Att ha helt öppen jord är inte bra för mikrolivet i jorden. Solen bränner. fukten försvinner, djuren dör och jorden försämras. Därför försöker jag täcka jorden så mycket jag kan. I år provade jag något nytt dessutom, att täcka med fårull.
Vill minska avdunstningen av fukten i jorden. En annan fördel med täckodlingen (av ex. gräsklipp) är att det tillför näring till jorden och därmed blir grönsakerna ännu bättre för oss.
Mina odlingslådor är djupa, så det är åtminstone 40 cm jord av hög kvalitet och där frodas mikrolivet, det märker jag för jorden är lucker och maskar hittar jag hela tiden. Vill göra allt jag kan för att bibehålla det och kanske rent av öka mikrolivet ytterligare!
Fårull i täckodling
Grannen hade fårull som inte gick att använda till något, så jag provade i våras att lägga fårullen som täck i odlingslådorna med majs och ett par av tomatlådorna och runt några av de befintliga kålhuvudena.
Sniglarna klättrar över, de har bevisligen inga problem med att snirkla sig fram på ullen. Tyvärr. Likaså trivs de andra icke uppskattade djuren att ligga där under också. Så fårull använder jag inte igen.
Att fårullen skulle behålla fukten i jorden lite längre vet jag inte om det stämde, för jag upplevde inte att jag behövde vattna mindre. Provade att bara vattna varannan och var tredje dag i början och det funkar för tomaterna, de är ju tåligare, men majsen blev torr och fick löss. Om det hade blivit så ändå vet jag ju inte men har inte tidigare haft problem med bladlöss på majsen.
Annat täck i odlingslådorna
Vi har ett antal meter med vetiverhäck, och den beskär jag ner i februari och lägger som täck i odlingslådorna. Räcker dessvärre bara till några få.
När jag skördat klart och tar bort plantorna efter varje odlingssäsong så lägger jag tillbaka plantorna som täck i lådan. Klipper ner dem i mindre bitar och låter dem ligga ovanpå jorden.
I sommar har vi förvarat ogräs och gräsklipp från i vintras i svarta sopsäckar. Det kommer jag tömma som gödsel i odlingslådorna där jag ska plantera kålen i höst. Det blir också som ett täcklager, men om det luktar för illa så blir det ett lager jord ovanpå också.
Zucchini och kålblast är stora, jag brukar klippa av några här och där och lägga ut för att täcka jorden. Räcker ju inte så långt, men lite hjälper det.
Alla pinnar och grenar vi får från våra egna träd och buskar när jag beskär maler vi ner till täckbark. Det använder jag också som täck i odlingslådorna. Men det räcker ju knappt till en låda. Första året vi bodde här så köpte jag balar med sågspån som jag la som täck, men det vill jag inte göra igen, dels är det dyrt och dels vet jag inte hur de träden eller spånen har behandlats.
Så alla lådorna får inte täck varje gång. Men alla lådor toppdressas varje år, minst en gång. Jag gräver inte i mina odlingslådor (mer än när jag gräver ner bokashi och när jag sätter plantor) utan lägger bara nytt ovanpå.
Halm här är dyrt, det skördetröskas inte utan i halmen finns även allt havre, så det används som foder till alla får och kossor.
Ogräsduk i plast ligger på jorden i våra blomsterrabatter där det saknas växter, men det är inget jag vill ha i odlingslådorna. Dels för att det är plast, men främst för att det är ohållbart då jag växelodlar och använder varje odlingslåda till två grödor varje år.
Kartong skulle också vara ohållbart att använda i de föränderliga odlingslådorna, däremot använder vi kartong i botten när vi gör nya planteringar och odlingslådor.
Har du något tips på vad jag mer kan använda för organiskt täckmaterial så tar jag tacksamt emot idéer!
Lämna ett svar