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
11°
Växlande molnighet
06:2020:38 WEST
SönMånTisOnsTor
22°C / 10°C
22°C / 10°C
22°C / 9°C
24°C / 8°C
26°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.