Katten på råttan, råttan på repet…

Skulle göra en lunch där jag ville ha färsk koriander. Sen gav det ena liksom det andra.

Det skulle komma regn och jag tänkte jag klipper av mer än det jag behöver till lunchen. Det blev en av de två meter koriander jag hade i en sålåda, totalt 0,8 kg! Det går utmärkt att torka och frysa koriander, men jag valde att göra vårt älskade tillbehör som vi kallar ”koriander och chilifräs” utöver det som jag alltså planerat först, tillbehör till lunchen.

Koriander & chilifräs

Det är helt enkelt massor av hackad koriander, hackad chili, pressat vitlök, sesamfrön och massor av olivolja som får gotta sig i stekpannan på medelvärme (det ska inte friteras). När koriandern blivit mörkgrön så kryddar jag med salt, pressad citron, spiskummin och salt.

Jag använde som sagt nästan all koriander jag tagit in till detta, 3 chili och massor av vitlök från egen odling. Det är en enorm lyx med egenodlat! Det blev tre glasburkar.

Mycket koriander!
koriander och chilifräs
Burkar med koriander och chilifräs

Tahini & hummus

Till den där chilifräsen vill vi gärna ha hummus, eftersom jag inte hittar tahini överallt (och det nu var slut i skafferiet) så gjorde jag egen. Rostade sesamfrön, körde dem sedan till smulor i blendern, tillsatte olja tills jag fick den konsistens jag ville ha. Smakade av med salt.

Därefter kunde jag göra hummusen. Jag följer alltid Zeinas recept på hummus, tycker det blir riktigt gott. Smaken varierar alltid eftersom jag har olika tahini varje gång nästan. Och den här gången använde jag alltså min egen tillverkade.

Egengjord tahini
Egengjord tahini
Dal Makhani med en klick creme fraiche, innan koriander lades på

Dal makhani

Ett långkok kanske är fel ord, men den här dal makhani ska koka i en timme. Så när jag gjort klart ovan grejer så var det dags att göra dagens lunch. Igen ett recept från Zeina (som alltid ger oss smakrika måltider!) Det var ju till den här rätten jag skulle ha koriander först och främst. Men vi använder ju bara lite grann till garnering så det går inte åt så mycket.

Så med tanke på det så blev det en hel förmiddag i köket, där jag tog tillvara på massor av fin koriander. Där den ena maträtten ledde till nästa och så vidare. Det blev en katten på råttan effekt.

Publicerat:

i:

2 svar till ”Katten på råttan, råttan på repet…”

 1. Profilbild för Ditte

  Så roligt att spendera tid i köket och laga mat av det egenproducerade. Zenias recept använder jag ofta och tycker de fungerar fint. Tack för tipset om att göra egen thaini. (Brukar köpa i en asiatisk butik)
  Hummus gör jag också då och då och använder gärna Zenias recept.
  Just Dal eller indisk mat lagar jag inte så ofta, har inte blivit av, men desto mer från det vietnamesiska, koreanska, thailändska och de olika kinesiska köken. Kan kanske bero på att jag ännu inte varit i Indien Men jag ska absolut testa.
  Önskar dig en fin helg.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du också gillar Zeina! De köken du lagar mat från är främmande för mig, inte alls något jag lagat egentligen. Skulle vara vietnamesiska vårrullar då (rispapper med råa grönsaker). Jag har inte heller varit i Indien, men äter gärna på indiska restauranger, även bra för mig då det är lätt att få glutenfritt. Detsamma!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
36°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
36°C / 19°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.